• 瀏覽: 1,677
  • 回覆: 25
中大講師大頭蔡今日話,縱使曾俊華在所有特首選舉民調中,支持度一直領先其他參選人,但諷刺的是,卻有可能拿不到150個提名,因而不能入閘成為候選人。

這是因為他面臨「兩面楚歌」:一方面,「西環」和建制派全面為林鄭月娥箍票,而讓他很多提名被挾走;而另一方面,向來以民意與政府周旋的民主派,今次亦有不少死硬派,拒絕跟隨民意。

呢D分析呢道仲好過佢。大頭講來講去,都冇講點解呀爺唔俾位鬍鬚,佢縮骨幽默,表面唔會得罪人,點解搞成咁?

做講師硬係靠講,佢個泛民背景,唔通知道泛民黨今次真係甩轆,配票失敗,明日就知

引用:
原帖由 Gcmms 於 2017-2-23 01:31 PM 發表
中大講師大頭蔡今日話,縱使曾俊華在所有特首選舉民調中,支持度一直領先其他參選人,但諷刺的是,卻有可能拿不到150個提名,因而不能入閘成為候選人。

這是因為他面臨「兩面楚歌」:一方面,「西環」和建制派全面 ...
阿爺確信犯聞背後金主推傀儡薯片上神枱,選舉背後係中英博弈,金主目的是扯線一個會較支持港獨的特首,分裂國家,阿爺睇得通所以會不惜代價封殺薯片
阿爺 打壓 港獨份子 絕不手軟。

唔止中英博奕,英國早已慢慢淡出,國力不夠阿爺鬥也

睇嚟中美爭做一哥,顏色革命佐香港,對邊個有利?大家心中有數,如果唔係泛民金主D錢點嚟??黃之鋒成日去美國做乜??

引用:
原帖由 Gcmms 於 2017-2-24 01:27 AM 發表

睇嚟中美爭做一哥,顏色革命佐香港,對邊個有利?大家心中有數,如果唔係泛民金主D錢點嚟??黃之鋒成日去美國做乜??
九七後改朝換代嘅後果, 犯聞往往嚮往前朝嘅風光(戀殖戀英), 不願意習慣(回歸)及面對(一國兩制)將來嘅(港人治港)挑戰。

引用:
原帖由 Gcmms 於 2017-2-24 01:27 AM 發表

唔係咁簡單的,金主不一定只有外國,可能只是其中一個源頭。
利益集團一定少不了地頭蟲,當地頭蟲為保優勢,也可以合作搞逼宮,過去5年就是如此

佢扮可憐  攞同情分姐
你睇毒果一直吹捧
就知肥佬黎已經落左 order

一早有劇本. 各人照劇本演出. 700萬觀眾睇得好肉緊.

引用:
原帖由 li-ion 於 2017-2-24 12:51 PM 發表
一早有劇本. 各人照劇本演出. 700萬觀眾睇得好肉緊.
肥皂劇「奶媽食薯片」
劇情大網內容 講述 :
「未來五年 犯聞 玩殘 奶媽,
拋棄 過期 薯片。」

引用:
原帖由 singsingcat 於 2017-2-24 10:43 AM 發表

唔係咁簡單的,金主不一定只有外國,可能只是其中一個源頭。
利益集團一定少不了地頭蟲,當地頭蟲為保優勢,也可以合作搞逼宮,過去5年就是如此
地頭蟲大孖沙有黃志祥,林建岳,梁志堅,吳光正等等。
外國就有聯合國。

引用:
原帖由 你個章 於 2017-2-24 02:12 PM 發表

地頭蟲大孖沙有黃志祥,林建岳,梁志堅,吳光正等等。
外國就有聯合國。
你好心急推稻草人出來,怕人知真相?

引用:
原帖由 singsingcat 於 2017-2-24 03:00 PM 發表

中美博弈

引用:
原帖由 singsingcat 於 2017-2-24 03:00 PM 發表

不少政客過着虛偽的「雙面生活」,講一套做一套。政客不如應做實事求事者。
「有些人會說『我非常忠誠,經常為市民服務,我有參加這些及那些義務組織』,但他們應該同時說『我的生活並不表現服務精神,我不付合理薪酬予員工,我剝削他人,我做骯髒的交易,我交換利益,我過着雙面生活』。」
政客就是這些人造成醜聞,令人不斷聽到「如果政客是這樣的話,那不如當個騙子好了」

引用:
原帖由 WPQT1968 於 2017-2-24 05:15 PM 發表

中美博弈
共產黨一貫作風,最喜歡攪批鬥,將對方打成對立假想敵,如中美,國共。。,再煽動民情(如7警事件)

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]