• 瀏覽: 3,150
  • 回覆: 80
引用:
原帖由 skymachine 於 2017-2-26 11:35 AM 發表

中央點擺局,我都有些少盤算,葉劉始終係一員猛將,但未必係一名會轉彎的相才或治國良才;不過就算唔搵葉劉做特首,任何人上場,葉劉好大機會做政務司長,反對派再玩野,好,該特首好似老董腳痛落台,換政務司長上 ...
胡亂推測上意

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2017-2-26 16:37 發表

胡亂推測上意
廢話,我早就講左係個人盤算,上得黎網上討論, 多數係猜估,唔通會有習近平上黎講真相?

引用:
原帖由 skymachine 於 2017-2-26 04:05 PM 發表

其實你升過職或升過其他員工職未?
公司列出升職條件,只係表面、能夠具體描述既規則,仲有好多難以言喻既規則。

做過老闆或高層人員自當明白,你係好,但唔代表哩個時候哩個環境哩個人事脈絡既階段適合我,明嗎 ...
政府唔係公司。
公司係老闆話事,政府的權力來自人民,你這個諗法只係封建思想。

引用:
原帖由 ruspc2 於 2017-2-26 17:31 發表

政府唔係公司。
公司係老闆話事,政府的權力來自人民,你這個諗法只係封建思想。
錯,香港基本法第四十五條講明,特首最終係由中央政府任命。

香港唔係一個國家,政府權力來自中央。

引用:
原帖由 skymachine 於 2017-2-26 05:51 PM 發表

錯,香港基本法第四十五條講明,特首最終係由中央政府任命。

香港唔係一個國家,政府權力來自中央。
咁中央可以唔任命,而不是連閘都唔俾人入,而且佢好明顯係一位公認愛國愛港人士

引用:
原帖由 ruspc2 於 2017-2-26 17:54 發表

咁中央可以唔任命,而不是連閘都唔俾人入,而且佢好明顯係一位公認愛國愛港人士
犯民有300+票,如果犯民覺得葉劉比曾俊華合適,佢地可以幫葉劉入閘喎,但係犯民都認為曾俊華及胡官比葉劉更合適噃,係迷?

引用:
原帖由 skymachine 於 2017-2-26 05:59 PM 發表

犯民有300+票,如果犯民覺得葉劉比曾俊華合適,佢地可以幫葉劉入閘喎,但係犯民都認為曾俊華及胡官比葉劉更合適噃,係迷?
建制有800+。 葉劉係建制中人,建制不是更應該俾佢入閘?
你是否說建制應該唔理北京所講的四大原則,定你想講王光亞所提的四大原則全是廢的?

引用:
原帖由 ruspc2 於 2017-2-26 18:01 發表

建制有800+。 葉劉係建制中人,建制不是更應該俾佢入閘?
你是否說建制應該唔理北京所講的四大原則,定你想講王光亞所提的四大原則全是廢的?
長毛都係犯民中人啫,點解唔提名同一陣營,反而提名對家建制陣營既曾俊華先

[ 本帖最後由 skymachine 於 2017-2-26 06:14 PM http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/androidD.jpg 編輯 ]

引用:
原帖由 skymachine 於 2017-2-26 06:07 PM 發表

長毛都係犯民中人啫,點解唔提名同一陣營,反而提名對家建制陣營既曾俊華先
係你眼中葉劉等於長毛???

引用:
原帖由 ruspc2 於 2017-2-26 19:04 發表

係你眼中葉劉等於長毛???
我無咁講過噃

引用:
原帖由 skymachine 於 2017-2-26 07:06 PM 發表

我無咁講過噃
咁你又將兩個對比?

引用:
原帖由 ruspc2 於 2017-2-26 19:14 發表

咁你又將兩個對比?
我無對比哩兩個人,我只係對比兩個陣營既做法,都係籂選走自己人。

但有一樣建制無咁荒謬,就係佢無支持對家陣營~

引用:
原帖由 skymachine 於 2017-2-26 07:20 PM 發表

我無對比哩兩個人,我只係對比兩個陣營既做法,都係籂選走自己人。

但有一樣建制無咁荒謬,就係佢無支持對家陣營~
咁所以是否因葉劉不合乎四大原則,定建制派唔理四大原則,定四大原則係王光亞亂講所以葉劉不獲入閘?
還有,長毛其實未宣佈參選,所以你唔應該將葉劉和長毛對比。長毛是說只在獲得足夠民間提名才宣布參選。

引用:
原帖由 ruspc2 於 2017-2-26 19:38 發表

咁所以是否因葉劉不合乎四大原則,定建制派唔理四大原則,定四大原則係王光亞亂講所以葉劉不獲入閘?
還有,長毛其實未宣佈參選,所以你唔應該將葉劉和長毛對比。長毛是說只在獲得足夠民間提名才宣布參選。
由梁家傑公開表態支持曾俊華開始,長毛早就炮轟做法偏離原則,但300+大部分人依然一意孤行。

尋日300+分晒票俾胡國興及曾俊華,長毛除左退選,仲可以點?

我都話我並非將葉劉及長毛做對比,我只係以300+及建制做法做對比,300+背叛原則及同路人,支持對家陣營係荒謬。

引用:
原帖由 skymachine 於 2017-2-26 08:36 PM 發表

由梁家傑公開表態支持曾俊華開始,長毛早就炮轟做法偏離原則,但300+大部分人依然一意孤行。

尋日300+分晒票俾胡國興及曾俊華,長毛除左退選,仲可以點?

我都話我並非將葉劉及長毛做對比,我只係以300+及建制做 ...
建制800+,揀5個都冇問題,點解唔揀葉劉,係葉劉唔苻合四大原則,定王光亞毫無誠信亂講????你答左先第一個先,依個post 係講葉劉,唔係講長毛。
我回完你今次長毛就唔回啦,廢事話我離題。
長毛都話要話要拿到37000個公名提名先會參選,佢頭一個星期得幾千,點睇都唔夠數啦,時間又緊迫,民主派唔預佢係人之常情。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]