• 瀏覽: 27,460
  • 回覆: 394
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 總之唔係我錯 於 2017-2-24 09:17 AM 發表

當然,香港人身有屎咁,如無必要,佢哋唔會用實名登記任何服務。
當然啦,今時今日最好騙嘅,當然係身份。

引用:
原帖由 chinaboyboy 於 2017-2-24 11:10 AM 發表

咁如果跌左咭, 會唔會係損失最多既支付方式呢?
咁如果你抆部愛phone出來俾錢時俾人搶左,損失都唔細架

引用:
原帖由 sman070707 於 2017-2-24 11:15 AM 發表

咁你抆個銀包出黎比錢比人搶左咪一樣....唔好玩啦師兄....

引用:
原帖由 chinaboyboy 於 2017-2-24 11:13 AM 發表

香港有個人八達通架.....但係你可以選擇唔用, wechat pay, 支付寶支付其實唔用實名認證都可以用, 只係無左好多功能咁, 但係一樣可以用黎比錢架.
我用現金8達通,因知道隨時間轉變,一定有問題,冇幾耐mtr就認咗把登記嘅資料賣咗俾人,20元一個。我唔想俾人當錢賣,多年交易數據足夠複製一個我,俾人賣咗層樓都唔知點解。

引用:
原帖由 siu80 於 2017-2-24 11:11 AM 發表
支付寶/微信支付都要支付密碼
O!epay 每次開都要密碼

唔見手機都可在另一部機登入返, 所以都唔使太擔心

反而支付寶/微信唔可以人仔HKD 互換, 要分別充2個幣值acc, 比較限制
支付係唔需要密碼, 你不如裝黎睇睇啦. Oepay咪即係八達通....

引用:
原帖由 香江強國人 於 2017-2-24 11:07 AM 發表
俾錢工具不必太前衛,主要原因係錢俾咗出去難追返。

俾錢要落後方法,收錢可以用先進方法
最落後的俾錢方法是現金手交手, 面對這樣俾錢方法, 你的收錢方法可以怎樣先進 ? 請說明下

俾錢要落後方法, 你自己這樣諗, 其他人也這樣諗, 你認為你的收錢可以先進方法嗎 ?

引用:
原帖由 火陳仔 於 2017-2-24 11:19 AM 發表

我用現金8達通,因知道隨時間轉變,一定有問題,冇幾耐mtr就認咗把登記嘅資料賣咗俾人,20元一個。我唔想俾人當錢賣,多年交易數據足夠複製一個我,俾人賣咗層樓都唔知點解。
其實會唔會過份擔心呢? 賣樓手續我諗唔係有個人資料就可以做到喎..

我唔討論了,
依家好似筆戰緊,明明個個都只係吹水!
係度討論一D未有GA野,
咬贏左又如何?

電子貨幣系統不普及, 有損香港金融中心地位

引用:
原帖由 sman070707 於 2017-2-24 11:15 AM 發表

睇到你的回覆, 可以肯定你未在大陸用過微信支付, 用手機支付還需要密碼或指紋確認的, 你部手機被搶, 唔等如可以用到電子支付的, 另外, 綑綁電子支付的銀行戶口, 一般都唔會用有好多錢的戶口或主要戶口, 所以損失係有限的

另外, 乜你的銀包冇被搶的可能性的嗎 ?

吓,唔少喎。新聞香港  俾人做假身份證攞晒存款有,扮你身份賣樓有,年年都有,好多未足到喎。
順豐來電騙案好多知你生活習慣,系統裏面冇內鬼?
中國嘅做事手法令人唔相信。
有個人資料去大陸做假證過到關就做到係不少例子

引用:
原帖由 火陳仔 於 2017-2-24 11:28 AM 發表
吓,唔少喎。新聞香港  俾人做假身份證攞晒存款有,扮你身份賣樓有,年年都有,好多未足到喎。
順豐來電騙案好多知你生活習慣,系統裏面冇內鬼?
中國嘅做事手法令人唔相信。
有個人資料去大 ...
咁有咩方法可以避免? 你叫老闆以後出糧比現金? 去公司見工唔填個人資料?

引用:
原帖由 chinaboyboy 於 2017-2-24 11:30 AM 發表

咁有咩方法可以避免? 你叫老闆以後出糧比現金? 去公司見工唔填個人資料?
身份證要袋好,個人資料少講

引用:
原帖由 richardli008 於 2017-2-24 10:47 AM 發表

海外每個地方你可以當佢只係一間找換店,運作同一間地下錢莊無分別,只要兩邊佢有出有入背後對數,根本唔洗經外滙體制。除非佢係當地擺明居馬收存款先要當地領銀行牌照。例如香港人既支付寶既戶口就無餘額寶只可 ...
梗係唔得啦!世銀一定唔比。
全世界都打擊緊恐怖分子,做 緊AML 。
佢比你一間公司,可以唔使監管?
絕對無可能!

如果得,個個恐怖分子係淘寶開鋪賣遊戲度具。一把濕鳩劍賣$2,000
你話真係有實物買賣?
個個洗黑錢都係咁做啦。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]