• 瀏覽: 27,429
  • 回覆: 394
  • 追帖: 2
俾錢工具不必太前衛,主要原因係錢俾咗出去難追返。

俾錢要落後方法,收錢可以用先進方法。

引用:
原帖由 火陳仔 於 2017-2-24 11:04 AM 發表

我真係唔想有一個大機構知道我去邊到食飯,邊到旅行,買咗啲咩嘢,有幾多消費能力,背後嘅私隱冇危機嘅?
就係因為佢好聽叫複雜,唔好聽叫秘密警察。
早上一排嘅詐騙電話,有 ...
其實大部份地方都收現金, 完全可以保障你個人私穩, 咁你比現金, 人地用電子支付, 有咩問題呢?

引用:
原帖由 加藤玲奈子 於 2017-2-24 10:28 AM 發表

咁你大陸仔, 梗係用wechat.

我識既人個個用whatsapp,唔用wechat
全港7百萬人,你識幾多人??

引用:
原帖由 cannabisbaby 於 2017-2-24 11:07 AM 發表

方便就係方便,用android pay拎部手機出來,著mon,拍機,拎起等兩三秒過數成功,走得!用paywave,拎個銀包出來, 掹張卡出嚟,拍機,入返張卡入銀包,袋返個銀包……正正就係呢度方便……仲有自從用左 ...
我用paywave,可以邊俾錢邊打機睇戲,唔洗出apps, 吹咩

引用:
原帖由 sman070707 於 2017-2-24 11:07 AM 發表

你唔搞咩個人八達通和自動增值,佢最多都只能靠cctv認人咋喎
如果你真係咁驚, 真係可以用現金架, 其實無人迫你用.

其實你地係唔係有人做左D唔見得光GA事?
八達通自動增值,又驚比警察捉
連微信購物都驚,
究竟做左D咩唔講得比人知?

引用:
原帖由 sman070707 於 2017-2-24 11:09 AM 發表

我用paywave,可以邊俾錢邊打機睇戲,唔洗出apps, 吹咩
咁如果跌左咭, 會唔會係損失最多既支付方式呢?

引用:
原帖由 chinaboyboy 於 2017-2-24 11:07 AM 發表

其實大部份地方都收現金, 完全可以保障你個人私穩, 咁你比現金, 人地用電子支付, 有咩問題呢?
冇問題,只係想講支付寶會有記錄留低嘅問題,8達通只係一張現金卡,冇呢個問題。
唔通大陸想把香港嘅8達通實名制?

引用:
原帖由 9432100587031 於 2017-2-24 11:09 AM 發表
連微信購物都驚,
最驚唔見錢。

在內地高級食肆吃飯用電子付款全部 "有折",  所有內地人都用.

當你發覺自己因沒有電子支付而要多付費...

小數怕長計.  

只要電子付款公司與香港各大零售食肆開展 "打折" 優惠行動 ,  貪小便宜怕執輸的井裡人一定會轉用 ,  當大部份人裝了App 後 , 市場就會成型.

支付寶/微信支付都要支付密碼
O!epay 每次開都要密碼

唔見手機都可在另一部機登入返, 所以都唔使太擔心

反而支付寶/微信唔可以人仔HKD 互換, 要分別充2個幣值acc, 比較限制

引用:
原帖由 9432100587031 於 2017-2-24 11:09 AM 發表
連微信購物都驚,
好似你咁講法,美國個菱鏡計劃就唔會搞到咁大劑啦

引用:
原帖由 加藤玲奈子 於 2017-2-24 10:49 AM 發表

支付寶去餐廳都係煩. 你埋單要出去自己埋, 幾咁cheap

比信用卡就唔同, 人地侍應埋黎service你. 感覺都唔同D
閣下莫非未知道只要餐廳俾個QR Code讓你的手機掃一掃, 已可以在坐位透過微信或支付寶支付 ?  

固步在香港嚟自我想像大陸的感覺確係唔同D

引用:
原帖由 火陳仔 於 2017-2-24 11:11 AM 發表

冇問題,只係想講支付寶會有記錄留低嘅問題,8達通只係一張現金卡,冇呢個問題。
唔通大陸想把香港嘅8達通實名制?
香港有個人八達通架.....但係你可以選擇唔用, wechat pay, 支付寶支付其實唔用實名認證都可以用, 只係無左好多功能咁, 但係一樣可以用黎比錢架.

我用微信過8000蚊比人
佢即刻話我戶口異常
block左我。。。
而家錢都入唔到。。。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]