註冊 登錄

[本港新聞評論] 港電子支付 使用率不足1成

Apple pay 好用D

熱門搜尋: 證婚 新娘化妝 情侶戒指 ring 婚宴 結婚

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 green2016 於 2017-2-24 08:05 AM 發表
絶對贊同 , 八達通超級方便 , 無啦啦改用其它正一阿茂整餅 !
無錯啦, 班五毛成日話香港落後, 但又講唔出八達通邊度差過支付寶

我只係知道我返大陸搭地鐵巴士用唔到支付寶, 好Q煩.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 richardli008 於 2017-2-24 08:19 AM 發表

人地講緊用電子支付消費買嘢食飯,唔係講緊搭車去七仔買嘢飲嗰幾蚊雞!日本同韓國一早就可以用支付寶買嘢因為咁支付寶先可以將淘寶海外交易收既外滙轉返人仔,支付寶背後有好複雜既結算系統而且可以原全唔經傳統 ...
佢背後都係要經銀行。
因為無個國家都有佢嘅金融監管。
因為唔係銀行去領牌,係唔可能係當地登陸做生意

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 加藤玲奈子 於 2017-2-24 08:29 AM 發表

消費買嘢食飯八達通唔得? 你係唔係香港人?
好多茶記都用唔到八達通
你到底係唔係香港人呀
係的話無理由唔知架

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 code5600 於 2017-2-24 08:32 AM 發表

好多茶記都用唔到八達通
你到底係唔係香港人呀
係的話無理由唔知架
你食邊間呀?係唔係cheap果d?

我去開高級D翠華太興大母指,全部可以用八達通,

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 加藤玲奈子 於 2017-2-24 08:35 AM 發表

你食邊間呀?係唔係cheap果d?

我去開高級D翠華太興大母指,全部可以用八達通,
翠華太興,做強國人生意架,本土香港人唔會去架
又係你話食飯都可以用八達通既,咁快又改口喇

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 code5600 於 2017-2-24 08:40 AM 發表

翠華太興,做強國人生意架,本土香港人唔會去架
又係你話食飯都可以用八達通既,咁快又改口喇
翠華太興,做強國人生意? 你係唔係未食過?

太興翠華大把屋村有, 果度有強國人? 你究竟係唔係香港人?

太興集團全線八達通啦, 包括

太興
永富茶餐廳
靠得住
宮崎日式燒肉
東京築地拉麵
南燒北鍋
Café308
MINMIX匯麵一九五ま
Teawood茶木•台式休閒餐廳

你唔係一樣都未試過呀? 你係香港人?

回覆 引用 TOP

根本一張八達通搞掂啦, 強國人鬼識咩

香港最大快餐店大家樂大快活美心MX全部八達通

最大間既連鎖酒樓稻香集團, 又全部八達通

買麵包最大果幾間奇華榮華美心性安娜又全部八達通

剩返D鋪頭仔唔用, 香港人而家都習慣幫親大型連鎖店,影響不大.

基本上八達通搞掂啦,

支付寶要黎仲乜?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 加藤玲奈子 於 2017-2-24 08:45 AM 發表

翠華太興,做強國人生意? 你係唔係未食過?

太興翠華大把屋村有, 果度有強國人? 你究竟係唔係香港人?

太興集團全線八達通啦, 包括

太興
永富茶餐廳
靠得住
宮崎日式燒肉
東京築地拉麵
南燒北鍋 ...
全香港都得翠華同太興係茶記
其他既唔係
全香港條條街都有呢兩間咩
唔好講其他野,又係你話食飯可以用八達通,但點知得翠華太興唔d先用到,其他既用唔到咁點算方便呢
人地支付寶一個檔口仔都可以用到喎

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 加藤玲奈子 於 2017-2-24 08:31 AM 發表

無錯啦, 班五毛成日話香港落後, 但又講唔出八達通邊度差過支付寶

我只係知道我返大陸搭地鐵巴士用唔到支付寶, 好Q煩.
唔係間間茶記都用到咁重唔落後咩

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 code5600 於 2017-2-24 08:53 AM 發表

全香港都得翠華同太興係茶記
其他既唔係
全香港條條街都有呢兩間咩
唔好講其他野,又係你話食飯可以用八達通,但點知得翠華太興唔d先用到,其他既用唔到咁點算方便呢
人地支付寶 ...
你成日食檔口仔呀? 小心唔衛生呀.好心你食高級D架啦

檔口仔我從來唔幫親.

所以你話八達通幾好, 有裝八達通既肯定係誠信商戶,

識揀梗係去呢D啦.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 code5600 於 2017-2-24 08:53 AM 發表

唔係間間茶記都用到咁重唔落後咩
裝咪用到囉, 唔裝等同落後? 咁你既邏輯都好差, 邊間學校畢業?

回覆 引用 TOP

微信支付未用過 apple pay用過唔夠快 要指紋又要等佢出單 八達通快好多

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 加藤玲奈子 於 2017-2-24 08:50 AM 發表
根本一張八達通搞掂啦, 強國人鬼識咩

香港最大快餐店大家樂大快活美心MX全部八達通

最大間既連鎖酒樓稻香集團, 又全部八達通

買麵包最大果幾間奇華榮華美心性安娜又全部八達通

剩返D鋪頭仔唔用, 香港人 ...
原來你係地產霸權打手

回覆 引用 TOP

其實八達通點解唔係電子支付? 用電話比錢先叫電子支付? 雖然用電話八達通比錢既人真係好少.

回覆 引用 TOP

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]
發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。