• 瀏覽: 11,660
  • 回覆: 187
  • 追帖: 1
+42
唔明白點解將學生的學習壓力問題,只集中在一個TSA評核上。樓主你是否想討論TSA而根本唔係想救救我們的孩子呢?

引用:
原帖由 galileo2013 於 2017-3-23 05:36 PM 發表

你相信視頻所講,反而唔自己去了解課程內容和TSA真正的考題的相關性,只係反映你根本唔係真正想找出解決之道。
請問你視頻中的那些人物是否和你一樣,在未了解過課程的前題下,就去下判語?這就是傳媒所造出來的 ...
服左你呀!可以同佢講咁耐

事實上學生壓力大唔大,主要視乎家長及學校既取態

我就身體力行,個仔幼稚園小學讀東華三院,冇補習冇迫佢去學乜學物,只係按佢意願去學乒乓球,游水班,純粹娛樂…又咪入band1官中,最主要係由細陪養佢自律及良好生活習慣…tsa?有壓力咩?我個仔話一d都唔覺

中學又係只在中六讀下雞精班,又咪入八大,而家去左外國實習了,所有揀學校揀科全部佢自己揸主意,一家人關係唔知幾好,邊有壓力

[ 本帖最後由 伍皓昌 於 2017-3-23 06:40 PM http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/androidD.jpg 編輯 ]

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2017-3-23 06:38 PM 發表

我就身體力行,個仔幼稚園小學讀東華三院,冇補習冇迫佢去學乜學物,只係按佢意願去學乒乓球,游水班,純粹娛樂…又咪入band1官中, ...
根本學生壓力問題,家長嘅因素係最大,如何教導學生面對壓力就係一個重要課題啦。學生唔可能完全避免有壓力存在,因為沒有壓力是無可能推動一個人的動力,如何能教導小朋友去應對壓力才是重點。莫說學習壓力,啲人根本都唔知道面學生面對同學之間都一樣存在壓力,甚至面對家長胡亂編排的興趣班都一樣感到壓力。我個女都係無補習,課外活動都係問過佢有無興趣先安排俾佢,平時我會時常倍佢做功課,同佢玩,聽佢講下佢的感受。其實壓力總會有,最重要係作為家長能否了解自己子女的感受,教導他們如何應對壓力,否則他們又怎會成長?莫非要他們到出來社會工作才去學習面對嗎?到時候就真係更加容易用自殺這種方式來逃避了。

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2017-3-23 06:38 PM 發表

我就身體力行,個仔幼稚園小學讀東華三院,冇補習冇迫佢去學乜學物,只係按佢意願去學乒乓球,游水班,純粹娛樂…又咪入band1官中, ...
一家人的關係好與壞,是小朋友成長關鍵。有很多家長只着重小朋友能否達到自己心目中的要求,卻唔去了解小朋友的能力是否合適,所以形成了學生的無形壓力。這種壓力,比學習壓力有過之而無不及,看一下最近的潮語「嬴在起跑線」咪明白囉。又唔知啲起跑線係邊個設定的呢?莫非又是教育局?

樓主俾機會我可以大發謬論,我就梗係唔會放過啦。

Vanga,
請看看下面我對Lewark 的回覆:
引用:
原帖由 lewark:要將政棍趕走。不要再誤導下一代。
TSA 是否 你的茶?
2.一樓說:
10年前我已經提出,當時社會上的癥結, 是香港人的心靈不快樂。

引用:
原帖由 galileo2013 於 2017-3-23 06:15 PM 發表

這是當然的,因為學校校內考試考的是學生該年的所在程度的題目,而TSA則是包含之前兩年的程度。若你六年級都覺得四五年級的題目深的話,是否意味着那個學生未有達到相關的程度呢?
correct

然則, 問題在那裡 ?

哈哈 .....

引用:
原帖由 良心之光 於 2017-3-24 09:32 AM 發表
Vanga,
請看看下面我對Lewark 的回覆:

TSA 是否 你的茶?
2.一樓說:
10年前我已經提出,當時社會上的癥結, 是香港人的心靈不快樂
為何不快樂 ?
因為考試 ?
哈哈 ....
其實在正常情況下 , 學生覺得考試有壓力, 好正常
(tsa 除外, 因為實在太 easy )
但是否因為有壓力, 就唔洗考 ?
哈哈 ... if 唔洗考 , 那麼, 假如你知道準備幫你做手術的醫生, 無經過任何考試, 你會讓他做嗎 ?

哈哈 .....

