• 瀏覽: 2,904
  • 回覆: 47
黃絲不停扭曲我們立場。又話我地支持警察打人。支持警察犯法。

NO.

我地絕對支持所有人要守法。所有人違法要受到懲罰。不論何人。不論政治立場。不論地位高低。

但。我們更要要求法治要公平。不可因個人政治立場而受到偏幫。

一班黃絲暴徒掟磚。圍打差人。參與破壞社會秩序。煽動違法等等行為有些無被檢控。一些只判社會服務令。感化。坐幾星期。

但警察受挑釁報復則判兩年。

我們不支持打人的差人。亦不支持個班話要特赦的講法。

但。守護法治的所有人。

尊重法治的所有人。請同時守護公平原則。

[ 本帖最後由 lewark 於 2017-2-19 11:37 AM http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/androidD.jpg 編輯 ]

一班黃絲暴徒掟磚。圍打差人。參與破壞社會秩序。煽動違法等等行為有些無被檢控。一些只判社會服務令。感化。坐幾星期。

以上的落差,就是重點所在.

黃絲為咗要拗嬴。

唔敢面對呢論點。不停扭曲香港人立場。

黃屍律師法官重好識法律架.

打劫銀行同打劫銀行期間傷及途人.
都可以說成是兩件獨立事件.

吾認為七警判得過重.  只係相對對搞事者判得輕, 跟吾貼.  戴耀庭自首只認參與非法集會 (又吾認煽動喎)

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2017-2-19 11:59 AM 發表

以上的落差,就是重點所在.
無錯!

引用:
原帖由 lewark 於 2017-2-19 11:36 AM 發表
黃絲不停扭曲我們立場。又話我地支持警察打人。支持警察犯法。

NO.

我地絕對支持所有人要守法。所有人違法要受到懲罰。不論何人。不論政治立場。不論地位高低。

但。我們更要要求法治要公平。不可因個人政治立場 ...
這就是法律不公

黃人不面對

人治呀

法治在那

人哋用水潑你,你咪用水潑番佢囉,咁先叫公平喎。

引用:
原帖由 sn191939 於 2017-2-19 05:00 PM 發表
人哋用水潑你,你咪用水潑番佢囉,咁先叫公平喎。
係囉,咁警察可以向黃絲掟磚啦!

"年紀,身份,職位,職責,認罪,受傷損害程度,初犯,重犯,一時衝動,有計劃而為 ..."

我一早講過哂啦,

法官判刑係考慮哂以上因素,

7警案,

法官遘左,
A.警員違反法紀職責,
B.令市民失去信賴,
C.香港信譽受損,
D.警隊蒙羞
E.曾犯法及各人在巨大壓力下都不是行為正當理由

你駁個官嘛,慢慢駁佢上訴,
睇下下一個上級法院的官同唔同意你囉,

你地果單案
(東方日報)17歲男侍應陳浩文於去年農曆新年的旺角暴亂期間,用磚頭擲向警員,令警員膝蓋受傷,原被控一項傷人罪,控方早前將控罪修訂為襲擊致造成身體傷害罪,陳決定認罪。被告陳浩文今在九龍城法院被判18個月感化,期間需守宵禁令和接受住院式訓練。

唔洗睇判詞,都睇到得17歲仔又未成年,又認罪,

求哂情衝動,跟群眾等等等,

你會覺得佢會同

7個成年不認罪的警察一樣?

扔磚係旺角亂,

但佔中同佔龍都關佢事?

證明到17歲的參與過哂要入埋佢數?

要搞到佢不能輕判?

有一個正常思維及價值觀的人,

細心D睇,不要只看兩者片面的刑罰,

點會話唔公平,

要一視同仁兩年呀

所以真係有病的

兩年已屬輕判,香港法官太仁慈

引用:
原帖由 Classico 於 2017-2-19 06:52 PM 發表
打死食環判一年,7警太仁慈反而判兩年

引用:
原帖由 亂9咁ban人 於 2017-2-19 06:57 PM 發表

打死食環判一年,7警太仁慈反而判兩年
兩年已經少左,我覺得不用爭辯,冇判終生監禁已經好多人不滿,兩年後7魔出返黎又再為禍人間

引用:
原帖由 Classico 於 2017-2-19 06:52 PM 發表
咁係咪要謝狗隆恩!?使唔使買埋狗餅多謝佢!?

引用:
原帖由 Classico 於 2017-2-19 07:02 PM 發表

兩年已經少左,我覺得不用爭辯,冇判終生監禁已經好多人不滿,兩年後7魔出返黎又再為禍人間
打犯要判終生?果然唔駛同黃絲討論
兩年後唔該打死曾健超,7警應該唔介意坐多一年

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]