• 瀏覽: 597,209
  • 回覆: 3,024
  • 追帖: 298
+168
引用:
原帖由 forgman 於 2017-3-24 01:11 AM 發表
我覺得韓方這種做法真好呀,
雖然送回來係一件好事,但我並不希望將送回遺體一事作為改善中韓的籌碼!

肯定是釋出善意

引用:
原帖由 罪惡約翰 於 2017-3-23 08:22 PM 發表
適逢英國心臟地帶遭受恐襲,又正值歐洲選舉年,法國本土右派揀啱時間為自己抽水,相信一定會令為數唔小堅持歐洲一體化嘅留歐份子產生根本性嘅動搖;雖然明眼人都會睇得出係歐洲跟隨美帝打中東戰爭之後出現嘅後 ...
有人說過美國將歐洲拖入了中東戰場之中,最終歐洲替美國分擔了軍費,和自殺式報復目標的位置,而美國邊境封鎖排除異己,恐怖分子要進入就有一定的難度,他們要報復,就當然要選擇較易入手的歐洲了,老美今次真係累死人地國家,拖別國落在中東的血戰之中,換來老美自身國家安全,老美真極之卑鄙無恥,讓血腥流入歐洲,分散報復

引用:
原帖由 lo6038 於 2017-3-24 02:13 AM 發表

有人說過美國將歐洲拖入了中東戰場之中,最終歐洲替美國分擔了軍費,和自殺式報復目標的位置,而美國邊境封鎖排除異己,恐怖分子要進入就有一定的難度,他們要報復,就當然要選擇較易入手的歐洲了,老美今次真係累 ...
但呢d都係歐盟自願嫁噃,點解當初要助紂為虐幫老美搞搞震?而呢班歐盟領袖,基本上都係由人民一人一票選出,搞成今日咁怪得邊個?
之所謂條路自己揀......

引用:
原帖由 JamesIeong 於 2017-3-24 01:07 AM 發表
近日韓方將志願軍送回中國,估唔到用呢樣野做籌碼!!!用來緩和中韓關係...
補充一下,上次有遺骸送返中國。經鑑定後,其中有部分,不是志願軍的。

引用:
原帖由 芽菜子 於 2017-3-24 02:59 AM 發表

但呢d都係歐盟自願嫁噃,點解當初要助紂為虐幫老美搞搞震?而呢班歐盟領袖,基本上都係由人民一人一票選出,搞成今日咁怪得邊個?
之所謂條路自己揀......
歐洲領袖,可能擔心順者生逆者亡,聯軍一加入中東戰團,就騎虎難下,更加沒想到今天會咁多手尾跟,可能要付出更大的代價,天意

引用:
原帖由 forgman 於 2017-3-24 01:01 AM 發表
從歷史角度看,合久必分,人類經歷戰爭的殘酷才,會珍惜和平的可貴,但天下太平時,人類的劣根性又會表露無遺,不管是什麼人種,所以我在這標題上大國博奕裏,就是要看國家的領導人們,怎樣去處理國家大事,以 ...

歐洲領袖暗地裡想擴展自己國家的勢力,所以幫美國手入侵回教國家

除歷史/文化原因(基督教Vs回教)之外,英國和法國其實對北非有野心;打卡達菲真正目的是擴展影響力去北非

打敘利亞亦有類似原因---以前該地根本就是英國殖民地

至於德國,傳統思想就是要找尋出海口,擺脫英國控制,向中東發展符合德國利益(二戰時,德軍若果成功佔領北非+中東,德軍幾乎可以肯定打贏蘇聯)

引用:
原帖由 G36 於 2017-3-22 01:34 PM 發表

睇下巴西天然資源的市價跌到幾多.
之後比又外資殘價收購, 擺明打劫.
投資了南美洲基金的人ㄧ殼眼淚了

引用:
原帖由 理得你 於 2017-3-22 03:00 PM 發表
https://youtu.be/vYxJDxvLzu8
講得幾好
閱,
很好

引用:
原帖由 風天小畜 於 2017-3-22 06:28 PM 發表

蒂勒森咁講係因為美帝巳唔再搞大陸,犯民黃C,港獨台獨今次大差獲
美國國務院高官董雲裳表示,奧巴馬政府的“重返亞太”戰略已經正式“死亡”。

https://www.youtube.com/watch?v=P9PIQO1p6J4
一衆港台黃C犯民小嘍囉情何以堪,
是否應該好好思考、思量

引用:
原帖由 robin_crumbs 於 2017-3-23 11:31 AM 發表

一直以來意識形態上十字軍東征從沒有停止過。
K兄說 :

宗教戰爭(殺戮)在西方從沒停止,
從古至今不斷互相復仇,
真的是沒有能者平息宗教仇殺?

引用:
原帖由 虛空的求道者 於 2017-3-23 12:14 PM 發表
日本首相安倍晉三涉嫌賤賣國有土地,予右翼團體「森友學園」興建小學的醜聞持續發酵。「森友學園」理事長籠池泰典周四在國會聽證會上承認,曾經安倍晉三妻子安倍昭惠,收取來自安倍晉三的100萬日圓(約7萬港元)捐款 ...
100萬日元小事

賤賣國有土地先至係大事

引用:
原帖由 lindinwu 於 2017-3-24 12:43 PM 發表

100萬日元小事

賤賣國有土地先至係大事
我真心唔明

明明安倍呢個明面右翼係民選上台既

日本仔都係支持右翼

安倍過多少利益俾右翼團體

應該得到選民支持先係?

引用:
原帖由 明亮的晨星 於 2017-3-24 09:03 AM 發表
歐洲領袖暗地裡想擴展自己國家的勢力,所以幫美國手入侵回教國家

除歷史/文化原因(基督教Vs回教)之外,英國和法國其實對北非有野心;打卡達菲真正目的是擴展影響力去北非

打敘利亞亦有類似原因---以前該地根本就 ...
多謝K兄!你說的的確如此,但歐洲領袖被老美長期監控和竊聽,也是事實,但歐洲真正得了什麼利益呢?有否如他們領袖所願得到的呢?好像沒有幾多,但老美就扶植了親美政權,控制這些戰敗國,但是情況比老美和多國聯軍想象中難複雜得多,跟本沒有這麼簡單?所以才有今天的低科技恐佈襲擊出現,每次都有不少死傷者,歐美就已人生惶惶了,因這種低成本、低科技及可用一些隨手可得的工具,如大貨車、私家車等,加槍甚至刀,不用炸彈也可造成多人死亡及受傷, 真是防不勝防,歐洲和老美的領袖,今次真頭痕了

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]