• 瀏覽: 11,645
  • 回覆: 187
  • 追帖: 1
+42
你檢討下次次開題都係咁,只有一個引導式範圍;
將救救孩子=吳克檢去留,其實已不用討論了

吳克檢是不濟,但TSA是2000年提出,2004年實行,曾朝政策行咁多年冇問題,而家嘈是因為CY還是因為政策?大家心照啦

你用你個良心諗下,今日孩子比二十年多前幸福多了。少子化和大學學位大增,基本上教育資源只有增無減,讀大學的機會是多了還是少了?以前中小學師資多是師範大專,今日基本上是大學或教院的專業。每個學生的接受政府的資助是20年前的幾倍,所以問題是高官不濟,還是教師不濟呢?

還是問題是在教育系統以外呢?20年前有幾多補習學校,有幾多興趣班?今日小朋友多了幾多興趣班受訓呢?為何香港有這麼多負能量呢?青少年平日在接收什麼資訊呢?是什麼人在香港放出如此多負能量呢?

引用:
原帖由 singsingcat 於 2017-2-27 11:24 AM 發表

吳克檢是不濟,但TSA是2000年提出,2004年實行,曾朝政策行咁多年冇問題,而家嘈是因為CY還是因為政策?大家心照啦

...
傳媒是一個重要因素,20年來有些傳媒以誇張失實,搧風點火方法去吸引讀者,一有自殺新聞大字標題圖文並茂,將死人變成一種娛樂八卦,並加鹽加醋要引起讀者共鳴,令思想偏差的人更偏。呢種是一種洗腦催眠,久而久之思想偏激;要不是成功就威威做英雄,失敗就死左佢。

網上言論自由就更加放大呢種情緒病,網上欺凌,成日叫人去死,就真係有人會去死,而且因為不負責任,死左都仲有人好冷血去恥笑人

[singsingcat

1.apply your sarcastic way of “開帖子 動機” to most of other threads in this sub-forum. those deserve your attetion.

2. kindly respond to my theme in post #1 above:
"10年前我已經提出,當時社會上的癥結, 是香港人的心靈不快樂
i. 失業, 貧困;貧富懸殊;
ii. 人與人之間常有磨擦, 動輒吵罵吆喝; 又有疏離感;
iii.「發財立品」, 但貧困令人性變得醜陋, 自私自利、不孝順上輩、又無力憮養子女;
iv. 政府某些高官似乎未盡人意. (例: 公共交通收費); 中低級公務員但求自保, 僵化而不酌情, 不體恤市民;
v. 娛樂節目不夠娛樂性 (主播的打扮, 有頹廢感---青少年受感染而變得頹廢"

香港小朋友既問題癥結在於

佢地唔想出力爭, 但係又唔想輸

唯一既出路係共產??

引用:
原帖由 singsingcat 於 2017-2-27 11:24 AM 發表

...
香港好多人將市場既問題賴落去政策度

小學校方安排TSA 操練既誘因係乜?

唔操TSA>TSA考得唔好(比有操練既考得差)>中學派位結果差>無家長選佢>收生不足,

殺校明明就係家長(市場)要學校中學派位好, 其實就包含佐嚴格既TSA 操練系裏面,

依家D人就係只要乘涼(中學派位好), 唔要種樹(TSA操練)

我都唔想返工只想出糧, 世界係無著數既事囉

賴政府? 不如賴"點解我老豆唔係李嘉誠""點解我唔係生系有金礦有石油既國度"

引用:
原帖由 singsingcat 於 2017-2-27 11:52 AM 發表

傳媒是一個重要因素,20年來有些傳媒以誇張失實,搧風點火方法去吸引讀者,一有自殺新聞大字標題圖文並茂,將死人變成一種娛樂八卦,並加鹽加醋要引起讀者共鳴,令思想偏差的人更偏。呢種是一種洗腦催眠,久而久之 ...
傳媒更重要既錯係

宣傳緊一種:
你唔駛爭, 都可以贏, 只係社會不公先搞到你輸
我地一齊推翻呢種不公, 你就可以贏.....

singsingcat
長話短說,你是否認為吳克儉 的政績 獲得 充分肯定?

引用:
原帖由 良心之光 於 2017-2-27 03:42 PM 發表
singsingcat

人地第二段第一句就: 吳克檢是不濟

你唔撚識字就收皮啦

浪費大家時間

其實到底係咩原因自殺呢?

引用:
原帖由 良心之光 於 2017-2-27 03:42 PM 發表
singsingcat
長話短說,吳克儉下台=/=救救孩子,詳情請看上網查「尋找仆街的故事」

你的討論每次都是closed system,你想要的不是找出原因,因為你已假定原因,立論=結論,只是找意見去支持而已。

問清楚你自己,要救孩子,還是要吳克儉下台,邊樣係重點?下左台,所有孩子就個個快樂,前途光明冇煩惱?

引用:
原帖由 dogdogchiV 於 2017-2-27 04:09 PM 發表

人地第二段第一句就: 吳克檢是不濟

你唔撚識字就收皮啦

浪費大家時間
唔好勞氣

引用:
原帖由 singsingcat 於 2017-2-27 06:06 PM 發表

長話短說,吳克儉下台=/=救救孩子,詳情請看上網查「尋找仆街的故事」

你的討論每次都是closed system,你想要的不是找出原因,因為你已假定原因,立論=結論,只是找意見去支持而已。

問清楚你自己,要救孩 ...
家長方面都有好大責任

引用:
原帖由 良心之光 於 2017-1-31 07:21 PM 發表
1.10年前我已經提出,當時社會上的癥結, 是香港人的心靈不快樂:
i. 失業, 貧困;貧富懸殊;
ii. 人與人之間常有磨擦, 動輒吵罵吆喝; 又有疏離感;
iii.「發財立品」, 但貧困令人性變得醜陋, 自私自利、不孝順上輩 ...
救救我們的孩子吧!

比起鄰近大陸, 我地的課程內容太簡單了, 近年來出身的年輕人失去了竸爭力(只有受政策保護的行業不受影響), 年輕人失去目標失去對前途的奮鬥精神, 埋怨買不到樓, 埋怨薪資低, 埋怨得不到他人的尊重。 連無知的學生都厭惡此世界而輕身, 社會要重新檢討令年輕人有希望有願景, 為人生而努力。

首先將政棍政蟲趕走, 令精英回到權力中心為社會服務。

引用:
原帖由 良心之光 於 2017-2-27 01:49 PM 發表
[singsingcat

1.apply your sarcastic way of “開帖子 動機” to most of other threads in this sub-forum. those deserve your attetion.

2. kindly respond to my theme in post #1 above:
"10年前我已經 ...
1. sarcastic= 無道理?魯迅一定是蠻不講理了
2. 你的論點(有些牽強到不知算不算笑點),同教育局長有何關係?
知足者貧亦樂,你成日睇平果以為世界欠左你,就當然不快樂
你可以看大台以前有介紹不丹,冇乜收入,電視主播日日著國服,冇跑馬冇乜股票炒,一樣可以快樂

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]