• 瀏覽: 20,786
  • 回覆: 419
引用:
原帖由 tree792 於 2017-2-17 09:02 PM 發表
紅鬚綠眼嘅餘孽重有幾耐威?返到祖家又咪係地底泥
種族歧視?

引用:
原帖由 chimsky 於 2017-2-17 08:40 PM 發表

香港有Legal Aid Department 同 Duty Lawyer Office
你過到資產審查同有merits of the case就有免費or超平價律師幫你打官司
當然你要青洪、Martin Lee、Audrey Yu、陳志海呢d就無可能
某程度上有錢人系著數
...
你又講出左重點啦.......................咁樣都仲係法律面前人人平等呀

另外香港既法援制度係港英時代1970年成立既,呢個制度唔通唔係當時既法棍同訟棍搞,而係街上求其搵條友搞既

引用:
原帖由 豬扒靚女 於 2017-2-17 09:04 PM 發表

你又講出左重點啦.......................咁樣都仲係法律面前人人平等呀
阿妹吖阿妹
我話過無可能有absolute fairness
法律面前人人平等的意思系無一個人above the law
大家都要面對同一legal system的制約、審視
而某些人有多d資源去辯護系有著數
但呢個不是utopia不是理想世界
資本主義就是這樣運作
引用:
另外香港既法援制度係港英時代1970年成立既,呢個制度唔通唔係當時既法棍同訟棍搞,而係街上求其搵條友搞既
完全不明白你個point

原來香港法棺最高權力,無法無天,無人監察!!

大陸人連上訪上訴都無機會
香港關佢地乜事

定罪就可以應該,不過判刑唔公平

引用:
原帖由 chimsky 於 2017-2-17 09:14 PM 發表

阿妹吖阿妹
我話過無可能有absolute fairness
法律面前人人平等的意思系無一個人above the law
大家都要面對同一legal system的制約、審視
而某些人有多d資源去辯護系有著數
但呢個不是utopia不是理想 ...
平等就係平等,係法律之上還法律之上,兩樣野係唔同,冇人係法律之上唔等於係法律面前人人平等,你唔係連呢兩個定義都唔明下話

而家香港既法援制度係1970年港英時代成立,所以唔好乜都賴港中政府,當時又咪一班法棍同訟棍去搞呢個制度,但連你都話唔公平喎

五毛眼紅香港法律

引用:
原帖由 香討正常人 於 2017-2-17 07:49 PM 發表
牆內之人不必理會
這里根本沒有牆!

死鬼佬又欺負我地中國人

L M

引用:
原帖由 豬扒靚女 於 2017-2-17 09:20 PM 發表

平等就係平等,係法律之上還法律之上,兩樣野係唔同,冇人係法律之上唔等於係法律面前人人平等,你唔係連呢兩個定義都唔明下話
relative同absolute的分別
引用:
而家香港既法援制度係1970年港英時代成立,所以唔好乜都賴港中政府,當時又 ...
有左Legal Aid Department先令個制度更完善
屬好事
你閱讀理解好差
請講出你教育程度

引用:
原帖由 chimsky 於 2017-2-17 08:13 PM 發表
強國人就是咁,佢地沒辦法理解何為法治,人人在法律面前都是平等,無論你窮富貴賤。我地認為法律是神聖的,而強國人認為共黨才是神聖的。共黨的說話,超過道德倫常。不同地方生活的中國人都是有信仰上的差異和予盾。
強國人ㄧ直接受奴性教育, 唔知乜野係公平的, 尊重共産黨大晒, 爸媽親不及共産黨親, 公安打人合情合理!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]