• 瀏覽: 7,508
  • 回覆: 143
引用:
原帖由 天劍 於 2017-2-20 05:38 PM 發表
我唔係話曾陰權沒錯,佢有職務上的過失,但唔係貪污,唔係刑事罪,罪不止入獄。

就好似柒警打人案,佢地係柒,但罪不至入獄2年,坐半年較合理,只看不打的2位更應該只判72小時社會服務令。
邊個話"公職人員行為不當"唔係刑事?
20年內最少有30個公務員被定罪,包括許仕仁

引用:
原帖由 喵一喵 於 2017-2-22 17:13 發表

因為林鄭撐 咪撐囉
𠲖 乜林鄭原來係黃絲 死啦
西方政客都大把樣本你睇,參選時講到天下無敵,各方討好,加上貪曾假假地都係林鄭舊上司,做下樣都要

相反貪曾算係中共任命,民主教父李柱銘反共咁耐,咁都寫求情信先耐人尋味

引用:
原帖由 skymachine 於 2017-2-20 06:57 PM 發表

仲有陳方安生同李柱銘都寫先過癮
貪曾親泛民亂黨⋯⋯現晒形了

引用:
原帖由 天劍 於 2017-2-20 05:43 PM 發表
兩件案都過度放大,七警有人撐,但曾權沒人撐。
我撐曾,但我又可做乜呢!我只是一介平民,今曰公司同事還在討論此事。個個都覺得佢寃,但又能如何,我們的的地方,做主的是英人

引用:
原帖由 天劍 於 20/2/2017 16:32 發表
那些會員不是很撐政府官員嗎? 今次反而對曾蔭權落井下石?
你還未清醒?只有黃絲先係盲反,正常香港人只會睇事實。

個人好唔 like 曾蔭權(主要係停建公屋),但判廿個月確係太重,因為行為失當係真(欠申報),但無實質証據話佢有收受任何利益,而 D100 / 何周禮等事亦唔係佢一人話事。我相信佢上訴後可以減刑甚至緩刑。

但七警案就唔同,因為同政治有直接關係。顏色革命 12 步有:
  • 派出美國中情局人員,以商人、留學生、旅客、義工等身份進入目標國並進行滲透
  • 以人道目標或推動當地民主為名,設立非政府組織(NGO),開展工作之餘,亦方便招攬崇「尚理想和自由」的人士
  • 以賄賂或威迫等方法收買、控制一些叛徒,包括政客、記者、學者、軍人等
  • 以金錢收買當地的工會勢力
  • 為革命創作出一種象徵顏色和鮮明口號
  • 以不同的社會議題發動革命,不需要找到證據,只需要找到發難的藉口
  • 以英語寫上抗議標語,好讓美國及西方人民看得見,以便向其政府施加壓力
  • 將之前收買的宗教領袖、工會領袖、政客、知識分子全部發動出來,由他們號召對社會現狀不滿的人加入革命
  • 與美國和歐洲主流媒體配合,反覆宣傳革命是因為社會不公平所致,冀行動獲得大多數市民支持
  • 當世界注視的時候,就製造「偽旗行動」,大量拍攝甚至偽造革命群眾被打壓的慘狀,以動搖目標政府,令政府失去人民支持
  • 派出一些引發暴亂的演員,以武力挑釁警方,迫使警方武力鎮壓,破壞政府聲譽
  • 發動政客到美國、歐盟、聯合國陳情,令目標政府受到國際制裁。

當中嘅 11 點就係曾建超同佔中人士嘅目的。曾建超輕判,七警重判,政治層面帶來嘅影響,就係令黃絲覺得辱警、襲警雖然係犯法,但可以以極端方式去挑釁警方,因為警方唔可以還拖,甚至拉人時都要小心翼翼。

試想如果再有佔領運動,好似上以三個警察拉一兩個犯時,成班暴徒圍住要搶犯,搞到要出警棍驅趕,會唔會擔心使用過度武力,而令犯人走甩?電光火石之間,一有疑慮個犯就可以走到。

要 "disable" 警隊,先可以破壞一個城市。同樣,如果共產黨用同樣方法,去令美國人憎恨警察,甚至軍隊,咁美國亦有機會亡國。

正常市民知道係同政治及主權有關,所以先會咁著緊,黃絲被洗腦,只識反反反,點會顧慮呢啲嘢?

