• 瀏覽: 4,112
  • 回覆: 88
昨天集會後香港只淨返少數警察,大部份都變成認為應該拉左人之後行私刑嘅城管。

引用:
原帖由 Classico 於 2017-2-23 11:42 AM 發表
昨天集會後香港只淨返少數警察,大部份都變成認為應該拉左人之後行私刑嘅城管。
嗯嗯. 再遅D就地正法添喔.

一份工, 同你講面對極端情況可能犯下"不可能犯的錯"會萬劫不復而且要坐監........有幾多人會做?

[ 本帖最後由 daimonster 於 2017-2-23 01:14 PM 使用http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/iphoneD.jpg 編輯 ]

引用:
原帖由 daimonster 於 2017-2-23 01:08 PM 發表

嗯嗯. 再遅D就地正法添喔.

一份工, 同你講面對極端情況可能犯下"不可能犯的錯"會萬劫不復而且要坐監........有幾多人會做?
警察係一個專業,每一個決定都會影響市民生命財產,唔係一份工咁簡單。冇一個專業嘅心態唔該唔好做。

其實撐七警若出於同情,無問題。
但係撐到好似佢地七人無錯咁,太過份了!

引用:
原帖由 Classico 於 2017-2-23 01:35 PM 發表

警察係一個專業,每一個決定都會影響市民生命財產,唔係一份工咁簡單。冇一個專業嘅心態唔該唔好做。
係丫, 警民關係就此趁機認真檢討一下亦不一定壞事.  

好奇一日樓主去內地, 怕的是如城管的公安還是怕賊.

引用:
原帖由 daimonster 於 2017-2-23 01:45 PM 發表

係丫, 警民關係就此趁機認真檢討一下亦不一定壞事.  

好奇一日樓主去內地, 怕的是如城管的公安還是怕賊.
有咩分別呢,一樣唔知幾時會比人打。我地應該將擁有武器嘅權力交比啲咩人?

【星島日報報道】四個警察協會撐七警舉行集會,逾三萬人出席,是自一九七七年「警廉衝突」以來最大規模行動。一名姓李資深警官指出,雖然今次撐警的動機,與當年「警廉衝突」不同,但是性質相似都是支持同袍,對日後警方有效執法影響深遠。
資料顯示,當年政府部門人員貪污及瀆職嚴重,導致民怨爆發,時任港督麥理浩成立廉政專員公署打擊。一九七七年十月,被控貪污警多達二百六十人,令警隊人心惶惶,同月先後有數千名休班警務人員在大會堂及花墟(見圖)集合,其中百多人衝擊當時位於和記大廈的廉署總部,事件幾一發不可收拾,後由麥理浩頒布局部特赦,始平息風波。 本報記者

比當年更醜惡!

我認為監警會需要表態

引用:
原帖由 Classico 於 2017-2-23 01:58 PM 發表

有咩分別呢,一樣唔知幾時會比人打。我地應該將擁有武器嘅權力交比啲咩人?
你吾去挑釁差人,差人得閒理你?你估差人冇事揾事做?

在佔中期間內,我認為差人已經非常克制。

胡椒噴霧,武力清塲,差人都係被迫,龍和道藍精靈清塲一役,我見差人打班柒頭,打到手軟,我更撐警隊。

引用:
原帖由 Classico 於 2017-2-23 01:58 PM 發表

樓主毎見警察就潑水挑釁?

我幾月前迴旋處比人無理抄牌, 佢態度吾好同佢理論冇擔心交警拔槍打爆頭喎.....單野投訴組跟進中

樓主曾經比外國警察用槍指頭有壞經驗係自己事, 吾好悔辱三萬警察(三萬參與者有家屬)胡亂標籤

[ 本帖最後由 daimonster 於 2017-2-23 02:38 PM 使用http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/iphoneD.jpg 編輯 ]

判兩年沒有問題,問題是黃絲動亂者判得太輕。

引用:

警察真係信唔過,你話以後有事仲搵唔佢地好?

[ 本帖最後由 亂9咁ban人 於 2017-2-23 04:45 PM http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/androidD.jpg 編輯 ]

話件最近發生既時比你地聽,我比樓上個人渣日日半夜蓄意掟野多年。果日我報警話係大埔富盛大廈x樓x室有噪音咁。個差佬打電話來問我係未你報警投訴樓上有噪音。我話,係呀而家重掟緊野有人大叫。差佬話,係未大埔富善街富善大廈x樓x室呀?我話,唔係呀係富盛大廈呀!差佬:知啦!富善街吖嘛。。我:係富盛大廈呀呀sir。。差佬:知啦,我黎緊架啦。。過左9個字,差佬打黎,我地到左了,你開門比我上黎。之後我落樓下見唔到差佬,我心諗屌你又話知知知肯定去撚左街尾富善大廈,乜野差佬黎架基本聆聽能力都有問題。我行到去見到3個呀sir一個便衣一個PC一個3柴,我報警架富盛係果邊,個3柴講:又話富善大廈既。我:我一直講緊富盛大廈。。。上到去樓上己經靜好多,但都有幾下大聲有細路叫。條廢柴話自然聲黎,大約聽十分鐘走人。
先唔理廢柴聆聽能力有無問題但係45min先到現場就好有問題大埔好大咩??重要係半夜點零鐘,,有爆竊傷人真係多L謝你。
第二自然聲定義係乜???打風行雷雞叫先叫自然聲。。半夜掟野,大叫,屌地定為滋擾。。
所以我對尼個集合咁多條廢柴既警隊已經切抵失望,感覺警隊比大陸公安更差。。

正常人不會做港奸, 回頭是岸MA
引用:

如果係城管就唔會比黃絲玩哪

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]