• 瀏覽: 10,691
  • 回覆: 223
  • 追帖: 1
+5
引用:
原帖由 lwh168 於 2017-2-4 04:35 PM 發表
美國人特別是年輕人不願做工廠工,工業回歸美國後,由60、70歲老人來做工廠。
美國工廠模式唔係血汗工廠,你可以睇下discovery channel好多時都有介紹美國工廠,人地生產方式同管理係完全唔同概念。

引用:
原帖由 Classico 於 2017-2-4 05:47 PM 發表

美國工廠模式唔係血汗工廠,你可以睇下discovery channel好多時都有介紹美國工廠,人地生產方式同管理係完全唔同概念。
幾年前份工Buying office 從大陸入口籃球到美國, 因為水腳貴, 所以要請人於美國本土inflate, 請吾到白人/年輕人只好黑人亞洲人part time做, 只用電泵打脹裝盒時薪USD 17(不定期散工)Discovery channel有告訴你嗎

工業/勞動密集工序可以靠川普個人意志不理成本效益重返美國?

[ 本帖最後由 daimonster 於 2017-2-4 07:56 PM 使用http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/iphoneD.jpg 編輯 ]

引用:
原帖由 Classico 於 2017-2-4 05:47 PM 發表

睇清楚。我的論點不是關于所謂管理理念,剝削壓迫工人的呀。

美國人很少做工廠工業,你叫年輕人做工廠,他們當然不願意啦,問題就來了,當大量的工業回流美國,誰來做????

只能讓老人家來做了,否則,有工廠沒有人做呀。

引用:

乜艾瘋搬條生產線去中國,
就可以用唔同既生產方式同管理,
美國艾瘋總公司冇責任架.

如果咁都得,
政府所有外判都冇責任啦.
三判走佬,總承建商都冇責任啦.

引用:

即係你想講組裝艾瘋原來是有{血汗}及{不血汗}的兩種生產線嗎.
既然係咁,熱愛世界和平,維護地球人人權的正義之師,
點解唔將{不血汗}的生產線搬去別國呢.

引用:
原帖由 Classico 於 2017-2-4 17:47 發表
睇完先覺得好笑
例如整匙
唔係灌鑄成形
再打磨拋光
而係用一條條長形金屬慢慢整

引用:
原帖由 lwh168 於 2017-2-4 07:33 PM 發表

睇清楚。我的論點不是關于所謂管理理念,剝削壓迫工人的呀。

美國人很少做工廠工業,你叫年輕人做工廠,他們當然不願意啦,問題就來了,當大量的工業回流美國,誰來做????

只能讓老人家來做了,否則,有 ...
其實好多大陸用人手做嘅野一直可以用機器做,不過以往大陸人平過機器,先會排排坐係條生產線慢慢砌野,依啲場景從來唔會係美國工廠出現。不過今時唔同往日,新一代大陸工人唔想捱,加班下下計到盡,質素又下降,迫兩迫又走去跳樓影響企業形象,用機器取代係好自然。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2017-2-4 07:44 PM 發表

乜艾瘋搬條生產線去中國,
就可以用唔同既生產方式同管理,
美國艾瘋總公司冇責任架.

如果咁都得,
政府所有外判都冇責任啦.
三判走佬,總承建商都冇責任啦.
美國唔會用血汗工廠排排坐做野,一定會機械化

引用:
原帖由 Classico 於 2017-2-4 08:24 PM 發表

美國唔會用血汗工廠排排坐做野,一定會機械化
如果係咁,即係幫唔到美國工人囉.
乜你認為樣樣都可以機械化.

我諗你唔知美國工人抗議過機械化,
要求用返人手化咩.
因為令佢失業呀.
日本車廠都要由全機械化改為半機械化呀.

引用:
原帖由 Classico 於 2017-2-4 08:23 PM 發表

其實好多大陸用人手做嘅野一直可以用機器做,不過以往大陸人平過機器,先會排排坐係條生產線慢慢砌野,依啲場景從來唔會係美國工廠出現。不過今時唔同往日,新一代大陸工人唔想捱,加班下下計到盡,質 ...
你大概是想講美國工業回歸,是用機器來代替人手的吧,但是特朗普要美國工業回歸,目的就是創造更多的職位的,按你說法,是自相矛盾啦,所以,你的觀點不符特朗普的原意啵。

引用:
原帖由 lwh168 於 2017-2-4 08:50 PM 發表

你大概是想講美國工業回歸,是用機器來代替人手的吧,但是特朗普要美國工業回歸,目的就是創造更多的職位的,按你說法,是自相矛盾啦,所以,你的觀點不符特朗普的原意啵。
你唔係話美國冇工人要老人家做咩?咁咪搵機器做lor。就業係運作機器嘅員工同管理維修。你地只識唸血汗工廠模式。

引用:
原帖由 Classico 於 2017-2-4 09:00 PM 發表

你唔係話美國冇工人要老人家做咩?咁咪搵機器做lor。就業係運作機器嘅員工同管理維修。你地只識唸血汗工廠模式。
特朗普要創造職位,他就要工業回歸,但是美國年輕人不願做工廠,這些創造出來的工廠的職位,不是美國多數人想要的呀,而特朗普無視現實,硬是要工業回歸,創造的職位只能是老人家來做。

不是所有的工業都能完全自動化呀,始終都靠人手的。

美國人已經習慣以虛擬經濟來輕松過日子,現在要讓他們去工廠干工業,流汗又辛苦,他們理會你才怪呢。

所以,狂人特朗普實在是『不解』美國人風情。

如果美國輕工業回歸,相信首先會養活來自墨西哥、南美、中東、印度、中國等新移民,因為佢地冇咁理會勞工福利。其次係當地中年白人,間中或會罷工。而退休老人家有政府福利,相信唔會參與高技術輕工業喇。

同意好大量輕工業唔能夠自動化,例如車衣,車波鞋。成衣半年一個 cycle,mobile phone 一至兩年一個 cycle,電器兩年一個 cycle,如果要自動化,每次換代重新寫 programme 改生產線,花費實在太大。

要到重工業,如汽車等四至六年一個 cycle 先較為化算。

引用:
原帖由 lwh168 於 2017-2-4 09:17 PM 發表

特朗普要創造職位,他就要工業回歸,但是美國年輕人不願做工廠,這些創造出來的工廠的職位,不是美國多數人想要的呀,而特朗普無視現實,硬是要工業回歸,創造的職位只能是老人家來做。

不是所有的工 ...
你地得閒睇下discovery channel, 首先美國一直至今都有工業,其次係營運模式完全同大陸果套唔同,絕對冇血汗工廠呢回事。

美國各個工黨勢力咁大,血汗?邊會有?
引用:
原帖由 Classico 於 2017-2-4 10:38 PM 發表
你地得閒睇下discovery channel, 首先美國一直至今都有工業,其次係營運模式完全同大陸果套唔同,絕對冇血汗工廠呢回事。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]