• 瀏覽: 27,371
  • 回覆: 7
  • 追帖: 2
支付寶/微信 港幣太多限制, 根本發揮唔到, 睇下八達通發唔發到圍

支付寶/微信支付都要支付密碼
O!epay 每次開都要密碼

唔見手機都可在另一部機登入返, 所以都唔使太擔心

反而支付寶/微信唔可以人仔HKD 互換, 要分別充2個幣值acc, 比較限制

引用:
原帖由 chinaboyboy 於 2017-2-24 11:19 AM 發表

支付係唔需要密碼, 你不如裝黎睇睇啦. Oepay咪即係八達通....
"O!epay 每次開都要密碼" 你不如睇清楚我寫咩先啦

引用:
原帖由 chinaboyboy 於 2017-2-24 11:59 AM 發表

咁你有八達通又要用O!epay比錢, 佢個QR Code功能係比你網上付款架, 出街唔可以用架....O!epay自己寫明!!
我係指每次開個app都要登入密碼, (唔似alipay/wechat 長開住), 所以畀錢人時不用再入密碼

QR code 未試, 如果出街都有八達通, 沒有亦不影響。

oepay 最大問題係宣傳, 搵尹天照拍廣告, 好似唔多合適, 佢可能想表達阿叔都識用, 易用, 但第一個印象可能後生仔女會覺得老餅

今日同朋友推介OEPAY, 點知佢地都好抗拒! 仲大談對中國監管不夠, 先可早香港咁多推行電子支付!  
香港一直原地踏步, 心態可能先係主因!

引用:
原帖由 東方紅 於 2017-2-25 09:05 PM 發表

其實死症同抗拒係響時間同手續上,第一,要影印身分證(已經一萬個唔願,不過算數,你話一次性都OK),第二,影完身分證登記銀行後要兩星期先可以完成付款授權(耐唔耐啲?)第三,如果由銀行轉出咗啲錢去O2play,仲要限時限刻,唔係即時到賬,好似要兩個工作天,第四,基於第三項,想透過銀行戶口增值,就算有晒佢的要求同設置,都不能直接由銀行轉錢去百達通,或者可以講,除非預先轉定一筆錢去O2play戶口,否則想自己透過銀行即時增值,似係冇可能。我理解就係咁,唔知有冇錯。完全冇誘因去使用,到時咪又係攞住張一百蚊紙走去七仔增值?
唔記得個程序, 但好似冇咁複雜, 充值只須用八達通在手機背DO下 (手機要有NFC功能), 係即過數, 而轉去八達通程序一樣, 而要過給/收朋友錢, 只要add左佢後, 就可以即過數。
轉錢去銀行就好似要2工作天。
如想增加到limit 10萬, 先要幾日批核, 普通版好似即用得。

引用:
原帖由 東方紅 於 2017-2-25 11:14 PM 發表

你講既似乎係百達通的增值部分,基本上冇異議。其實只要有錢在O2play戶口中就冇問題。但係問題在於點樣令佢有錢呢?我理解係:一係七仔畀現金向o2play增值,咁係即時,(咁咪同現金增值百達通一樣?多餘就響呢度 ...
是的, 問題萬一手機冇nfc , 咁充值就會變得好麻煩了。
而八達通充過去, 每次應該都係最多$250, 唔知可唔可以同日DO幾次充值。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]