• 瀏覽: 7,510
  • 回覆: 45
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 hkguy001 於 2017-2-1 12:41 發表

點解唔可以引用 , 用來娛樂下唔得? 切記睇完唔好認真說得
弊在有D(應該唔少)人好認真咁睇完兼吸收再周圍唱呢……

引用:
原帖由 e5432whm 於 2017-2-1 06:54 PM 發表
whatsapp/FB FW出嚟的我從來唔信, 反而會MARK住邊D人成日FW流料出嚟懷疑佢地智商
我個FB度SHARE假新聞的人, 都係盲反中多. 而且愈盲反得勁的愈鍾意SHARE假新聞. (當然有時也有例外.)

引用:
原帖由 罪惡約翰 於 2017-2-1 07:09 PM 發表

弊在有D(應該唔少)人好認真咁睇完兼吸收再周圍唱呢……
冇錯。好多呢D假新聞,都有傻仔信十足。

如果有法例打擊假新聞就好.....

引用:
原帖由 星海揚帆 於 2017-2-1 12:55 PM 發表

這就奇了
香港那些非法盤據公共地方的輪徒
必定派大雞丸的

反而新唐人、阿波羅、秘密中國等更為陰險
上次講完, 今日有個好例子.
唔知有冇留意香討首頁, 【轉載】《 人類竟然有第三隻眼睛?原來這樣就能看到平時看不到的東西!》 呢個帖. 冇錯, CLICK入去, 大大隻字寫住係 "轉自《大紀元》". 有唔少人留言指出係法輪功的9up, 但係有更多人覆 Thx for sharing, 真係吹脹.

我就 message 個樓主, 問佢: 其實你知唔知大紀元就係法輪功的報紙??!! 拜託唔好post邪教的故仔啦! 無謂昆其他無知的人!

佢答我: 其實我並不知道大紀元係法輪功的報紙,我見內容寫得不錯就發上來了

我就建議佢: 建議你還是刪了好吧. 法輪功係邪教, 成日作好多類似的神神化化假消息呃人. 相信佢地係諗住愈多迷信的人, 就愈多人有機會信法輪功. 所以不要繼續誤導大家了!

之後佢冇回. 個帖亦繼續在香討頭版, 冇改動過.

所以當係果句, 永遠唔好高估其他人的常識.

引用:
原帖由 阿聞 於 2017-4-2 06:17 PM 發表
所以當係果句, 永遠唔好高估其他人的常識.
這種還是小事,會相信嗰啲都係因為佢地太無知啫。
但另一種一般人都會錯誤相信為事實的,就十分普篇,那就是訴諸權威的事實。

甚麼是訴諸權威呢?就是利用權威人士(有時根本只是知名人士而已)所講的就當成是真確的,卻沒有去求證。在這個討論區中,就有某位人兄最喜歡用這種方法去欺騙無知大眾。
就好似那則假稱是美國NASA的新聞就是借權威來蒙騙別人,大家聽到NASA就不會認為是假的,更不會詳細分析論證了。

假新聞可以吸引到一堆只有立場既人去follow,
問題好大,但大為好多原因,問題亦好難處理,
唔係鬧人傻仔就會醒,有意造謠者,早就係傳媒、教育雙管整下,
就算當事人知道係假新聞,本人都見唔少因立場而支持。

引用:
原帖由 galileo2013 於 2017-4-2 08:46 PM 發表

這種還是小事,會相信嗰啲都係因為佢地太無知啫。
但另一種一般人都會錯誤相信為事實的,就十分普篇,那就是訴諸權威的事實。

甚麼是訴諸權威呢?就是利用權威人士(有時根本只是知名人士而 ...
冇錯。真係好無恥!

引用:
原帖由 阿聞 於 2017-1-31 07:50 PM 發表
在網絡世界,網民自由快捷地提供訊息內容,但訊息的真偽是否被忽略了?似是而非的「新聞」及「內容」動輒在網路上傳播多年,反覆炒作及改篇傳播,帶來了甚麼後果?
http://mytv.tvb.com/tc/cat_news/ed_localnews/n ...
港豬羊見到呢的
執到寶
立即分享

引用:
原帖由 阿聞 於 2017-2-1 12:51 PM 發表

冇錯. D 人盲反, 已去到不惜講大話, 將事情掉轉來講來呃其他人的地步, 非常無恥!
冇錯, 新聞及時政版都好多呢類打手

引用:
原帖由 Max_lee 於 2017-4-3 08:46 AM 發表
假新聞可以吸引到一堆只有立場既人去follow,
問題好大,但大為好多原因,問題亦好難處理,
唔係鬧人傻仔就會醒,有意造謠者,早就係傳媒、教育雙管整下,
就算當事人知道係假新聞,本人都見唔少因立場而支持。
反映呢類人水平之低. 佢地事事立場行先, 唔理事實真假.

報紙都經常用“傳“,“據聞“,“知情人士透露“,“擬似“.......
社會傳媒哪有絕對權威?好多野應以眼見為實....

時下就係咁,d人只睇乎合自己立場既新聞,要企係第二個立場去睇就即等如否定自己存在......

因此香港就永遠係非黑即白,沒有程度上之分......
例如大陸其實都亦算係自由,程度上比上不足比下有餘(比星加玻,什或至北韓).....只是香港卻係非常非常自由到無王管地步,比大陸更自由~~d人就破口大罵大陸剝削,專制橫戀無自由......
而在我眼中,大陸既自由程度已好足夠了......

港人好多都係非黑即白,不去留意每件事情既灰色地帶~

引用:
原帖由 chan0318 於 2017-4-4 12:02 AM 發表
報紙都經常用“傳“,“據聞“,“知情人士透露“,“擬似“.......
社會傳媒哪有絕對權威?好多野應以眼見為實....

時下就係咁,d人只睇乎合自己立場既新聞,要企係第二個立場去睇就即等如否定自己存在......

因此 ...
我在十幾年前活躍討論區已知

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]