• 瀏覽: 597,203
  • 回覆: 3,024
  • 追帖: 298
+168
引用:
原帖由 將軍冇符 於 2017-2-27 14:36 發表

仲有為左發動海灣戰爭911連自己人都唔放過死幾千人
冇計... 政治嘛 香港收 CIA 班有心人都係咁

引用:
原帖由 孺子牛 於 2017-2-27 02:27 PM 發表

對某啲勢力來講,死人,只係為咗方便引導嗰個人死後嘅局勢啫。

好似阿奎諾死咗,就發生反馬可斯嘅運動,推翻馬可斯,捧阿奎諾夫人上台,徹底收編菲律賓。

好似巴基斯坦嘅 ...
多謝師兄用心解答

引用:
原帖由 mahler8 於 2017-2-27 10:25 AM 發表

感謝K兄無私的指導,小弟追足咁多個版,獲益良多。

我維基一下,烏蘭察布市是在內蒙的。
是的,一時手快,打錯字,我有時經常犯這種低級錯誤,不過謝謝你的認真。

引用:
原帖由 Freemasons 於 2017-2-27 02:56 PM 發表

正確師兄。
我自己都曾經咁講咁講,美國連自己人都唔放過,借刀殺人,五千個美國公民。
如果佢老美能夠借九一一統一中東,全面控制石油,以後就是佢老美的世界;死幾千人只是小事,換來至少半世紀的霸主地位,值得

因此雖然拉登始終不承認發動九一一,佢老美仍然要滅口;正如樓上師兄所言,真相並不重要,重要的最我想世人相信甚麼

為什麼特朗普老是被拒絕?

不計那些顧問宣誓後集體退出外,繼勞工部長,國家安全顧問、白宮通迅主任、陸軍部長、到現在的海軍部長均拒絕任命,看來特朗普這個班底,真的不知何年何月才成軍?其他一些駐外領事等職務亦未有著落?
拆解一下為什麼會這樣?一個理由是上了特朗普這條船,極有可能影響其個人的將來,這些都是其個人的種種考慮,這裡就不探討了。問題是當特朗普在任命人選時,理論上全選擇一些質優的、理念接近的、重點是雙方有默契的,但這麼多人拒絕,這如何解讀呢?
個人相信是這個總統做不長,不會因去完成公職而要公開個人的生意網絡及利益衝突申報問題,這點都可以理解,但特朗普是否應該事前和這些人去溝通政下,探探口風才作任命呢?顯然這點特朗普沒有這樣做,同時現在其位的謀臣素質太差,連最基本尊重別人和為總統留一些顏面的考慮都沒有,看到這裡,大概知道特朗普的班底是如何不堪了。
這正正亦反映了為何特朗普不敢和中俄正式擺開車馬叫陣,個人感覺其現在還找不到一個方向,所以這次中美接觸,,多少看到特朗普的方向,而個人到現在還認為,特朗普在政治上是和現在的國際領導低一個班,所以到現在,日本、以色列這些國家領袖,都可以駕馭特朗普就大概知道其能力了。

引用:
原帖由 明亮的晨星 於 2017-2-27 07:00 PM 發表

如果佢老美能夠借九一一統一中東,全面控制石油,以後就是佢老美的世界;死幾千人只是小事,換來至少半世紀的霸主地位,值得

因此雖然拉登始終不承認發動九一一,佢老美仍然要滅口;正如樓上師兄所言,真相並不重 ...
對。同時佢要保住油美元地位。 否則美金變成 廢紙。

至於911, 老美情報一早知道拉登要騎劫客機撞世貿,但沒有阻止,由得拉登繼續計劃。同時間在雙子大廈安裝特別炸彈。同時間將大廈炸林。將計就計。

香港今日攪成咁。都係多得老美。

今天又有一班新開的中歐貨運列車開通
這是由新疆奎屯到莫斯科,雖然貨值不大,首班82個集裝箱,總貨值才135萬美元。
但如果從2016年始計到2020年,中國會開通共43條中歐班次。
如果大家有興趣這個  中歐班列建設發展規劃(2016-2020年) 藍圖。可鍵結pdf檔

http://www.sdpc.gov.cn/zcfb/zcfb ... 017547345656182.pdf

其實大家要了解一帶一路,又或者年青人如何順勢創業,可多在網上爬文,了解大概整個佈局,再查找自己性格及能力所及,去實現這個大時代的順風車吧!(我回應是太多人問我如何了解一帶一路和創業問題,有時真係不知甚回應)

引用:
原帖由 kallan 於 2017-2-27 07:40 PM 發表
這是由新疆奎屯到莫斯科,雖然貨值不大,首班82個集裝箱,總貨值才135萬美元。
但如果從2016年始計到2020年,中國會開通共43條中歐班次。
********************************* ...
哈哈,我拋磚引「肉」,幾個重點:
一帶是 露絲亞,哈殺黑
一路是 泰菜,小巴基,拮布提,埃菜

引用:
原帖由 kallan 於 2017-2-27 07:40 PM 發表
********************************* ...
6年前去新疆旅遊時
就在奎屯留過一晚
估唔到一個不起眼小鎮會成為中歐貨運火車其中一個起點

