• 瀏覽: 3,628
  • 回覆: 87
當大家都話香港算係一個法治社會,屈穎妍話香港係人治社會。
而其理由非常荒謬:法官是人,簡而言之,就是人治的法治了。

所有最領導人都是人,按屈小姐的分類法,全世界只有人治的社會,不存在法治的社會。

人治同法治都唔識分,就咪寫呢個內容喇!獻醜。

http://hd.stheadline.com/news/columns/398/20170223/543590/

引用:
原帖由 lampho 於 2017-2-24 02:36 PM 發表

所有最領導人都是人,按屈小姐的分類法,全世界只有人治的社會,不存在法治的社會。

...
佢所講的人治亦是對的,因為法律由人共商而訂立,由警察及法官及多個部門去執行,但不會像這惡女扇風點火,違恐天下不亂。

引用:
原帖由 lampho 於 2017-2-24 02:36 PM 發表

...
哈哈 ... lampho 覺得那裡有法治的社會 ?

引用:

...
香港係狗治,唔係人治同法治,難得有人連人同狗都唔識分,啲英國狗應該好開心!

[ 本帖最後由 嘻哈嘻哈 於 2017-2-24 03:21 PM 使用http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/iphoneD.jpg 編輯 ]

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2017-2-24 03:19 PM 發表

香港係狗治,唔係人治同法治,難得有人連人同狗都唔識分,啲英國狗應該好開心!
同意,睇到啲禽獸冇道理亂狗咁吠就知

屈小姐為了偏袒建制,歪理一大籮。

引用:

...
犯民話法治係香港核心價值,咁即係講大話呃人啦!

犯民作出失實聲明詐騙選民,該當何罪?

估計佢意思應該係:法律人>法律>非法律人

黃絲都有讀寫障礙。
人地屈小姐嘅意思明顯系指香港呢班法官冇效忠對象,冇監察機制,淨翻d假發人以“法治”嘅名義玩人治。

引用:

...
掟磚放火無事,阻街霸路無事,甚至公然違反禁制令都唔使坐監,呢D當然唔係法治,最多叫蛋治王八蛋

引用:
原帖由 lampho 於 2017-2-25 01:29 AM 發表
屈小姐為了偏袒建制,歪理一大籮。
黃屍西奴美狗法輪港獨L為了偏袒美帝,歪理一大籮。

佔中有理,做反無罪,法律第二,
係邊個講歪理呢.

我都好同情7警,
但同情歸同情,
始終佢地係犯左法!

佔中人士霸佔道路目無法紀,
縱然抵打係一件事,
但執法者既職責係將犯法既人送上法庭受審而唔係自己執行私刑,
天子犯法與庶民同罪!

如果我殺左一個無惡不作既壞人,
係咪法庭都唔應該判我無罪呢?

藍c 5毛 會支持你 刑的
引用:
原帖由 imabc 於 2017-2-25 10:10 AM 發表
我都好同情7警,
但同情歸同情,
始終佢地係犯左法!

佔中人士霸佔道路目無法紀,
縱然抵打係一件事,
但執法者既職責係將犯法既人送上法庭受審而唔係自己執行私刑,
天子犯法與庶民同罪!

如果我殺左一個 ...

根本係人治,不同的假髮人,有不同的結果,
假如是法治,就不用上訴,
因為是法治,結果應該一樣,
但是,大家有眼睇,