• 瀏覽: 1,919
  • 回覆: 20
  • 追帖: 1
梁振英三月晉升 任政協副主席

特首梁振英去年12月宣布放棄競逐連任後,政協圈子一直盛傳他會出任全國政協副主席。《星島日報》報道,據悉,有關安排極有可能會在今年3月的全國政協會議上落實。全國政協常委會本月底舉行例會,可靠消息透露,屆時常委會將決定增補政協人選,梁振英將會在增補名單之上,並會在下月的全國政協會議上晉升為政協副主席。消息人士表示,此一安排亦顯示中央對梁振英的肯定。

據了解,特首梁振英已安排下月初前往北京,今次訪京行程為期一個星期,較以往還要長時間。根據過往慣例,他本來是到北京列席兩會,但若然月底的全國政協常委會增補他為政協委員,即他會變成出席政協會議。由現任特首同時身兼政協委員,並非沒有先例。翻查資料,當年香港首任行政長官董建華,於2005年3月10日因「腳痛」向中央請辭,但早於2月底,其名字已於全國政協常委會例會上獲提名成為政協增補委員,最終3月12日中央接受其請辭,而同日通過當選政協副主席。

消息指,有關安排仍要待月底於北京召開的全國政協常委會例會上通過,因此不能說已有決定。政協圈子過往亦一直盛傳梁振英會更上一層樓,出任政協副主席,但一般估計會是他落任後,明年兩會換屆時才進行這項任命。消息人士指,上次董建華出任政協副主席,與辭任特首幾乎同步進行,而今次梁振英則是在任特首期間出任政協副主席,算是一個「破格」的安排,顯示中央對梁振英的肯定。

董建華目前仍連任政協副主席,若梁振英今年就出任副主席,將會是自霍英東及安子介之後,再有兩名港區政協同時擔任政協副主席。全國港澳研究會副會長劉兆佳指出,此舉的確是一個頗為特殊的安排,因為明年政協就換屆,若今年就上任副主席只得一年任期,但稱過去亦非無類似增補委員的安排。而於換屆前一年就安排梁振英出任政協副主席,劉兆佳認為或是希望緊隨當年前特首董建華一下台,就立時當上副主席的做法,不必讓梁振英多等一年,至於兩名港區政協同時就任政協副主席,亦非破格安排,但稱「兩個就頂晒龍」。

至於同兼特首與政協副主席身分會否有衝突,劉兆佳稱不認同會有太大衝突,因為一個是處理國家事務,一個是處理香港事務,加上梁6月將完結特首任期,任期重疊時間非常短,應無太大影響。劉稱這屬對梁振英對國家功績、對香港努力的肯定,但並非對其路線絕對認同,「係絕對認同就畀佢連任啦」。

=====

之前CY話唔連任, 好多泛民友即刻開咁香檳, 話中共都放棄CY, 唔撐佢. 我當時已話唔好睇得咁簡單. 換人係有換人的好處, 但唔等於中共唔信CY, 只要睇下CY係唔係下台後可以好似董伯伯去做人大政協副主席就知. (http://news.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=26309559&page=5#pid453266955) 果然比我講中.

不過泛民友們又唔洗太唔開心. 好果方面諗, 其實中共明明信任CY, 但都肯換CY, 反映出中共其實仍然重視港人民意, 唔希望泛民人繼續為反而反, 香港繼續亂落去. 所以大家唔好以為中共唔知香港民情, 更加唔係唔理香港人諗咩.

新聞來源連結:
http://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/839623/

引用:
原帖由 阿聞 於 2017-2-16 08:35 PM 發表

特首梁振英去年12月宣布放棄競逐連任後,政協圈子一直盛傳他會出任全國政協副主席。《星島日報》報道,據悉,有關安排極有可能會在今年3月的全國政協會議上落實。全國政協常委會本月 ...
升做政協副主席,主管佢最善長的推廣一帶一路,第一項任務為到阿富汗同伊拉克進敍利亞行推廣。

有冇“香港官”可以入國務院

引用:
原帖由 阿聞 於 2017-2-16 20:35 發表

特首梁振英去年12月宣布放棄競逐連任後,政協圈子一直盛傳他會出任全國政協副主席。《星島日報》報道,據悉,有關安排極有可能會在今年3月的全國政協會議上落實。全國政協常委會本月 ...
都係好事,個位好似係"國"級,比"部"級高,原來"國"字級都係咁。。。

引用:
原帖由 pierre_wo 於 2017-2-16 21:06 發表
最唔抵係梳打埠嘅崔特首,個社會無噪音,又有錢派給市民,都無得升級。。。

特首退役做政協副主席原本無咩特別,都有先例,但主要係傳媒(特別係成報),吹到cy,小明等等四人幫,同張德江(比成報稱為國妖),會比習總剷起,不少frans都期望緊,仲有cy果單UGL,講到佢一落台就要收監咁,如果佢做政協副主席,係呢方面,會令有D人失望的.

CY升做政協副主席會唔會到班ABC吐血

我就建議CY維持私人身份,做中央指明獨立顧問,重大土地發展/規劃項目,中央可要求發展商提交由指明獨立顧問可行性報告先可審批

咁就油水直接到戶

睇CY要名定要利

引用:
原帖由 paoon 於 2017-2-16 09:01 PM 發表

升做政協副主席,主管佢最善長的推廣一帶一路,第一項任務為到阿富汗同伊拉克進敍利亞行推廣。
巧京京呀

大陸高官去到邊都一村人幫手擋子彈,你驚自己行行下街俾花盆揼中好過啦

引用:
原帖由 dogdogchiV 於 2017-2-17 08:50 AM 發表
CY升做政協副主席會唔會到班ABC吐血

我就建議CY維持私人身份,做中央指明獨立顧問,重大土地發展/規劃項目,中央可要求發展商提交由指明獨立顧問可行性報告先可審批

咁就油水直接到戶

睇CY要名定要利
咁要你升任國家主席才能作此安排了。

引用:
原帖由 paoon 於 2017-2-16 09:01 PM 發表

伊拉克OK架, 自從美國佬走左後, 而家開始慢慢似番D樣, 已有中資在當地發展緊.

引用:
原帖由 pierre_wo 於 2017-2-16 09:06 PM 發表
CY比董伯伯後生, 話唔定入政協後等多若干年, 真係仲有得升都唔奇.

引用:
原帖由 absdorfhq 於 2017-2-16 10:30 PM 發表
特首退役做政協副主席原本無咩特別,都有先例,但主要係傳媒(特別係成報),吹到cy,小明等等四人幫,同張德江(比成報稱為國妖),會比習總剷起,不少frans都期望緊,仲有cy果單UGL,講到佢一落台就要收監咁,如果佢做政協副主席 ...
成報吹水吹得太過份, 今次賴哂屎, 害到好多泛民FANS打錯飛機.

引用:
原帖由 阿聞 於 2017-2-17 12:41 PM 發表

CY比董伯伯後生, 話唔定入政協後等多若干年, 真係仲有得升都唔奇.
你真喺咁天真?

預左,係小黃人吾知點解咁天真

引用:
原帖由 廿一比一 於 2017-2-17 01:57 PM 發表

你真喺咁天真?
世事無絕對.
你好似接受唔到事實. 以乎天真果個係你.

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]