• 瀏覽: 2,210
  • 回覆: 31
愈來愈覺得做政客真的要精神分裂。

上星期特首梁振英發表了任內最後一份《施政報告》,幾個重點,被議員朱凱廸在臉書上總結成幾句標語,鋪陳出來對比看,又幾有趣。

CY向以房屋土地問題為重中之重,那句搵地搵到「粒粒皆辛苦」,講出來都眼泛淚光。今次《施政報告》推算香港房屋自二○一七起十年,將會有四十六萬個單位供應,短中長期土地供應更可提供逾六十萬個住宅……對於此屆政府努力追補過去七年所失,朱凱廸只用「只管搶地,分配不均」八個字來概括。

《施政報告》還落實興建連接油麻地、九龍灣及啟德的中九龍幹線,開展大嶼北至元朗的十一號幹線可行性研究,撥款十一億修復十個偏遠碼頭,五年內動用二百億增設二十六項體育康樂設施……朱凱廸卻簡化為「基建禍港,好大喜功,掏空庫房」。

朱凱廸用在評價《施政報告》的四字詞還有「欺善怕惡,封閉獨裁」、「釋放農地,復耕無期」、「表面減碳,實質卸責」、「民主規劃,隻字不提」……

如果基建是「禍港」,我們今日不應該有地鐵,像當年那樣搖渡輪過海吧!如果填海造地、發展新市鎮是「好大喜功」,屯門、沙田、馬鞍山、將軍澳、天水圍早該把香港經濟拖死,還會有今日逼爆的新城市廣場、將軍澳工業邨嗎?如果釋放農地全為了復耕,我們應該由金融社會退化為農業社會,年輕人都不坐冷氣間而是跑進新界耕田去。

四字詞說出來很容易,一項項施政計劃何止粒粒辛苦,更是有血有汗,議員們,做點有益世道的事吧,空喊口號,才真的是掏空香港。

屈穎妍

http://hd.stheadline.com/news/columns/398/20170124/535307/

呢篇講得幾正

香港寫照:
上梁不正下樑思歪,學子痴瘋帶妖亂舞
霉果洗腦荼毒愚民,政棍為利賣港害民
對抗脅迫有恃無恐,癱瘓交通橫蠻霸道,
世風日下罷課可恥,強搜攔路令人髮指
虛偽民主自私作主,佔中變質民心盡失
妄顧民生天怒人怨,動亂失控無法無天,
社會分裂永無寧日,破壞經濟風光不再
引用:
原帖由 dmcgory 於 2017-2-7 12:48 AM 發表

土地問題是人口問題,
人口問題由拿單程證侵港的蚛共蟈奴隸做成,
把牠們趕返老家便在沒有土地問題

基建是為維護港人利益的話便可做
為奴隸蟈消耗過剩生產力的便不應該做
為奴隸蟈貪官、高幹撈油水的 ...
多謝公民黨~~~

朱凱廸條粉葛......當年起高鐵就已經好憎佢。

引用:
原帖由 diverstranger 於 2017-2-7 08:35 發表
朱凱廸條粉葛......當年起高鐵就已經好憎佢。
條高鐵起得好呀,,,之後,梁特首學乖咗,知道點樣可以不要庫房比錢,有三跑,有博物館。。。,這樣,庫房又多700億儲備。。。勁。

引用:
原帖由 將軍抽兵! 於 2017-2-7 12:24 AM 發表
愈來愈覺得做政客真的要精神分裂。

上星期特首梁振英發表了任內最後一份《施政報告》,幾個重點,被議員朱凱廸在臉書上總結成幾句標語,鋪陳出來對比看,又幾有趣。

CY向以房屋土地問題為重中之重,那句 ...
屈穎妍又來語言偽術?

引用:
原帖由 dmcgory 於 2017-2-7 00:48 發表

土地問題是人口問題,
人口問題由拿單程證侵港的蚛共蟈奴隸做成,
把牠們趕返老家便在沒有土地問題

基建是為維護港人利益的話便可做
為奴隸蟈消耗過剩生產力的便不應該做
為奴隸蟈貪官、高幹撈油水的 ...
你呢個共産蝗蟲,攞單程證的蝗民,應該立即返大陸,俾香港繼續發展。

引用:
原帖由 caledis 於 2017-2-7 02:44 PM 發表

屈穎妍又來語言偽術?
若不是屈穎妍心水清, 全港人都被豬呆敵呃得透
元朗橫洲收地事隻豬呆敵以環保為由阻止收地, 去年3月無線鏗鏘集清楚影到佢搞搞震, 害到政府不能一次過完成, 只能分期進行, 第一批先建4千單位, 隻豬呆敵一上場就指鹿為馬屈政府縮皮, 正人渣

