註冊 登錄

[本港新聞評論] 港電子支付 使用率不足1成

引用:
原帖由 code5600 於 2017-2-24 08:59 AM 發表

原來你係地產霸權打手
八達通搞掂啦, 仲用乜鬼wechat pay呀, 又要上網又要打密碼, 真係煩到.

你叫老人家用一佢殺左你都得啦, 老人家話八達通一"都"搞掂

八達通完全係最方便人性既產品, wechat pay輸幾班.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 加藤玲奈子 於 2017-2-24 08:55 AM 發表

你成日食檔口仔呀? 小心唔衛生呀.好心你食高級D架啦

檔口仔我從來唔幫親.

所以你話八達通幾好, 有裝八達通既肯定係誠信商戶,

識揀梗係去呢D啦.
講緊八達通喎,你講緊乜呀,係唔係衰咗又唔想認走去講其他野呀

回覆 引用 TOP

除非有一樣新發明係好用過八達通, 否則香港人係唔會改變

wechat pay之流我肯定十年後都唔會有咩香港人用.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 加藤玲奈子 於 2017-2-24 08:35 AM 發表

你食邊間呀?係唔係cheap果d?

我去開高級D翠華太興大母指,全部可以用八達通,
原來要係香港生存,最碼要去「膠」級茶記

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 加藤玲奈子 於 2017-2-24 08:50 AM 發表

根本一張八達通搞掂啦, 強國人鬼識咩

香港最大快餐店大家樂大快活美心MX全部八達通

最大間既連鎖酒樓稻香集團, 又全部八達通

買麵包最大果幾間奇華榮華美心性安娜又全部八達通

剩返D鋪頭仔唔用, 香港人 ...
嘩⋯⋯全部都係啲霸權食店,啲本土小店呢

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 總之唔係我錯 於 2017-2-24 09:11 AM 發表

挑,因為大陸冇八達通吖嘛。
大陸人冇普級用八達通是因为太落後......仲笑人

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 總之唔係我錯 於 2017-2-24 09:12 AM 發表

大陸以外都可以用支付寶?點用呀?
台灣都用到喎

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 總之唔係我錯 於 2017-2-24 09:11 AM 發表

挑,因為大陸冇八達通吖嘛。
大陸無八達通? 你應該係好耐無返過大陸.......或者係無回鄉證.

回覆 引用 TOP

內地人在內地乘公交都是用手機電子支付的. 當然是指城市.  不是山區.

大陸各有地鉄的城市也有類似香港八達通的儲值記賬卡的 , 名稱因不同城市而不同.

此外 ,  請各井內朋友要知道 ,  井內的八達通卡是在內地廠所製造的.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 clipperwood 於 2017-2-23 04:30 PM 發表

13億人国家个个都係甘用.............700萬人的地区話唔好用......好唔好用高低立见

https://www.youtube.com/watch?v=R0UHa8ETpdU
中國騙案流行,其中一個原因係電話支付容易,錢一過數,轉幾個戶口追唔返筆錢。

回覆 引用 TOP

國內電子支付確是方便,但在港8達通太過便利出街購物的話沒得碌卡就自然嘟卡,也見方便(信用卡消費可積分啊);要網上購物嗎? 港人有使用PayPal習慣(國內購物網站也有該付款系統)那一個網上付費平台就行通世界,確實有必要轉用嗎? 不要跟我說手機上不到PayPal網站啊。 香港一個城巿流通的八達通,全港通行,和國內流通的支付寶等全國通行一樣,只是服務地域不同而已,根本是一樣,但港式沿用舊電子付費方式好處除了保險比外,起碼不怕電話被偷或遺失時,想乘車及吃飯等都可以用八達通支付。

回覆 引用 TOP

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。