• 瀏覽: 739
  • 回覆: 8
有啲嘢唔好搞錯,曾生必須要為佢自己做過嘅事付出代價,但係我睇唔過眼一些小人對曾生落井下石!

如果一個社會,需要貪官管理社會,呢個簡直係個悲哀!因為代表你個社會根本無辦法培育人才!!

曾生一個真真正正的香港人,為香港社會和政府付出大半生,佢亦都為香港九七年後帶來最穩定的時期!佢嘅墮落,帶給我嘅,只有無奈同唏噓!!

史太林清算完班老古董,出現了二戰名將朱可夫,打敗日本,再抵擋德國強攻!!

無人有資格話曾生是庸官,聰明人同蠢人最大分別,一個講效率,一個講勤力!!
知天時,握地利,人就冇咁辛苦!難道香港人真係要為幾千蚊去做工人,同深圳 東莞競爭工廠,先至叫做正確發展道路?

九七年後最大嘅問題,寄生蟲&小人當道,英國佬留低一個點樣香港比董建華,董建華留低一個點樣香港比曾蔭權,曾生又留低一個點樣嘅社會被CY,CY將會留低一個點樣的香港比下一任特首?

小人,寄生蟲,好大喜功,志大才疏,野爭住做,搞唔掂大堆失敗嘅理由,爆大鑊就躲避主人嘅背後,等主人擋風擋雨!做箭靶!忠心?愛國?愛黨?
個女一有事,就送去英國,記住唔係送去北京啊!!大佬⋯⋯

[ 本帖最後由 狂人甲 於 2017-2-23 09:09 PM http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/iphoneD.jpg 編輯 ]

識時務者為俊傑,“當事實改變之後,我的想法隨之改變,您呢?”
引用:
原帖由 狂人甲 於 2017-2-23 03:03 PM 發表
有啲嘢唔好搞錯,曾生必須要為佢自己做過嘅事付出代價,但係我睇唔過眼一些小人對曾生落井下石!

如果一個社會,需要貪官管理社會,呢個簡直係個悲哀!因為代表你個社會根本無辦法培育人才!!

...
對於曾生, 回歸前, 只是眾多公務員之一, 無咩可以講,
回歸後打大鱷一役, 是其功績
拖董生後腳, 結合其他勢力令董生下台, 自己上位, 雖屬陰謀論, 但空穴來風, 我偏向相信

上台後, 好聽既叫無為而治, 唔好聽叫乜都唔做, 今日社會矛盾, 例如樓價, 雙非...都係曾生hea做而成

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2017-2-23 03:45 PM 發表

對於曾生, 回歸前, 只是眾多公務員之一, 無咩可以講,
回歸後打大鱷一役, 是其功績
拖董生後腳, 結合其他勢力令董生下台, 自己上位, 雖屬陰謀論, 但空穴來風, 我偏向相信

上台後, 好聽既叫無為而治, 唔好聽叫 ...
拉董建華落台,造福香港市民有咩問題!
搞高科技唔做翻版嘅,唔該問吓深圳,日本,德國得唔得?
搞旅遊業冇黃,冇賭,會搵到錢?一個咁嘅19迪士尼,根本就係負累!!

姓董的呢啲寄生蟲,佢當然得到中央飼養,但係好多香港人都仲要靠自己搵食架!!不同用自己的幻想,改變社會的運作,導致社會淪陷!!

觀念要搞清楚,香港係行資本主義的,一個政府,只係負責監督社會運作,同埋配合商人投資!商人先至係社會進步的火車頭!!

共產主義社會先至只有領導同群眾,政府領導,發展經濟,但係呢條路得唔得,心照啦!!

[ 本帖最後由 狂人甲 於 2017-2-23 04:17 PM http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/iphoneD.jpg 編輯 ]

引用:
原帖由 狂人甲 於 2017-2-23 04:15 PM 發表

搞旅遊業冇黃,冇賭,會搵到錢?一個咁嘅19迪士尼,根本就係負累!!

姓董的呢啲寄生蟲,佢 ...
深圳華為系甚麼,老翻??你呢地所謂國際視野都幾搞野。

你最好搞清楚為華和思科咩關係先,再來討論!!!
引用:
原帖由 tkgb1981 於 2017-2-23 04:25 PM 發表

深圳華為系甚麼,老翻??你呢地所謂國際視野都幾搞野。

引用:
原帖由 狂人甲 於 2017-2-23 04:15 PM 發表

姓董的呢啲寄生蟲,佢當然得到中央飼養,但係好多香港人都仲要靠自己搵食架!!不同用自己的幻想,改變社會的運作,導致社會淪陷!!

觀念要搞清楚,香港係行資本主義的,一個政府,只係負責監督社會運作,同埋配合商人投資!商人先至係社會進步的火車頭!!

共產主義社會先至只有領導同群眾,政府領導,發展經濟,但係呢條路得唔得,心照啦!!
呢D只係你既經濟觀念, 主張不干預, 自由競爭, 能者居之.......與曾生, 唐生, 薯片, 甚至肥佬黎一脈相承....我雖然原則上認同, 但並不表不示這個觀念是唯我獨尊, 其他都錯

引用:

姓董的呢啲寄生蟲,佢 ...
哈哈,你思想好偏激。「拉董建華落台」=「造福香港市民」?有D乜野福?人人有樓住?
高科技唔做翻版當然得,瑞士德國醫藥科技唔失禮;高科技需要軟硬件同人的經驗,翻版只是加速左過程,有人有錢有市場,畀D時間就會有。
搞旅遊業一定要黃賭?你去日本嫖過幾次,賭個幾次?

老董算寄生蟲,貪僧唔算?地霸食你地租樓價,肥到襪都著唔落,難道又是你再生父母?

華為當然唔算翻版,否則一早被思科告到甩褲

引用:
原帖由 狂人甲 於 2017-2-23 04:32 PM 發表
你最好搞清楚為華和思科咩關係先,再來討論!!!

無關係咯

大將都俾班智障玩殘

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]