• 瀏覽: 597,286
  • 回覆: 14
  • 追帖: 298
+168
終於升到二星會員! 支持K兄

近日韓方將志願軍送回中國,估唔到用呢樣野做籌碼!!!用來緩和中韓關係...

引用:
原帖由 forgman 於 2017-3-24 01:11 AM 發表
我覺得韓方這種做法真好呀,
雖然送回來係一件好事,但我並不希望將送回遺體一事作為改善中韓的籌碼!

引用:
原帖由 WongManTak 於 2017-3-30 12:01 AM 發表
可以留意中國落後西方30年!
愛國人士眼中的中國工業大國被中國工信部長指為落後西方30年!
http://news.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=26424812&extra=page=1
落後都好正常,大家應該係講緊高鐵、建築等基礎建設方面。

引用:
原帖由 watergame 於 2017-4-2 09:19 PM 發表

日本,南韓點解唔係主權國家?
日本就唔洗講啦,國防同武力發展受限制,根本就唔算主權國家!而韓國要美國駐軍保護,國家的安全交由美國去保護,換取的代價係有些政策要聽從美國的指揮,所以他們不是主權國家

引用:
原帖由 watergame 於 2017-4-2 01:45 AM 發表
你知不知道一帶一路有致命傷?

另外,大陸使亞州戰局升溫,甚至out of control,  香港係第一個受害。
願聞其詳X5

引用:
原帖由 watergame 於 2017-4-16 03:34 PM 發表

我在這帖裡問樓主既問題,都唔只第二次啦。
你有沒有見過樓主答過我一次問題?
我都有問過你喎,幾時可以解答大家?

我覺得佢係想搞亂K兄ge帖,講左一堆反對野,但係又講唔出實質理據,最後可能講下大陸民生的黑暗處,就話中國搞一帶一路唔得黃絲人都係咁ge水平?

引用:
原帖由 cslbaba 於 2017-4-18 09:58 AM 發表

擊落美國全球鷹無人機:不明導彈擊落墜毀在長白山

美國《華盛頓郵報》報道,美軍一架「全球鷹」從本土美軍起飛到東亞地區執行任務,在朝鮮北部被不明導彈襲擊,墜毀在中國吉林省境內。文章稱,根據美軍情報機構的 ...
單野好耐啦...

其實這個帖就係比大家討論,有兩種不同意見都係好正常啫,唔好因爲人地站在你的對立面,就即刻唔認同先得架。我相信K兄很歡迎持反對意見ge人黎討論,咁先唔會偏頗哪一邊。但係不包括無理據的反對,由其係話^一帶一路有致命傷^呢條友

又黎軟實力...

追左K兄半年帖,突然間停左,有少少失落。

引用:
原帖由 DanRicky 於 2017-5-20 01:06 AM 發表

其實好簡單問番自己就知,搭車既人會唔會在乎佢係歐盟做?美國做?定係大陸做?巴士公司宣傳既話只係為自己附加一DD價值,但就算佢係非州做我地都一樣照座架啦係咪? 同樣用 visa、master 八達通定 ...
師兄你用娛樂圈去講軟實力太過片面了,軟實力好廣泛架,軟實力的影響要有持續性,另外唔係話有吸引力就係軟實力,係起某一個領域,人們會諗起某一樣野。例如一講起埃及,你會諗起木乃伊同金字塔,講起中國你諗起萬里長城、故宮等等。

引用:
原帖由 DanRicky 於 2017-5-20 01:50 AM 發表

娛樂係入手姐,你睇返好似D人鍾意著和服韓服覺得靚好睇影相,係佢地本身見到依D衫一見鍾情咁鍾意?定係因為首先鍾意左佢某D娛樂先呢?例如劇集動漫?或者佢地既 pop music?D人鍾意食壽司刺身泡 ...
我認為 係特定領域係得出色,比其他人做得出色,影響力提升,軟實力自然會黎 唔洗點sell。
就好似提日本,你會諗到漫畫。咁點解會諗起漫畫?係因為推銷得好?主要原因係因為係佢地畫得比人地出色!

急速提升軟實力無乜意思,等慢慢提升軟實力啦。做得比人地出色,軟實力自然黎啦!

引用:
原帖由 Asang 於 2017-5-20 02:28 AM 發表
每日悅讀k兄的帖文已經是我生活的重要部分,好唔捨得。
無錯!!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]