• 瀏覽: 6,922
  • 回覆: 136
引用:
原帖由 dickwu2009 於 2017-2-23 10:47 AM 發表

波叔的確夠料過薯片叔,
會計師出身的確不同,
cy無找錯人。
昨日聽佢答記者問題就知, 用會計角度去解釋財政安排, D記者連回應都唔識

膠波啱接手邊做得切份報告,似鬍鬚曾做落

成日想派錢, 香港不同澳門呢...

差餉及退稅, 有得益啊...

引用:
原帖由 awtay 於 2017-2-23 10:40 AM 發表
當香港人識得唔貪派錢,先學人講民主講普選啦
講得極端d, 如果要派錢先得到市民 [選票], 性質同 [賄選] 分別不大

引用:
原帖由 超級妙趣遊星 於 2017-2-23 11:45 AM 發表

講得極端d, 如果要派錢先得到市民 [選票], 性質同 [賄選] 分別不大
人性就是如此, 無辦法
老實講, 如果今日有一人一票, 真普選又好, 假普選又好, 我都係睇邊個可以畀最多著數我就投邊個.....例如邊個話落實全民退保就投佢, 話之佢將來政府破產

引用:
原帖由 chachachacha 於 2017-2-23 11:04 AM 發表
膠波啱接手邊做得切份報告,似鬍鬚曾做落
上半部可能反抄上年財政預算,
但預留那六百多億應是波叔自己想的。

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2017-2-23 11:54 AM 發表

人性就是如此, 無辦法
老實講, 如果今日有一人一票, 真普選又好, 假普選又好, 我都係睇邊個可以畀最多著數我就投邊個.....例如邊個話落實全民退保就投佢, 話之佢將來政府破產
選舉工程, 本來就係一個開支票活動, 睇下邊個張支票開得夠大, 同埋視乎選民信佢幾多

引用:
原帖由 最愛沈大師2015 於 2017-2-23 09:33 AM 發表
財政司司長陳茂波出席電台聯播節目解釋財政預算案,有聽眾表示,享受不到派糖措施,質疑為何不派錢給全港市民,陳茂波解釋資源要幫助有需要人士。

拿~我講派錢, D五毛又話我政府做乜都插又乜又物~而家大把聽眾罵波 ...
點大把法?有幾多個聽眾?我就支持退稅唔派錢。

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2017-2-23 09:52 AM 發表

香港傳媒最扑街既係, 用標題去嘩眾取寵
香港人最無知既係, 只睇標題就以為自己知道所有事實
出帖手最下賤既係, 為左少少狗糧, 日日協助毒媒製造社會矛盾

我睇左昨日7:00pm 電視既預算案論壇, 波叔既預算案及解 ...
我今朝有聽電台聯播,佢有D地方比主持聽眾問到答唔到。但佢有樣野好,認為唔應該做嘅會斬釘截鐵咁講,冇轉彎抹角,睇得出佢好有心做好呢份預算案。奈何時間緊迫,未必做到最好,但都算唔錯。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]