• 瀏覽: 2,305
  • 回覆: 34
  • 追帖: 1
2016年美國首席法管年薪是$260,700 USD, 而馬道立年薪系3.51m 約合$453,350 usd, 參不多是前者兩倍。再比縱觀其他階層嘅法官,香港法官嘅年薪都遠高於美國同行。
美國法官必須系美國公民,而香港....

78 天外
23 山前
樓主咁响往美國,幾時移民?

引用:
原帖由 食指 於 2017-2-22 02:52 AM 發表
2016年美國首席法管年薪是$260,700 USD, 而馬道立年薪系3.51m 約合$453,350 usd, 參不多是前者兩倍。再比縱觀其他階層嘅法官,香港法官嘅年薪都遠高於美國同行。
唔只係法官,我地中國 香港特別行政區特首,同班廢柴高官,人工都高過美國總統。

引用:
原帖由 WongManTak 於 2017-2-22 05:18 AM 發表
what about salary for HK police and chief executive?
nypd起薪$44744 usd/yr高於香港警察$30220 usd/yr,權力更遠大於香港警察。

引用:
原帖由 食指 於 2017-2-22 02:52 AM 發表
香港議員人工重高呀,係離晒大普咁高呀,你睇吓幾多妖魔鬼怪搶住出風頭博做到議員就知啦!

引用:
原帖由 你個章 於 2017-2-22 07:24 AM 發表
樓主咁响往美國,幾時移民?
傻仔

假髮清天大老爺呢D薪津就明係英國佬益自己友

只有英帝國人, 或者歸化英系統小圈子既人先可以做假髮清天大老爺

用殖民地既稅金, 高薪養宗主國既官, 幾多都俾啦

引用:
原帖由 dogdogchiV 於 2017-2-22 09:21 AM 發表
假髮清天大老爺呢D薪津就明係英國佬益自己友

只有英帝國人, 或者歸化英系統小圈子既人先可以做假髮清天大老爺

用殖民地既稅金, 高薪養宗主國既官, 幾多都俾啦
美國人認為法官必須系美國公民先會以美國利益為根本維護美國法律公正。

引用:
原帖由 吳尊函 於 2017-2-22 08:14 AM 發表

唔只係法官,我地中國 香港特別行政區特首,同班廢柴高官,人工都高過美國總統
美國總統又點同, 政治獻金果舊先係大數, 唔收人工都仲得

引用:
原帖由 dogdogchiV 於 2017-2-22 09:26 AM 發表

美國總統又點同, 政治獻金果舊先係大數, 唔收人工都仲得
好似Bloomberg咁,做幾年ny mayor,年薪only $1但身家馬上由20億變337億。

It is well-paid for service?

筍工...襰死唔走的洋狗官刻意縱容暴徒, 才會長做長有

引用:
原帖由 WongManTak 於 2017-2-22 10:19 PM 發表

you didn't answer my question!
what about other state?
what about salary for HK police and chief executive?
你以爲nypd薪水好高?san francisco 警察起薪 $83,018

median pay of police officer (us) $60,270 USD in 2015.

香港:

督察/高級督察

1。大學學曆:36720-69245元

2。大專學曆:35645-69245元

3。高中學曆:34580-69245元

警員:19545-34265元

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]