• 瀏覽: 27,381
  • 回覆: 394
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 加藤玲奈子 於 2017-2-25 10:00 AM 發表

所以你咪無知囉.

香港唔好大陸地產就唔會高價搶地啦
係嘅係嘅
開心返未
記住準時食藥

引用:
原帖由 加藤玲奈子 於 2017-2-25 10:00 AM 發表

所以你咪無知囉.

香港唔好大陸地產就唔會高價搶地啦
第一 ,  地價高低與電子支付科技應用完全無關.

第二 ,  內地人看準了井裡人不出井 , 只在井裡擠的特性 , 知道可以大賺井裡人辛苦一生的金錢 , 所以不妨高價搶地.
           內地人普通話全國通行 ,  河北貴就搬去河南 , 深圳貴就搬去中山 ,  上海靜安貴就搬去郊區,  不需像不懂普通話的井裡人只能困在井.

香港人同台灣人一樣淪為自HIGH,梗係唔會接受新事物啦

引用:
原帖由 火陳仔 於 2017-2-24 10:48 AM 發表

實擔心啦,買過咩,食過咩,去過邊,同埋連結戶口,要查就知。
你去旅行小旅店都唔敢用卡吧
之前試過信用卡資料被盜, 應該是在酒樓食完飯結帳時被抄錄了資料, 幾日之後... 信用卡中心打電話給我, 問我身在那裡, 我的信用卡正在菲律賓使用中... 犯罪集團真係好猖獗...

引用:
原帖由 musicjunkie 於 2017-2-25 11:39 AM 發表

第一 ,  地價高低與電子支付科技應用完全無關.

第二 ,  內地人看準了井裡人不出井 , 只在井裡擠的特性 , 知道可以大賺井裡人辛苦一生的金錢 , 所以不妨高價搶地.
           內地人普通話全國通行 ,  河北 ...
大陸係井, 主人話唔比錢出井, 奴才就想盡辦法要出井.

引用:
原帖由 hwwong 於 2017-2-25 03:15 PM 發表

之前試過信用卡資料被盜, 應該是在酒樓食完飯結帳時被抄錄了資料, 幾日之後... 信用卡中心打電話給我, 問我身在那裡, 我的信用卡正在菲律賓使用中... 犯罪集團真係好猖獗...
所以信用卡要去酒樓櫃檯親自比!望到實

國產支付寶 配合內地網購 佔本地多數

微信電子利是  電子支付方便

[ 本帖最後由 白雲2014 於 2017-2-25 04:57 PM http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/iphoneD.jpg 編輯 ]

引用:
原帖由 hwwong 於 2017-2-25 03:15 PM 發表

有次在馬來西亞只碌過一次卡,買錫器的,跟住幾日銀行打電話嚟,同你情況一樣,但那日我係睇住佢碌的,真利害。

今日同朋友推介OEPAY, 點知佢地都好抗拒! 仲大談對中國監管不夠, 先可早香港咁多推行電子支付!  
香港一直原地踏步, 心態可能先係主因!

引用:
原帖由 siu80 於 2017-2-25 07:57 PM 發表
今日同朋友推介OEPAY, 點知佢地都好抗拒! 仲大談對中國監管不夠, 先可早香港咁多推行電子支付!  
其實O2pay我個人都好抗拒,唔知點解,咁簡單既嘢要搞到咁複雜。

到今日為止,都係唔肯影個身分證去登記。

引用:
原帖由 siu80 於 2017-2-25 07:57 PM 發表
笑左。。。

http://www.google.com.hk/url?sa= ... VkKcr4w41nqqCrYwzlg

香港好似粒鼻屎咁細,洗L用電子錢幣咩,大家數銀仔哪

信唔過。

引用:
其實死症同抗拒係響時間同手續上,第一,要影印身分證(已經一萬個唔願,不過算數,你話一次性都OK),第二,影完身分證登記銀行後要兩星期先可以完成付款授權(耐唔耐啲?)第三,如果由銀行轉出咗啲錢去O2play,仲要限時限刻,唔係即時到賬,好似要兩個工作天,第四,基於第三項,想透過銀行戶口增值,就算有晒佢的要求同設置,都不能直接由銀行轉錢去百達通,或者可以講,除非預先轉定一筆錢去O2play戶口,否則想自己透過銀行即時增值,似係冇可能。我理解就係咁,唔知有冇錯。完全冇誘因去使用,到時咪又係攞住張一百蚊紙走去七仔增值?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]