• 瀏覽: 3,229
  • 回覆: 41
自從英國佬走左後已再無城市規劃

引用:
原帖由 Classico 於 2017-2-12 06:29 PM 發表
自從英國佬走左後已再無城市規劃
英國佬既城市規劃嗎就係搶哂原居民既農地俾大陸喱住囉.

引用:
原帖由 DaiNippon64 於 2017-2-12 06:55 PM 發表

英國人同新界人係經過和平協商,
689同林鄭並無資詢我地
一個有槍有炮有權.
一個目不識丁既耕田佬,
你唔係信咁懸殊既地位,
可以和平協商掛.

英國佬俾乜你都硬食乍.

英國佬規劃好好,發展時點好準,依家係完全冇計劃,689呢幾年有地就起,全部都係300尺以下,就係為左交個數出黎,呢幾年起嘅樓都係垃圾

唔起樓又話公屋輪候時間長,起快d又話垃圾,,將中 廢青流哂囗水無錢買又玩唱衰...現實係,堆田區又好,臭味又好,,一樣去貨好快...冇錢便去你既馬爾代夫,冰島長住喇....係果度一樣可以屌林鄭,cy...

將軍澳 1980年代尾開始規劃,1990年代中已經賣私人發展住宅,地鐵將軍澳線就 2002年8月通車,一早已經規劃安置咁多人口架喇。

引用:
原帖由 Classico 於 2017-2-12 07:18 PM 發表
英國佬規劃好好,發展時點好準,依家係完全冇計劃,689呢幾年有地就起,全部都係300尺以下,就係為左交個數出黎,呢幾年起嘅樓都係垃圾
其實都唔係咁好,
嗎一樣係先住人,後起路.
最初沙田有第一條屋邨,
係連獅子山隧道都未有呀.
鬼未,果陣冇反對派那嗎.
垃圾局又全委任,
點都得啦.

叫人入屯門住啦.
果陣屯門公路係三線雙程{一邊1.5條線}呀.
人人五點起身排隊搭巴士出荃灣呀.

咁都叫規劃好好,
你幾時出世/落黎香港架.

引用:
原帖由 DaiNippon64 於 2017-2-12 06:05 PM 發表
澳南填海地皮的住宅項目圍繞政府設施、市鎮公園及海濱長廊而建,物業發展高度亦以階梯式向海旁遞減,不過規劃者當初或者無法預料會造就一批奇葩洋房出現在人煙稠密的地方。

隨住海量新盤住宅單位落成,將軍澳人口 ...
你幾時落嚟?
將軍澳97年前港英政府己經訂好規劃。

將軍澳係港英年代規劃住55萬人

寶林邨 1988年4月已經入伙,規劃其實更加早架。
引用:
原帖由 nigel2014 於 2017-2-12 10:03 PM 發表
你幾時落嚟?
將軍澳97年前港英政府己經訂好規劃。

引用:
原帖由 Barocc0122073 於 2017-2-12 08:37 PM 發表
唔起樓又話公屋輪候時間長,起快d又話垃圾,,將中 廢青流哂囗水無錢買又玩唱衰...現實係,堆田區又好,臭味又好,,一樣去貨好快...冇錢便去你既馬爾代夫,冰島長住喇....係果度一樣可以屌林鄭,cy...
一切都係曾蔭權時代官商勾結!無為之治的結果,梁振英上場係博命搵地起樓,責任點解係佢到?成班低能弱智,還是反到上腦傻左?

樓主,請將幾百萬改為近千萬。thx

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]