• 瀏覽: 20,784
  • 回覆: 57
點解包致金個侄女兩次襲警同醉駕都唔駛入冊既 反而係佢之後違反禁制令先要入冊喎,真係咁神奇既

引用:
原帖由 chimsky 於 2017-2-17 08:13 PM 發表
強國人就是咁,佢地沒辦法理解何為法治,人人在法律面前都是平等,無論你窮富貴賤。我地認為法律是神聖的,而強國人認為共黨才是神聖的。共黨的說話,超過道德倫常。不同地方生活的中國人都是有信仰上的差異和予盾。
香港法律平等到阿伯用假身份證做份保安就要入冊,個中女用假文件做director就唔駛入冊,同包致金個侄女兩次襲警同醉駕都唔駛入冊

引用:
原帖由 chimsky 於 2017-2-17 08:23 PM 發表

個個case既facts同背景都不同
若果一句就可以總結個case既material facts的話你就真系神人
之所以要研究案例看principle
然後科過萬元請大狀去求情
呢d唔系三姑六婆會明白

再講公平是relative
沒有絕對
...
其實你講出個重點

背境咪係一個係窮人,一個係中產囉,個窮人冇錢請律師,個中產有錢請律師丫嘛...............................以後唔好再昆人話法律面前人人平等,根本一直都係法律面前窮人含撚

仲有一單野呀,有個女人被海關周到帶白粉入境,已經證據確鑿,就因為一個【啩】字而上訴成功唔駛入冊,呢D咪係有錢人同窮人係法肈面前既分別囉

引用:
原帖由 chimsky 於 2017-2-17 08:40 PM 發表

香港有Legal Aid Department 同 Duty Lawyer Office
你過到資產審查同有merits of the case就有免費or超平價律師幫你打官司
當然你要青洪、Martin Lee、Audrey Yu、陳志海呢d就無可能
某程度上有錢人系著數
...
你又講出左重點啦.......................咁樣都仲係法律面前人人平等呀

另外香港既法援制度係港英時代1970年成立既,呢個制度唔通唔係當時既法棍同訟棍搞,而係街上求其搵條友搞既

引用:
原帖由 chimsky 於 2017-2-17 09:14 PM 發表

阿妹吖阿妹
我話過無可能有absolute fairness
法律面前人人平等的意思系無一個人above the law
大家都要面對同一legal system的制約、審視
而某些人有多d資源去辯護系有著數
但呢個不是utopia不是理想 ...
平等就係平等,係法律之上還法律之上,兩樣野係唔同,冇人係法律之上唔等於係法律面前人人平等,你唔係連呢兩個定義都唔明下話

而家香港既法援制度係1970年港英時代成立,所以唔好乜都賴港中政府,當時又咪一班法棍同訟棍去搞呢個制度,但連你都話唔公平喎

引用:
原帖由 chimsky 於 2017-2-17 09:29 PM 發表

relative同absolute的分別

有左Legal Aid Department先令個制度更完善
屬好事
你閱讀理解好差
請講出你教育程度
唔好同我講relative同absolute,我相信平等同唔平等係有絕對既定義,既然唔係任何情況下都平等既話,咁就唔好再同我講係法律面前人人平等呢D大話

係我理解能力有問題定你讀寫能力有問題呢?乜【某程度上有錢人係著數】呢句既意思係你用來形容個制度係公平
引用:
原帖由 chimsky 於 2017-2-17 08:40 PM 發表

香港有Legal Aid Department 同 Duty Lawyer Office
你過到資產審查同有merits of the case就有免費or超平價律師幫你打官司
當然你要青洪、Martin Lee、Audrey Yu、陳志海呢d就無可能
某程度上有錢人系著數
...

引用:
原帖由 chimsky 於 2017-2-17 09:44 PM 發表

Who cares about what you think personally?
自己無知就當真理?