引用:
原帖由 劉婕 於 7-2-2017 18:26 發表

若不是屈穎妍心水清, 全港人都被豬呆敵呃得透
元朗橫洲收地事隻豬呆敵以環保為由阻止收地, 去年3月無線鏗鏘集清楚影到佢搞搞震, 害到政府不能一次過完成, 只能分期進行, 第一批先建4千單位, 隻豬呆敵一上場就指 ...
鏗鏘集港台架喎,呢個台反政府的

引用:
原帖由 nakamichi 於 2017-2-7 07:45 PM 發表
鏗鏘集港台架喎,呢個台反政府的
電視部是被監管的, 在大台播出街就無所遁形

而且在他當選前的節目, 訪問他的記者去年初還以為他真的在為民請命哩

引用:
原帖由 劉婕 於 2017-2-7 06:26 PM 發表

《施政報告》還落實興建連接油麻地、九龍灣及啟德的中九龍幹線,開展大嶼北至元朗的十一號幹線可行性研究,撥款十一億修復十個偏遠碼頭,五年內動用二百億增設二十六項體育康樂設施……朱凱廸卻簡化為「基建禍港,好大喜功,掏空庫房」。

朱凱廸用在評價《施政報告》的四字詞還有「欺善怕惡,封閉獨裁」、「釋放農地,復耕無期」、「表面減碳,實質卸責」、「民主規劃,隻字不提」……

如果基建是「禍港」,我們今日不應該有地鐵,像當年那樣搖渡輪過海吧!如果填海造地、發展新市鎮是「好大喜功」,屯門、沙田、馬鞍山、將軍澳、天水圍早該把香港經濟拖死,還會有今日逼爆的新城市廣場、將軍澳工業邨嗎?如果釋放農地全為了復耕,我們應該由金融社會退化為農業社會,年輕人都不坐冷氣間而是跑進新界耕田去。

四字詞說出來很容易,一項項施政計劃何止粒粒辛苦,更是有血有汗,議員們,做點有益世道的事吧,空喊口號,才真的是掏空香港。
屈穎妍的語言偽術,只能欺騙無知愚民。

基建禍港並唔係指所有基建都禍港,點可以解釋為「今日不應該有地鐵,像當年那樣搖渡輪過海」。反過來講,如果任何基建都「利港」,咁點解政府唔起多20條地鐵線?起多5條過海隧道?起多3個機場,港島,九龍,新界各一個?

引用:
原帖由 caledis 於 2017-2-15 03:04 AM 發表

基建禍港並唔係指所有基建都禍港,點可以解釋為「今日不應該有地鐵,像當年那樣搖渡輪過海」。反過來講,如果任何基建都「利港」,咁點解政府唔起多20條地鐵線?起多5條過 ...
乜你掉轉D野來講
你問泛民啦, 點解凡事拉布唔俾政府起多20條地鐵線?起多5條過海隧道啦。
機場三跑及西九發展因為泛民擾攘十年, 都要繞過立法會才能落實興建, 你又不思考下點解?

引用:
原帖由 caledis 於 2017-2-15 03:04 AM 發表

基建禍港並唔係指所有基建都禍港,點可以解釋為「今日不應該有地鐵,像當年那樣搖渡輪過海」。反過來講,如果任何基建都「利港」,咁點解政府唔起多20條地鐵線?起多5條過 ...
哈哈,3點都唔瞓好勤力出POST,定係去左英國?

我看你才是要欺騙無知愚民吧,呢個場D人唔係傻的。

以事論事,你提出「任何基建都利港」只是個稻草人假設,這才是語言偽術吧。事實是政府就是認為不是,所以推得出的基建都是有需求有可行性研究,跟本不可能隨便起,北環線同洪水橋都拖左好多年啦,計唔掂數屯荃直頭冇影;呢D基建,你去問當地居民,禍唔禍港啦。人地計過度過,佢一句口號就抹殺所有理據?好明顯條友是為左上報出風頭啦

你要辯護都要有個支持位,基建點樣禍法都要有個解釋;同樣要庫房出錢,全民退保又點樣利法?你若只能舉出反論,顯示你的潛意識只有對抗的意識。

引用:
原帖由 劉婕 於 2017-2-15 10:29 AM 發表

乜你掉轉D野來講
你問泛民啦, 點解凡事拉布唔俾政府起多20條地鐵線?起多5條過海隧道啦。
機場三跑及西九發展因為泛民擾攘十年, 都要繞過立法會才能落實興建, 你又不思考下點解?
問題就係唔係所有基建都有利香港囉。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]