引用:
原帖由 vanga 於 2017-3-24 09:39 AM 發表

為何不快樂 ?
因為考試 ?
哈哈 ....
其實在正常情況下 , 學生覺得考試有壓力, 好正常
(tsa 除外, 因為實在太 easy )
但是否因為有壓力, 就唔洗考 ?
哈哈 ... if 唔洗考 , 那麼, 假如你知道準備幫你做手術的 ...
考試係一種評核,讓我們了解自己的程度,可惜大部分人都只流於計較成敗得失,而不是為了改進自身不足為出發點。用這種心態去面對考試,當然就是一種壓力,是一種不敢面對自身缺點的壓力。就如你所講一樣,沒有了考試這種評核方法,那麼我們又如何了解某一個人是否用相關的知識水平去滿足他的工作要求?考試評核只是工具,是否構力壓力係在乎人心。而且適當的壓力更能讓人成長,更能面對未來的挑戰。

不快樂的原因有很多,但若然明白「施比受更有福」的道理,人就會放下執著,自然會更快樂。至於大家是否真正明白何謂「施」,何謂「受」呢?相信很多人都只流於「施予」、「接受」這個層面,而並不了解其更深一層的意義。

引用:
原帖由 galileo2013 於 2017-3-24 10:15 AM 發表

考試係一種評核,讓我們了解自己的程度,可惜大部分人都只流於計較成敗得失,而不是為了改進自身不足為出發點。用這種心態去面對考試,當然就是一種壓力,是一種不敢面對自身缺點的壓力。就如你所講一樣,沒有了 ...
基本上同意你的說法
但要 d candidates 在比賽或考核中完全能夠達到這個境界, 不容易呀
好簡單
足球淘汰賽, 射十二碼決勝負
射最後的那位, 成敗在於他那一腳
亦有很多不能確定的隨機環境因素
無論平時訓練有多好
都難免有壓力
畢竟得失實在太大 ... not only 個人得失, 是全隊, 甚至國家
話無壓力就是假的
問題係 eq aq 有幾高, 抗壓的能力有多大 ... 牽涉到修養, 性格, 經驗, 歷練 .... 難道好高矣

引用:
原帖由 vanga ...tsa 除外, 因為實在太 easy ...
請點擊:
https://www.youtube.com/watch?v=wcvLduYahRk&t=2s

我的評論:
有沒有人把整份TSA 試卷 給我試試?試完了 我再回覆Vanga。

一日人類仍用金字塔式社會結構
都會有人被淘汰
唔想被淘汰就一定有壓力
不想承受的話可以獨自入深山修行
或者做最低層工作, 再唔係自行了斷亦可.

樓主一係不食人間煙火
或者賣假心靈雞漡
又可能係失意公知

引用:
原帖由 良心之光 於 2017-3-24 10:52 AM 發表

請點擊:

我的評論:
有沒有人把整份TSA 試卷 給我試試?試完了 我再回覆Vanga。
哈哈 ... 政治人物做戲的 video, 你當真呀 ?

引用:
原帖由 良心之光 於 2017-3-24 10:52 AM 發表

請點擊:

我的評論:
咁多年 , 你慢慢做

http://www.bca.hkeaa.edu.hk/web/TSA/zh/PriPaperSchema.html

引用:
原帖由 vanga 於 2017-3-24 10:29 AM 發表

基本上同意你的說法
但要 d candidates 在比賽或考核中完全能夠達到這個境界, 不容易呀
好簡單
足球淘汰賽, 射十二碼決勝負
射最後的那位, 成敗在於他那一腳
亦有很多不能確定的隨機環境因素
無論平時訓練 ...

問題係 eq aq 有幾高, 抗壓的能力有多大 ... 牽涉到修養, 性格, 經驗, 歷練 .... 難道好高矣
你紅字那段就係重點了,所以平時的訓練就好重要。無論iq eq aq 乜q都好,都唔係天生就具備的,要自小通過不同的段練才能學習得到。嬰兒通過不斷的跌倒,才可以學會直立及行走。小孩子就是要通過不同的訓練,成長後才能面對不同的挑戰。你所舉的例子十分好,不過這是人大了才會面對的更大的壓力。而小朋友所面對的壓力,絕對要由小至大不斷增加,才可以在成年階段接受這種巨大考驗。所以作為家長的,就更有責任陪伴小朋友,去指導他們怎樣面對。小朋友在學校面對的學習壓力,絕對比成年人要面對的壓力細,根本只要家長們悉心指導,絕對係唔會搞到自殺咁誇張,係咪?

可惜,社會不但唔係理性去處理這個問題,反而將責任推係政府之上。就像小三TSA的爭議一事上,試問這個考試對學生的壓力大,還是學校、教師、家長們胡亂操練學生的壓力更大?好多時候緊張得失的都是那些成年人,而小朋友只是因為成年人的過份緊張而承受壓力,這就說明為何某些學校要狂操,有些學校就不用操練。而且,狂操的學校又並不是好過唔操的學校。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]