• 瀏覽: 10,704
  • 回覆: 223
  • 追帖: 1
+5
其實大陸好多生意都係靠幫美國組裝,單講富士康,如果人地真係搬去美國相關所有生產鏈上下游組裝廠全部食蕉,當美國生產訂單抽離大陸,其實大陸仲淨返啲咩?美國啲單多到分完比大陸仲可以比埋墨西哥,大家其實真係要唸下大陸嘅角色係咩?過分自high其實冇意思。

因為大陸唔止一個世界組裝中心囉, 反中既人幾時先有勇氣面對現實?

你搞清楚商家係無地域界限未者!?
微軟, Google,apple 隨時可以變成中國公司,歐洲公司, 你睇特朗普繼續攪落去, 你口中領先既企業起中國做總部都仲得

不過中資企業正正好多都屬於國家企業。
引用:
原帖由 Classico 於 2017-2-3 04:17 PM 發表
其實大陸好多生意都係靠幫美國組裝,單講富士康,如果人地真係搬去美國相關所有生產鏈上下游組裝廠全部食蕉,當美國生產訂單抽離大陸,其實大陸仲淨返啲咩?美國啲單多到分完比大陸仲可以比埋墨西哥,大 ...

中國是泱泱大國十三億人,如工業不多元化豈可養活龐大的人口。中國除組裝外,其實有不少品牌很有名,如華為,騰訊及阿里巴巴,這些對中國生活帶來方便,騰訊錢袋改革了一貫付錢的方式一部手機通行全國,淘寶改變了實體商店購買網上手指一按能採購中國各地產品,華為除了是世界第一電子通信公司旗下手機業務日益先進成為第三大手機供應商。 研發方面中國研發費用只僅次於美國為世界第二,研發人員更多於美國,最近超級電腦神威成為全球最快計算機。在再生能源投資上更是美國之兩倍以表示解決霧霾問題的決心。

邊個搬去美國?
樓主真係以為搬條生產線咁簡單?

引用:
原帖由 Classico 於 2017-2-3 04:17 PM 發表
其實大陸好多生意都係靠幫美國組裝,單講富士康,如果人地真係搬去美國相關所有生產鏈上下游組裝廠全部食蕉,當美國生產訂單抽離大陸,其實大陸仲淨返啲咩?美國啲單多到分完比大陸仲可以比埋墨西哥,大 ...
我想快D睇下iphone搬去美國造. 仲有幾多香港人買得起.

微軟 就已經把微軟中國 改為 中國微軟

Uber中國 就被啲啲食咗
引用:
原帖由 oyear 於 2017-2-3 07:31 PM 發表
你搞清楚商家係無地域界限未者!?
微軟, Google,apple 隨時可以變成中國公司,歐洲公司, 你睇特朗普繼續攪落去, 你口中領先既企業起中國做總部都仲得

不過中資企業正正好多都屬於國家企業。

就憑生產技術ok,造價依然相對低。

如果  Trump 真係想復興美國製造業,對中日產品增加入口稅,富士康最多都係會去美國開間分廠。美國廠提供 iPhone 俾美國市場(貴貨),中國廠提供 iPhone 俾美國以外全球市場(平貨)。Apple 亦會受政府壓力,將美版做改動打擊外地水貨。

如果諗住搬廠,就真係超笨。因為 iPhone 造價會太貴,市場占有率會讓俾其他品牌電話。
引用:
原帖由 星海揚帆 於 2017-2-3 08:19 PM 發表
邊個搬去美國?
樓主真係以為搬條生產線咁簡單?

引用:
原帖由 eta2892a2 於 2017-2-3 11:50 PM 發表
就憑生產技術ok,造價依然相對低。

如果  Trump 真係想復興美國製造業,對中日產品增加入口稅,富士康最多都係會去美國開間分廠。美國廠提供 iPhone 俾美國市場(貴貨),中國廠提供 iPhone 俾美國以外全球市場( ...
貪平就唔會買iphone, 只要有美國製造仲有冇人會買中國製造?美國廠一開中國廠其實留黎冇意思,有得選擇根本冇人想買中國製造。

如果係真既話,當初點解 Apple 唔揾間美國廠生產第一代 iPhone,而揾間中國廠既?
引用:
原帖由 Classico 於 2017-2-4 12:04 AM 發表
貪平就唔會買iphone, 只要有美國製造仲有冇人會買中國製造?美國廠一開中國廠其實留黎冇意思,有得選擇根本冇人想買中國製造。

據悉,在權威統計調研機構Counterpoint的最新調研報告中顯示,OPPO R9在2016年憑借1700W台的銷售數量成功登頂中國手機最暢銷機型排行榜,占據國內智能機市場的4%,而iPhone 6S在去年的國內銷售數量僅爲1200W台,以2%的市場份額位列其後,這也是自2012年以來蘋果首次跌出中國最暢銷機型排行榜榜首的位置,排名第三的則是華爲暢享5S中國智造正在逐步發力。

在2016年的國內智能機品牌中,OPPO及vivo的銷量扶搖直上,得益于廣泛的線下渠道和優良的産品制作。據統計,去年國內智能機的發展狀態依舊良好,全年智能機市場出貨量增長6%達到了4.65億部,而在去年年度智能機出貨量的增長排名上,國內品牌紛紛發力占據了排行榜前五,OPPO的銷量增長超過100%位列第一,vivo的增長量也接近80%,緊隨其後的則是金立、華爲、魅族,相對較爲強勢的國際品牌,去年總銷量均有著不同程度的下滑。

按照樓主嘅講法當年美國蒸汽機都不過系“組裝”而已...
日本、韓國...無不如此。

引用:
原帖由 eta2892a2 於 2017-2-4 12:19 AM 發表
如果係真既話,當初點解 Apple 唔揾間美國廠生產第一代 iPhone,而揾間中國廠既?

你比較下10年前稅率,工資,同各樣成本,加上工人已經唔捱得,呢個趨勢令中國設廠越來越唔吸引。同埋其實最主要唔響美國設廠係美國太多野申報同稅率太高,川普依家講明會簡化不必要嘅申報同降低稅率,其實好多人會想留美設廠。

引用:
原帖由 食指 於 2017-2-4 12:37 AM 發表
按照樓主嘅講法當年美國蒸汽機都不過系“組裝”而已...
日本、韓國...無不如此。
組裝等於你去電腦城搵人砌機,你會唔會話佢地生產或者製造緊架電腦出黎? 其實基本上所有大陸嘅工廠都只係做緊砌機呢個動作。

引用:
原帖由 食指 於 2017-2-4 12:31 AM 發表
據悉,在權威統計調研機構Counterpoint的最新調研報告中顯示,OPPO R9在2016年憑借1700W台的銷售數量成功登頂中國手機最暢銷機型排行榜,占據國內智能機市場的4%,而iPhone 6S在去年的國內銷售數量僅爲1200W台 ...
其實唔講安卓係google嘅產物,所有大陸品牌嘅旗艦機一定係用日,韓,台生產嘅屏幕, 其他零件冇特別研究,晶片一般都用美國高通,如果用大陸品牌晶片底板理論上唔會有人想買,所以最後結論大陸品牌嘅旗艦機都只係組裝出黎。如果我有講錯你攞佢地旗艦機個制式出黎,睇下咩零件係大陸品牌。

[ 本帖最後由 Classico 於 2017-2-4 01:05 AM http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/androidD.jpg 編輯 ]

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]