• 瀏覽: 597,201
  • 回覆: 3,024
  • 追帖: 298
+168
引用:
原帖由 WongManTak 於 2017-2-5 01:10 AM 發表

你們面對事實吧!
愛國人士眼中的中國工業大國被中國工信部長指為落後西方30年!
http://news.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=26424812&extra=page=1
就算中國工業/科技/軍事落後西方300年又如何?
今時今日有邊個國家奈得中國何?就算你老板都只喺敢係人家門口作狀叫囂,仲要揾埋班𡃁係前面張牙舞爪壯膽,都唔敢真喺動手!你老板敢嗎?
邊個要面對現實?心知肚明啦!

引用:
原帖由 papaj 於 2017-2-5 10:01 AM 發表

今時今日有邊個國家奈得中國何?就算你老板都只喺敢係人家門口作狀叫囂,仲要揾埋班𡃁係前面張牙舞爪壯膽,都唔敢真喺動手!你老板敢嗎?
邊 ...
冇幾耐前的,先有美軍艦係南海比土共用導彈瞄準,昨日新聞隻癲狗防長即刻話南海可以用外交手段解決

我突然想起, 依個post叫大國博弈. 現在稱得上大國的, 大家覺得有那些? 另外大家好點介定佢係大定小?
是以國土的大小? 對世界的影響力? 等等...

五個常任理事國: 中國, 美國, 俄羅斯, 法國, 英國?
個人覺得英法兩個近年的影響力都不及德國. 是否已不能說是大國?
但英國還是有其核力量在, 但國際上話語權看不出有多大.
其海軍也變得老舊. 好像只是歷史原因使他繼續留在常任咁.
雖然俄羅斯也有因油價問題使國家出現經濟下滑問題, 但在國際事務上, 特別是軍事上, 他還是表現上很強勢.

另外一問, 大家覺得印度算係大國嗎?
他有核武, 國土又大, 人口也多, 但總體好像又不算是很好.
那邊大學的科技方面好像是做得不錯, 但法制方面就麻麻,
有點似以前中國咁, 中央發的指令, 地方就吾理. 好像土皇帝咁.
是因為他們也是一個多民族的國家之過嗎?

引用:
原帖由 三少爺 於 2017-2-5 11:13 AM 發表
我突然想起, 依個post叫大國博弈. 現在稱得上大國的, 大家覺得有那些? 另外大家好點介定佢係大定小?

個人覺得英法兩 ...
一路走來,可以歸納以下勢力:

美英:新舊霸主,移形換影。
法德:合作但又暗地忌對方。

引用:
原帖由 三少爺 於 2017-2-5 11:13 AM 發表

個人覺得英法兩 ...
印度係不能像中國咁大改變變強的,因為冇毛澤東呢種強人 !  毛絕對係神又同樣係魔 !  佢好多野令到中國打下徹底改變的堅實基礎,但同樣留下好大的傷害 !  
中國人適應力世界第一,全世界都有中國人住的地方,腦筋靈活世界第一,但副作用部份人係可以冇底線冇良心 !  
印度人因為文化和價值觀都冇一個徹底改變去適應現時的社會,所以係冇可能真正威脅到中國的 !

引用:
原帖由 WongManTak 於 2017-2-5 01:10 AM 發表

你們面對事實吧!
愛國人士眼中的中國工業大國被中國工信部長指為落後西方30年!
http://news.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=26424812&extra=page=1
如果咁利害,點解當中既日本,意大利,,歐盟經濟全部一獲粥,咁唔掂??

當中有提芬蘭,但諾雞亞當年佔佢地GDP大比重,而家又去左邊處??

仲有就係最重要的市場需求,上述咁多國家加埋都及唔上大陸,

有左單一最大市場,全世界都要向你府首稱臣啦

引用:
原帖由 papaj 於 2017-2-5 10:01 AM 發表

邊 ...
佢完全唔講時間差

大陸1978年開放, 一窮二白,人材走的走,死的死

頭廿年,技術差,只可做低增值野

近十幾年就快速猛進,就巳有咁樣的成就,仲想點??

篇文舉的國家全部係老牌工業國,搞左都有2,3百年,

中國搞工業巳係晚清時侯,中間仲有大戰爭破壞同停滯

以現有速度,比多中國10年,可會更利害,

這些故意找楂的文章,可有可無

引用:
原帖由 kallan 於 2017-2-4 06:40 PM 發表
其實特朗普在簽署拒絕七國人士入境時,其實是自己打了一把!
除了在政治上違反美國精神外,在現實裡去穆斯林等同宗教及種族歧視加大化,另外一個重點是會促使美國企業要靠邊站!
因為美國的跨國企業在本土或海外會 ...
個人認為美國巳真係玩完,不過好多人仲未知

美國其實近幾十年巳被大愛左膠控操住,利用非法移民加大自己勢力,來吸食國家資源

特朗普唔比七國人入境可商榷,但佢即反非法移民係利國利民,方向報都指有調查指反非法移民的人有成49%

多過讚成的41%,讚成當中有好多仲係民主黨人,這大愛左膠集中地

但特的命令比法院駁回

可見大愛左膠不單利用現的的美國法律體制,來侵蝕美國,更深入埋這法律,建制這體制裏,

鑒於,美國總統的行政處處受制於司法,而這司法巳受操控

反而這所謂的美國憲法和三權分立就把美國的國運斷送,

唔及得上共產黨咁,靈活多變同權力集中

仲有普普4年後又要選過,4年其實又做得D咩??