/revision/latest?cb=20071130025148
唔夠我講就搬龍門呀?..........................法律面前窮人含撚冇得平等就梗係理所當然架啦,你自己都認同過架喎

想同我【討論】,你有排都未夠班,連你地好多其他大訟棍或訟棍都未夠班添

引用:
原帖由 chimsky 於 2017-2-17 09:58 PM 發表

哇!威威豬吖!
點解藍絲經常話人未夠班
小學雞mode又開始啓動

噢忘記你話你不是藍絲
我明既
呢d醜事唔認系正常既
邊個會認自己下賤吖
連小學雞都串爆你,咁即係你連小學雞都不如啦

我當然唔係藍絲啦,但亦唔係黃絲播,因為我唔會白痴到去做班政棍既免費棋子,做人免費棋子當然醜同下賤啦,咁你覺唔覺得醜同下賤呀

引用:
原帖由 robin_crumbs 於 2017-2-17 10:02 PM 發表

忍不住講一聲粗囗:真係好撚神奇。
而家D法棍判案好神奇架

有個退左休既阿伯用假身份證做保安自力更生,結果被判入冊4個月;但另一個類似案件,有個中產中女用假文件去做份director,結果唔駛入冊....................而阿伯單案係判先過個中女架喎,班法棍竟然可以唔駛參考阿伯單案例

岩岩先有單運毒案,有條女帶白粉入境被海關周到,證據確鑿下竟然因為差佬係份口供紙上寫漏左個【啩】字,而條女上訴成功唔駛坐20幾碌

年幾前有單案,一個肥妹學生因為同學經常話佢肥而打同學,但未判刑前條法棍係庭上超主觀咁鬧個肥妹,問條肥妹覺唔覺得自己肥,仲話佢覺得自己肥點解唔俾人話佢肥

而家D法棍質素真係高到呢

引用:
原帖由 chimsky 於 2017-2-17 10:04 PM 發表

我威d吖
我串爆你先架
你輸左
我贏左

*再度進入藍絲小學雞mode*

oh
要加翻個smiley
我又冇袋點會爆到啫

係喎,你未答我做乜絲物絲做人免費棋子覺唔覺得醜同下賤喎

引用:
原帖由 ppp1983 於 2017-2-17 10:12 PM 發表

香港已經玩完架啦,睇開d啦,盡量話比自己知唔關自己事就算了
我就係唔想香港死先要出聲.....................班撚樣既仔女個個有外國居留權,香港死左佢地咪拍下屎忽就走囉,留低我呢D冇能力走既人係香港等死,到時我都老啦,但要我仔女去受我老閪都唔得

引用:
原帖由 chimsky 於 2017-2-17 10:19 PM 發表

鬼拍後尾枕

我個閪老唔老,你黎聞下咪知囉.................拿,時間地點任你揀,你話幾時就幾時,下個POST覆我喎

同埋乜原黎你唔係香港人黎架,你連【老閪】咁基本既詞既港府話意思都唔明呀定係你有讀寫障礙呢

引用:
原帖由 chimsky 於 2017-2-17 10:16 PM 發表

我系講緊你個腦

不過都應該無
點會爆

我又不是棋子點會覺得醜同下賤?
藍絲就醜同下賤
做藍絲又唔敢認就死全家
乜你俾人串會爆腦架

咁就慘啦,連一個冇腦既人都串爆到你個腦

哦.................咁你收左西鬼幾多錢做打手呀

我唔係藍絲又點認啫,冇問題喎,我發誓我係藍絲就死全家,不過我唔係藍絲既話你就死全家,OK...................我勸你係跌吉search下我以往既POST,好易架咋,用進階search作者個功能就得架啦

引用:
原帖由 chimsky 於 2017-2-17 10:31 PM 發表

我會派阿旺財去做架啦
今晚11:59pm
旺角朗豪坊大門口等

你一定會好high
搵旺財做替鼻冇用架,呢D唔係煮野食可以用替手,要你黎親身聞先得架

你揀呢個地點幾好,我咁岩就係住係弼街,去朗豪坊好近,記住唔好失約喎,我到果時唔見到會上黎搵你架

引用:
原帖由 chimsky 於 2017-2-17 10:31 PM 發表

我會派阿旺財去做架啦
今晚11:59pm
旺角朗豪坊大門口等

你一定會好high
唔記得左問你,係朗部坊邊個門口等

我阿扒姐係跌吉金融版都算有返D名氣,從來講得出做得到,唔信去金融版問下人就知架啦....................記住唔好放飛機喎

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]