• 瀏覽: 27,338
  • 回覆: 7
  • 追帖: 2
只要不走出井外 , 生活是絕對沒有問題的.

只是井外的人久了就不太想進入井內看了.

引用:
原帖由 加藤玲奈子 於 2017-2-23 07:31 PM 發表

大陸就是井
若你真的這樣認為 , 就繼續吧.

內地人在內地乘公交都是用手機電子支付的. 當然是指城市.  不是山區.

大陸各有地鉄的城市也有類似香港八達通的儲值記賬卡的 , 名稱因不同城市而不同.

此外 ,  請各井內朋友要知道 ,  井內的八達通卡是在內地廠所製造的.

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2017-2-24 10:26 AM 發表
都唔知有咩好拗, 市場會自動決定邊一樣野可以生存

先進與落後, 與好唔好用, 未必有關連....市場細個粒鼻屎既香港, 落後既八達通更好用, 一D都唔奇
非常對.  D人覺得 "井裡夠用就算".

在內地高級食肆吃飯用電子付款全部 "有折",  所有內地人都用.

當你發覺自己因沒有電子支付而要多付費...

小數怕長計.  

只要電子付款公司與香港各大零售食肆開展 "打折" 優惠行動 ,  貪小便宜怕執輸的井裡人一定會轉用 ,  當大部份人裝了App 後 , 市場就會成型.

引用:
原帖由 加藤玲奈子 於 2017-2-25 10:00 AM 發表

所以你咪無知囉.

香港唔好大陸地產就唔會高價搶地啦
第一 ,  地價高低與電子支付科技應用完全無關.

第二 ,  內地人看準了井裡人不出井 , 只在井裡擠的特性 , 知道可以大賺井裡人辛苦一生的金錢 , 所以不妨高價搶地.
           內地人普通話全國通行 ,  河北貴就搬去河南 , 深圳貴就搬去中山 ,  上海靜安貴就搬去郊區,  不需像不懂普通話的井裡人只能困在井.

引用:
原帖由 lun12lun12 於 2017-2-26 08:59 AM 發表
等於有條傻佬說, 百佳惠康最好

卻不知全球三大是沃爾瑪, 家樂福, 樂購(華潤萬家)

井底蛙
好好的例子.

引用:
原帖由 lun12lun12 於 2017-2-26 11:03 AM 發表

walmart tesco, 還要是出名比一般價便宜

香港則百佳惠康出名貴!
香港井人有一個纙緝就是  貴就代表好.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]