• 瀏覽: 7,157
  • 回覆: 142
引用:
原帖由 ginppl 於 2017-2-20 08:21 AM 發表
唉,其實打人係唔啱,判兩年無可口非。
可恨既,係佔中或旺角掟磚既都係輕判,幫佢地練大個膽。
對警察,反而有阻嚇作用。世界真係滑稽
只能講

無天理

引用:
原帖由 caledis 於 2017-2-20 01:01 AM 發表
樓上好多唔同意「知法犯法」一點嘅,有幾多普通市民知道「傷人」最高刑罰係3年?
所謂"知法"一般是指行為舉動已是犯了法,至於最低與最高刑罰由法官自行判斷,普通市民知與不知並不重要

引用:
原帖由 x747x 於 2017-2-20 02:43 AM 發表

正常法官會諒解正常市民受佔中影響,激動或被挑釁下做出襲擊行為,都會判刑但會緩刑。
這正是我們理性討論作出分析的結論,🙏

為何會如此大的分別呢?

引用:
原帖由 jw-kc2 於 2017-2-20 09:49 AM 發表

我的立場是
法官們應該考慮往後是否應公平地判每位犯罪者
不論其政治背景?
因為有不公平判決加以犯人一般心態(否認控罪)才可使法律行業有生存空間

好奇想知道樓主認為什麼程度的刑罰才算合理.....

引用:
原帖由 daimonster 於 2017-2-20 11:24 AM 發表
好奇想知道樓主認為什麼程度的刑罰才算合理.....
此案由曾生一手挑鸒/辱警所引起,曾生只判五週。
綜合多面因素(情理上)判十週較合理,而且七人因此事而喪失以後不能當警察的理念及長俸,此懲罰也不輕了!

也想聽聽其他網友的意見🙏

引用:
原帖由 zhangduan 於 20/2/2017 12:46 發表

此案由曾生一手挑鸒/辱警所引起,曾生只判五週。
綜合多面因素(情理上)判十週較合理,而且七人因此事而喪失以後不能當警察的理念及長俸,此懲罰也不輕了!

也想聽聽其他網友的意見🙏
讚成。

如果話曾建超無淋液體,會否有七警打人呢件事?我諗柯杜大偉都唔敢講話七警仍舊會搵人打。

凡事有因有果,打人係唔啱,杜大偉因為係黃絲,所以純粹企喺黃絲立場,總之有咁重判咁重,根本係報復式判刑。

如果曾建超係淋其他市民,七警都打佢嘅話就判 double,但佢而家係襲警,我覺得同七警嘅罪一樣咁嚴重,一係大家齊判兩年,一係齊判五星期。

引用:
原帖由 x747x 於 2017-2-20 01:18 PM 發表

讚成。

如果話曾建超無淋液體,會否有七警打人呢件事?我諗柯杜大偉都唔敢講話七警仍舊會搵人打。

凡事有因有果,打人係唔啱,杜大偉因為係黃絲,所以純粹企喺黃絲立場,總之有咁重判咁重,根本係報 ...
exactly.
但係法官唔考慮以上因素

引用:
原帖由 zhangduan 於 2017-2-20 09:44 AM 發表

差人雖然受過訓練,但亦只可練到駡不還口,絕難練到打不還手。
在這案件裡對差人有否配槍無關,挑釁者明知差人有配槍也敢挑釁足以証明配槍對他產生恐懼感是零。
警察在現場執勤雖是身心疲累但卻不能擅自 ...
警察俾人打就應該去驗傷,有冇呀?
我只係話你陀得支炮就唔該你控制下自己。你右試下下次遊行同個指揮官講你控制唔到情緒,睇下佢俾唔俾你off。

引用:
原帖由 jw-kc2 於 20/2/2017 13:23 發表

exactly.
但係法官唔考慮以上因素
仲要之前衝擊立法會等案件,啲法官都係咁話因為關心社會,唔認罪但有悔意等原因而輕判,杜大偉真係有問題。

我係法官,只會判緩刑,因七警工作多年,無得再做,無長俸,有案底,懲罰已經足夠。

做法官唔判案要同時為社會著想,嚴懲警員又放生違法市民,會令年輕人有錯覺,繼續侮辱警察,玩鳩佢地係無問題,因為對方一定唔敢出手,否則只會帶來更大嘅懲罰,而佢地侮辱人、違法,只需要係黃絲就會判緩刑或者社會服務令。可以隨便侮辱他人,會係一個好風氣嗎?出手先會罰得輕過對方還拖,又係乜道理?法律唔係應該令市民唔好隨便違法,破壞社會安寧嗎?

咁樣嘅法治,點做到平衡?我寧願唔要,大家一齊放棄法律,打生打死就算。

引用:
原帖由 你個章 於 20/2/2017 13:49 發表

警察俾人打就應該去驗傷,有冇呀?
我只係話你陀得支炮就唔該你控制下自己。你右試下下次遊行同個指揮官講你控制唔到情緒,睇下佢俾唔俾你off。
向警察潑液體原來唔算襲警,開眼界了!你每日都搵警察潑吓吧,被人拉就話政治檢控啦。

唔好成日做宅男困喺屋企,出去社會認識、了解多啲吧。

引用:
原帖由 x747x 於 2017-2-20 01:55 PM 發表

向警察潑液體原來唔算襲警,開眼界了!你每日都搵警察潑吓吧,被人拉就話政治檢控啦。

唔好成日做宅男困喺屋企,出去社會認識、了解多啲吧。
俾人襲擊有冇驗傷呀?有冇告呀?係咪判左坐5星期呀?覺得判得輕唔夠重,叫律政師上訴啦,係到吠。唔好右倒轉鎗頭右話袁國強係黃絲喎

引用:
原帖由 x747x 於 2017-2-20 01:52 PM 發表

仲要之前衝擊立法會等案件,啲法官都係咁話因為關心社會,唔認罪但有悔意等原因而輕判,杜大偉真係有問題。

我係法官,只會判緩刑,因七警工作多年,無得再做,無長俸,有案底,懲罰已經足夠。

做法官唔判 ...
好彩你都知你唔係法官,細個唔俾心機讀書既結果。
判佢地緩刑,你班柒碌右會要第二樣架啦,上得床就想蓋被。一句講晒:早知今日右可必當初。

引用:
原帖由 你個章 於 20/2/2017 14:11 發表

俾人襲擊有冇驗傷呀?有冇告呀?係咪判左坐5星期呀?覺得判得輕唔夠重,叫律政師上訴啦,係到吠。唔好右倒轉鎗頭右話袁國強係黃絲喎
做人不要太無知、太幼稚,貪污案件,唔洗暴力都可以坐十年。

你又知律政師唔會上訴?而家係曾建超上訴緊,上訴不成最終可能判耐啲。

你學多啲啲判刑同上訴案件,遲早啱你用,我就唔會喇。

引用:
原帖由 你個章 於 20/2/2017 14:15 發表

好彩你都知你唔係法官,細個唔俾心機讀書既結果。
判佢地緩刑,你班柒碌右會要第二樣架啦,上得床就想蓋被。一句講晒:早知今日右可必當初。
都好過有人以為自己法官吧!佔得中嘅已証實係雙失,無業,拎綜援,低收入,degree 都未有,你想割蓆都無用。

不過,繼續做地底泥比人騎,對社會嚟講未必係太壞嘅事。

「早知今日右何必當初」?「又」字都唔識?智障定文盲?

你咁驚佔中嘅人重判,係咪比人告緊,驚社會風氣令你要被重判?放心,有黃絲法官,最多服務令吧,唔會影響你上香討嘅。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]