• 瀏覽: 27,415
  • 回覆: 6
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 加藤玲奈子 於 2017-2-23 05:39 PM 發表

原來你無電子支付就生存唔到。唔識變通,好差勁

攞住一個超過40年前嘅產品去話人地原來無新野用會生存唔到

真係經典

引用:
原帖由 加藤玲奈子 於 2017-2-23 05:57 PM 發表

香港點樣唔方便?

你用八達通和信用卡做唔到你要既野?
香港變漁港唔係無原因

係呀係井到望上去,其實個天好細架咋

[ 本帖最後由 yifeifei2 於 2017-2-24 08:25 AM http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/iphoneD.jpg 編輯 ]

引用:
原帖由 richardli008 於 2017-2-24 08:19 AM 發表

人地講緊用電子支付消費買嘢食飯,唔係講緊搭車去七仔買嘢飲嗰幾蚊雞!日本同韓國一早就可以用支付寶買嘢因為咁支付寶先可以將淘寶海外交易收既外滙轉返人仔,支付寶背後有好複雜既結算系統而且可以原全唔經傳統 ...
佢背後都係要經銀行。
因為無個國家都有佢嘅金融監管。
因為唔係銀行去領牌,係唔可能係當地登陸做生意

引用:
原帖由 加藤玲奈子 於 2017-2-24 08:35 AM 發表

你食邊間呀?係唔係cheap果d?

我去開高級D翠華太興大母指,全部可以用八達通,
原來要係香港生存,最碼要去「膠」級茶記

引用:
原帖由 加藤玲奈子 於 2017-2-24 08:50 AM 發表
根本一張八達通搞掂啦, 強國人鬼識咩

香港最大快餐店大家樂大快活美心MX全部八達通

最大間既連鎖酒樓稻香集團, 又全部八達通

買麵包最大果幾間奇華榮華美心性安娜又全部八達通

剩返D鋪頭仔唔用, 香港人 ...
嘩⋯⋯全部都係啲霸權食店,啲本土小店呢

引用:
原帖由 richardli008 於 2017-2-24 10:47 AM 發表

海外每個地方你可以當佢只係一間找換店,運作同一間地下錢莊無分別,只要兩邊佢有出有入背後對數,根本唔洗經外滙體制。除非佢係當地擺明居馬收存款先要當地領銀行牌照。例如香港人既支付寶既戶口就無餘額寶只可 ...
梗係唔得啦!世銀一定唔比。
全世界都打擊緊恐怖分子,做 緊AML 。
佢比你一間公司,可以唔使監管?
絕對無可能!

如果得,個個恐怖分子係淘寶開鋪賣遊戲度具。一把濕鳩劍賣$2,000
你話真係有實物買賣?
個個洗黑錢都係咁做啦。

引用:
原帖由 chinaboyboy 於 2017-2-24 11:16 AM 發表

咁你抆個銀包出黎比錢比人搶左咪一樣....唔好玩啦師兄....
好正

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]