• 瀏覽: 597,167
  • 回覆: 3,024
  • 追帖: 298
+168
新加坡而家個仔,真係無政治智慧,其實小國邊有得選擇。 只能圓滑雙方都唔好得罪。

引用:
原帖由 pakinHK 於 2017-5-18 02:48 PM 發表
新加坡而家個仔,真係無政治智慧,其實小國邊有得選擇。 只能圓滑雙方都唔好得罪。
坡仔邊緣化就一定架啦,三五年後將會成為下一個台灣。

華為p-9拍攝。

附件

IMG_20170518_115553.jpg(267.42 KB)

放大就睇到系邊。

附件

IMG_20170518_112244.jpg(519.04 KB)

引用:
原帖由 神經箭 於 2017-5-18 04:08 PM 發表
華為p-9拍攝。
P9 有LECIA認證....色水靚爆, iphone 三星都唔夠佢靚

引用:
原帖由 kallan 於 2017-5-18 02:09 PM 發表

有必要再跟進番這個題目,發覺轉貼文那篇文章完全是誤導,重新整理一下再惡補一下了解整個油管輸送、超大油輪的運力,就知道得出數字,由瓜達爾港運油在經濟上單計,已經是平過海上運輸多多聲!
************** ...
http://www.cmenergyshipping.com/news/2412.html

K兄, 呢個招商局網站.

中東-中國航線,一條VLCC 一年約可以跑7個航次,假設全部從中東進口原油至中國,目前的70艘VLCC 一年可運輸1.5億噸原油,能力達到中國原油進口量的50%。

20條VLCC 20噸,  20X20X7次= 大約2800噸
未至於800幾咁低.

引用:
原帖由 神經箭 於 2017-5-18 04:08 PM 發表
華為p-9拍攝。
神兄...
你只雀呢

引用:
原帖由 sunntis 於 2017-5-18 04:25 PM 發表

http://www.cmenergyshipping.com/news/2412.html

K兄, 呢個招商局網站.

中東-中國航線,一條VLCC 一年約可以跑7個航次,假設全部從中東進口原油 ...
70條VLCC一年運1.5億噸, 20條嘅話應該係15000x2/7=~4300萬噸喎。
不過條數有點怪,VLCC嘅DWT最大係廿五萬噸,就算全部係最重噸位VLCC一年開足七轉25000x7x20=3500萬噸。唔啱數。

引用:
原帖由 kallan 於 2017-5-18 02:09 PM 發表
所以綱上看文章,有時睇漏眼,就信以為真,個人都睇漏眼,其文章只是重複安全性的問題,這是唯一沒有定論,如果我說安全過海上亦沒有說服力,故此此交列舉的數字,根本是撥弄數字遊戲,而寫這文章的寫手理論上看過另一篇由日本學者寫的文章(因文內有提及),這名日本學者說到從沙特到日本幾乎零成本,那裡從沙特去瓜達爾港應該還有補貼才是!
原來參考過日本學者,唔怪之得奶野

日本人對中國都有偏見,同毒果,大妓院一樣

就算無偏見,個人認為日本人的國際視野其實甚有局限,做到一流的阿二,但無能力做一個二流的老大

引用:
原帖由 qiuwood 於 2017-5-18 05:01 PM 發表

70條VLCC一年運1.5億噸, 20條嘅話應該係15000x2/7=~4300萬噸喎。
不過條數有點怪,VLCC嘅DWT最大係廿五萬噸,就算全部係最重噸位VLCC一年開足七轉25000x7x20=3500萬噸。唔啱數。
No.....上面文章以20萬噸 VLCC 為題!
招商局個網站有講以30萬噸vlcc為主.
30X70X7= 14700.....1.47億左右....佢講1.5億相差不大

引用:
原帖由 maoleitau 於 2017-5-18 09:49 發表

軟實力有時候同先入為主有關,自少受乜教育會影響主觀判斷。
教育會有影響啦,但其實最重要都係社會風氣同埋環境;係香港以前生活茲潤過,當時軟實力雖然係 copy cat,但無論設計廣告歌影視都能做到百花齊放,電影、樂檀甚至影響到去日韓,去到唔同地方唔同民族都有人追捧。但自從集中開始向錢看後,香港開始變成文化沙漠

引用:
原帖由 qiuwood 於 2017-5-18 05:01 PM 發表

由佢地得知一隻船最多可以行7轉!我講緊k兄個文章入面係20萬噸VLCC

又多一個理由收購粟米心, 即係又少左人會用粟米心做燃料, 改善空氣質素, 相信霧霾問題好快會被攻克

科技日報哈爾濱5月16日電,傳統印象里石墨烯只能來源于石墨礦物質,現如今有一種新方法顛覆傳統,我國專家利用從玉米芯中提取糠醛等物質后剩餘的纖維素為原料制備了生物質石墨烯材料,同時還實現了批量生產,已創超億元產值。近日,由黑龍江大學和濟南聖泉集團股份有限公司聯合完成的“生物質石墨烯材料綠色宏量制備工藝”項目通過專家組鑑定,鑑定結果認為該項目在國際上首創從生物質中提取制備石墨烯材料的技術路徑,方法綠色環保、成本低,生物質石墨烯材料質量高、導電性優異。

引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2017-5-18 06:50 PM 發表
又多一個理由收購粟米心, 即係又少左人會用粟米心做燃料, 改善空氣質素, 相信霧霾問題好快會被攻克

科技日報哈爾濱5月16日電,傳統印象里石墨烯只能來源于石墨& ...
我有點保留,呢個報導係流定堅?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]