連任唔到,前功可會盡廢

而家好多人仲吹捧美國憲法,三權分立,但世事永遠都係因事制宜,無絕對

而家這些憲法同三權分立,就變左,好似以前古裝片中,

群臣用什麼太祖皇帝遺命,祖宗家法不能改,來反對新政

而至國家也跟住覆滅

引用:
原帖由 風天小畜 於 2017-2-5 01:12 PM 發表

個人認為美國巳真係玩完,不過好多人仲未知

美國其實近幾十年巳被大愛左膠控操住,利用非法移民加大自己勢力,來吸食國家資源

特朗普唔比七國人入境可商榷,但佢即反非法移民係利國利民,方向報都指有調查指反非 ...
非法移民係一個好複雜嘅問題。只用情講,本地人同合法移民當然會反對。但如果拆開來問,好多人都會支持非法移民帶來嘅好處。

南部農產區係共和黨票倉,但如果冇非法移民,好多農場都唔夠人手,尤其係收割期,只能眼白白睇啲作物腐爛。冇非法移民,亦唔會有一蚊磅番茄兩蚊磅士多啤梨。酒店餐飲業係另一個非法移民嘅大僱主。特朗普嘅酒店、麥當勞等都一定請唔少非法移民。建築業亦如是。

問題係,有時唔係僱主唔肯畀高啲人工,而係本地人根本唔想做果啲辛苦工。

另一方面,有不少非法移民一樣要交社會保障稅同醫保稅,但佢哋就無可能攞果啲福利。如果唔係有非法移民支持,社保等會早多幾年爆煲。智庫同大學都有研究話非法移民對美國嘅經濟同民生係有正影響。

再者,拉美嘅非法移民只係代罪羔羊,一大部分非法移民只係延期居留嘅遊客。

如果美國真有心解決拉美非法移民問題,應該整個短期低技術工作簽證畀拉美勞工。

不過,共和民主兩黨都希望非法移民繼續。左派可以繼續用幫移民來鞏固選票,及增加未來支持。右派隻眼開隻眼閉,一方面唔得罪大農業大酒店業大餐飲業大地產商,另一方面評擊非法移民滿足紅色選民。

如果美國經濟大衰退,會否系第三次世界大戰起因

引用:
原帖由 民主男神 於 2017-2-5 02:09 PM 發表
另一方面,有不少非法移民一樣要交社會保障稅同醫保稅,但佢哋就無可能攞果啲福利。如果唔係有非法移民支持,社保等會早多幾年爆煲。智庫同大學都有研究話非法移民對美國嘅經濟同民生係有正影響。
但我睇的資料係,非法移民係有受好多大城市庇護,咁咪又係美國納稅人D錢!!所以普普話要cut晒這些城市D資金

治安就唔駛講,香港南亞人有板睇

仲有普普講過今次投票有大舞幣,其中就係有非法移民投票

如果你講佢地交的醫保,係奧巴馬醫保就更唔好講啦

奧保根本就係搵中產笨七,益最下層人

而令可保範圍少左一半,但保費就上升50%

受益的咪就係非法移民,如果佢地可以真係受保到的話

支持

今天在新聞裡經常提到數字貨幣!什麼是數字貨幣?有什麼實際用途呢?
其實各國都有研究數字貨幣作為未來的應用,首先簡單講下現在鈔票的運作過程大概!
現在世界各地、尤其中國作為電子貨幣應用的先驅,而電子貨幣背後其實是現鈔寄存在銀行裡,假設支付寶裡各戶口合共有100億,這100億就等於有其等值現鈔存在銀行裡,問題就是當電子貨幣越流行,這種大量積壓現鈔的現象就越來越多,這會導致市面上現鈔緊縮!
如果以14年底計算,這類不動而積壓在各銀行金庫的人民幣達18萬億(電子貨幣當然隨時可以換回現鈔,但在電子戶口裡流動中的數額在14年底就積壓到18萬億),而每一張100元的紙幣印刷成本是3.4元,故此,如果將這18萬億現鈔變成數字貨幣,就等於馬上節省6000億印刷成本,和大量因運輸、保險、保安及其他的維持成本!
而現在中央銀行現在研究其可行性,打算將每一億元人民幣作為一個交易單位用作儲蓄及提取之用,講到這裡,大家會知道,當真正實行的一天,除了省錢省時間之外,還有幾個附加好處,什麼是附加好處呢?下次再講!

歐盟預計批準中國收購瑞士種子及農業化工公司,是中國有史以來最大的一宗併購案。
這宗併購達到430億美元,這和我以往的見解是有呼應和結合的!
因為中國如果要去美元化,或者要和美國直接對陣,資料及農產是中國的弱項,即是供應鍵不能配合國家的增速(並不是現在不夠食或資油短缺,不要誤解),而這所公司的技術是從種子到收成,均是全球頂尖化,而且還含有以色列的技術,而中國早就和俄羅斯租借耕地,並且俄亦有優惠俄民眾遷到遠東地區計劃,,先幾年還清查了各省的農耕地,並且不能改為地產項目,這是中國多方面去發展農作物增產和提高品質的一套完整計劃,月前中國還將美國進口王米增加附加稅,這單交易在政治意義上亦非常大,不過不要開心得太早,現在只是放風說歐盟會批准,但正式落實還要到三月份,到時再跟進這新聞後續的發展,現在講還是多餘了一些!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]