引用:
原帖由 Kev_boy 於 2017-2-26 10:33 PM 發表
好高興K兄復出,留名聽書

其實點解幾次大事件都係大馬,而次次都有口難言
咁就關美國南海戰略事嘍…

响南中國海爭端國中,有賓賓,越南,大馬,汶萊,台灣同中國。

對美國來講,如果可以將呢幾個國家拉隊,組成南海反華聯盟,咁就會對中國嘅南海戰略帶來好大嘅阻礙。

事實好清楚,越南同賓賓絕對會隨美國指揮棒起舞,唯獨大馬。

收服大馬,要大馬完全投入美國陣營,咁呢個南海反華聯盟,先會高效。

美國人為咗達到呢個目的,由馬航MH370失蹤開始,再搞MH17,跟住亞洲航空,以全面打擊大馬航空業,壓大馬政府投降。結果就係,大馬首相冇投降。

跟住就發生咗首相府機要秘書直升機墜毀身死,以死亡相迫,都係冇結果。

跟住,美國就發動反納吉布人民運動,鋤佢貪污,點知都係冇用。

大馬經過之前一連串嘅折磨打擊,都唔肯轉軚投向美國,呢樣係中國可以取得南海階段性勝利嘅助力所在。

所以,要搞掂大馬,係美國嘅首要任務。亦係美國選擇响大馬落手殺金正男嘅原因。

由大馬政府同警方嘅所作所為入邊,應該可以睇到,大馬政府偏中國,大馬警方就係美國嘅。大馬警方驗完又驗,查完又查,係要跟美國枝笛走,但好明顯受到大馬總理嘅干擾。

但做為政府負責人,大馬首相要為大馬警察嘅所作所為埋單,焗住要同朝鮮開火,隨時得罪埋中國,真係白狗偷食,黑狗當災。真係可憐!

唔知呢次大馬過唔過到美國嘅毒手呢?

引用:
原帖由 TC0630 於 2017-2-25 02:05 PM 發表
菲律賓外長一句話 中菲關係再度緊張
2017年 2月 23日

中國商務部長高虎城在啟程前最後一刻取消了菲律賓的訪問行程後,有報道稱這可能與早些時候菲律賓外長稱如果中國在有爭議領土上建人工島將改變遊戲規則的評論 ...
其實,只要美國一日存在於亞洲,一日,呢啲國家都唔會真心實意地全面倒向中國。

個關鍵,其實就要睇美國嘅重心係邊度。之前搞南海仲裁,目的並唔係要折服中國,只係想用仲裁案分散中國嘅注意力啫。就算中國無視仲裁結果,依然都要俾時間去拉攏,遊說各東盟國家,做啲維穩工夫。

雖然中國勝咗一仗,但係美國並沒有因為咁,而搞到損手爛腳,反而係全力响中東出擊,力圖收服俄羅斯。所以過去大半年,大家見到美俄响中東頻繁互動,鬥個不亦樂乎。

好啦,經過大半年嘅美俄互鬥,俄羅斯已經係就死嘅病熊,只係响度苦撐。只等敘利亞和談結果出來,就知道俄羅斯嘅取態。

睇美聯儲局耶倫嘅言論,佢話要盡快加息。咁即係話,美國人計劃短期內就可以屈服俄羅斯,跟手就啟動加息進程。

即然大功就來告成,美國又係時候返來東亞呢邊搞中國嘍…

美國返來,賓賓,越南,又到玩變臉絕技嘅時候啦!

賓賓國外長做頭炮埋伏線,老杜就伸長條頸,等緊特朗普眼色。

引用:
原帖由 singsingcat 於 2017-2-22 01:31 PM 發表

個人覺得表面暫時都是以減少失車,迷路做出法點,未咁快有K兄的後著

以我所理解GPS只是單向的,即是只能從終端機定位,不能從衛星定位終端機。
要做到追蹤功能一定要在終端機發訊返回,但咁多車衛星網絡頻 ...
北斗是雙向的。同埋彼得你用就一定可以完全知道你行蹤同一切資料。

引用:
原帖由 普陀山 於 2017-2-28 12:10 AM 發表

北斗是雙向的。同埋彼得你用就一定可以完全知道你行蹤同一切資料。
咁又做唔到一切資料 - 只係行蹤。

但要普及化, 則需要多發好一些衛星:

https://www.youtube.com/watch?v=cr7XuON8X00

引用:
原帖由 Doraemonlam 於 2017-2-28 01:53 AM 發表

咁又做唔到一切資料 - 只係行蹤。

但要普及化, 則需要多發好一些衛星:

https://www.youtube.com/watch?v=cr7XuON8X00
國家層面唔會物都講你知的。現今科技已經可以做得到好多野啦。不過每個層次有佢的權限。呢個是要你有這樣的機會才能領略到中共的手段

引用:
原帖由 kallan 於 2017-2-27 02:20 AM 發表
中國一帶一路的造市功能
在北京朝陽區日壇公園附近有一個獨特的市場,名叫雅賽路市場(統稱),主要是一個專門服務獨聯體系的商貿電商等多元化中心。
現在政府一野將這個市場剷去,搬去離北京360公里外的外蒙古烏蘭 ...
烏市是出名的鬼城。過份建設。搬去是有各個可能性的。無利不早起呢個是人性。防止地區性破產也是考慮之一。中國大陸這樣的地方太多。地方政府綁架中央政府的手段也是學中共中央的。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]