引用:
原帖由 skymachine 於 2017-2-22 09:45 PM 發表

西方政客都大把樣本你睇,參選時講到天下無敵,各方討好,加上貪曾假假地都係林鄭舊上司,做下樣都要

相反貪曾算係中共任命,民主教父李柱銘反共咁耐,咁都寫求情信先耐人尋味
奧巴馬一句 change 上台

結果八年沒change 什麼, 下台前黑人硬生生被白警打死

特朗普真係change 了

引用:
原帖由 寶寶記壹 於 2017-2-23 08:52 AM 發表

反而我覺得阿爺有份搞佢,正如如果當年冇人幫手,689點會搵到唐唐咁多黑材料。
阿爺為咩要搞唐唐? 唐唐對中央一直政治忠誠, 而家都係政協常委

唔好忘記, 之前唐唐一直大熱, CY最初差D連閘都入唔到

你講黑材料, 不如講麥齊光, 一個公務員平平安安做到退休, 之後仲做義工, 負責統籌及監察香港捐款既四川地震重建工程, 有不錯既形象.......點解一做CY既局長, 幾十年前既事會被爆出來? 唔好忘記, 當年咁做既公務員為數不少, 點解只係爆佢出來?...........D料係邊度來?

引用:
原帖由 伍皓昌 於 23/2/2017 10:11 發表

阿爺為咩要搞唐唐? 唐唐對中央一直政治忠誠, 而家都係政協常委

你講黑材料, 不如講麥齊光, 一個公務員平平安安做到退休, 之後仲做義工, 負責統籌及監察香 ...
前政治部有晒佢地D FILE

啊爺點會有呢D料, 根本係MI6爆料, 聽講97前英國攞咗好多文件番英國
引用:
原帖由 伍皓昌 於 2017-2-23 10:11 AM 發表

你講黑材料, 不如講麥齊光, 一個公務員平平安安做到退休, 之後仲做義工, 負責統籌及監察香 ...

引用:
原帖由 寶寶記壹 於 2017-2-23 08:52 AM 發表

反而我覺得阿爺有份搞佢,正如如果當年冇人幫手,689點會搵到唐唐咁多黑材料。
阿爺會搞唐唐?
你吾係講笑呀?
你知吾知唐家咩料?

引用:
原帖由 skymachine 於 2017-2-21 08:10 PM 發表

唔好咁,兩位加埋我都係一班唔反對中共統治既港人,ok?

相哎唔好口,以和為貴,黎~ 我地以東江水代酒,隔網乾一杯!
中共治港?你無野呀!
係香港冇人敢認係中國共產黨黨員。

引用:
原帖由 天劍 於 2017-2-20 04:32 PM 發表
那些會員不是很撐政府官員嗎? 今次反而對曾蔭權落井下石?
貪曾是泛民個邊架。

引用:
原帖由 狂人甲 於 2017-2-21 11:56 AM 發表

你又知人哋個心諗乜?留喺度搵你中國人着數姐,佢對中國有咩貢獻呀??

呢啲所謂愛國愛黨親中人士,除咗一大堆口號,實質對香港有咩幫助,有咩貢獻,講嚟聽吓?

簡單& ...
所以 甄子丹 睇唔起拿外國護照影星

http://m.sohu.com/n/472382451/

甄子丹自曝退回美國籍,瞧不起滿嘴中國人的明顯

在功夫巨星中,成龍、李連杰和甄子丹如今是最為知名的幾位。特別是成龍和李連杰兩人已經有了國際影響,不同于其他功夫巨星在這方面還顯得比較弱勢。不過甄子丹這些年發展勢頭迅猛,影響力也是緊隨成龍、李連杰之后。

相比成龍和李連杰兩人,甄子丹在很多方面都具有優勢。因為甄子丹很小就在美國生活並長大,從11歲開始甄子丹就全家移民到了美國波士頓。不僅如此甄子丹的父母也很厲害,母親是太極高手父親還擅長演奏小提琴。所以在這種環境下,甄子丹一方面學習鋼琴等,一方面又學習武術,可謂文武皆修。據說在美國生活期間,甄子丹就經常和他人打架,也是在當地街頭打出了一些名氣。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]