• 瀏覽: 23,230
  • 回覆: 410
+43
誰損害香港聲譽?
知法犯法嘅義務警務工作人員囉!

The 7P case MUST be tackled properly and fairly.

[ 本帖最後由 本來是草民 於 2017-2-20 01:02 PM http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/androidD.jpg 編輯 ]

引用:
原帖由 cwilson1 於 2017-2-20 12:31 PM 發表

這就是中央的疏忽,而家應亡羊補牢,成立監察機構,防止假髮亂9咁黎。
大陸偷呃拐劫淫毒假
貪污爆炸豆腐渣
共慘自己都未管掂
搵罐正常奶粉睇下都冇
仲幻想插手香港成立監察機構???
認真天大笑話!!!

如果暴徒同樣判重罪, 則大家都無得出聲, 因為係公平。

襲警都判得輕, 拋磚頭, 有可能攞命都判得輕.

暴徒判罪輕, 但七警就判咁重, 真係唔公平. 而且, 果條友都算係襲警, 都係判得咁輕。

美國人特登留條尾, 等香港亂, 攪到中國亂, 佢地就開心.

愈亂愈好, 有機會可以做條大鱷搵食.

當年97回歸,個個怕得要命;不過實際上到現時為止只係香港人自己搞死香港!

引用:
原帖由 cwilson1 於 2017-2-20 12:26 PM 發表

咁咪大家一齊判5個月加援刑囉,做咩大細超判呀。
而家有人嘈拉7警唔啱,但做咩野要判兩年咁重??

掟中警員磚仲重傷,就只判18月感化。
掟政府人員鷄蛋或水杯就只判兩至3星期,仲有援刑
但 ...
x2

引用:
原帖由 billyfung11 於 2017-2-20 11:01 AM 發表
連警員有做過都唔認罪, 仲叫人點相信警員, 個呀頭仲話撐佢地, 警察既形像一鋪清袋
對付暴徒,何錯之有??

共產黨

引用:
原帖由 pkapple 於 2017-2-20 11:51 AM 發表

敢問誰人勝任監察組織 / 監察院委員?

要求大陸法全面進場 開始大人治時代
每一個專業,或有權力既組織,都可以用專業業內人仕加上社會有權威既人和"客戶",市民代表,
組成監察委員會,
如監警會,醫委會等等.
處理有關業內既投訴,在委員會界別人仕作專業分析,加上可以從第三方身份去事件,
可以有效防止被業內一言堂壟斷..

最憎的乜膠磚家狗up,影響警隊士氣,抗拒執法之類危言,,,
講到要集體嘩變咁,,,
如果是咁,呢的差人還算差人嗎?
警察來源於香港人民,不去保護市民,玩情緒搞抵抗,呢的人可以自己唔好撈去做返裝修好過。

一日當兵或當差都要站在為人民服務之上。

Something went wrong with us.

引用:
原帖由 青青草 於 2017-2-20 10:50 AM 發表

七名警員涉佔中期間毆打示威者而各被判監兩年,法官大人的理由是眾被告行為不但令警隊蒙羞,更損害香港聲譽,判刑需具阻嚇性云云。對此,旁人不敢隨便說三道四,否則藐視法庭的大帽子扣下來,誰都擔當不起,人 ...

七警判決係好合理,而家知法犯法唔洗罪加一等呀?
而家根本係有班讀得書少的師傅、老差骨、退休警覺得判決唔岩,想借壓力迫高層/政府出手干預,但佢地根本無咁ge知識咩叫「司法獨立」。而唔少後生個批,其實心裡明白,咁樣「光明磊落」七個圍揪一個,係罪有應得。
係,曾生淋液體係有問題,都罪成判監啦。但唔代表拘捕完佢再打佢一身係岩。大佬呀,第一日當差俾人挑釁俾人侮辱咩?你幾個反黑俾古惑仔問候得少咩?
甚麼壓力、挑釁只不過想將打人變合理化。你做執法者有棍有槍係身,今次有壓力要拳打腳踢,下次被挑釁要拔槍冧低佢,咁係咪都「情有可原」先?
咩叫判決不公呀,而家好多暴徒都排緊係區院審啦,人地未審完就話不公。而且周浩鼎同何君堯又係白痴既,你搵下有無案例處理過七個警察打一個疑犯的判刑先講「判刑過重」啦!
好心咪L聽班建制派同撐警聯盟老點啦,班人都係搵著數搵支持,見到佢地d低智慧、無邏輯的言論已經覺得羞家。而家嗌「特赦」?有罪先有特赦wor, 李私煙咁咪即係間接認同七警「有罪」囉!所以話呢班人邊有邏輯,要呢種人黎撐警真係多L謝呀!
肥仔聰同班管理層再咁樣護短落去,公眾真係唔會對警隊再重拾信心,到時想警民和解都好難!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]