• 瀏覽: 4,981
  • 回覆: 47
年初四上午無意中看港台33,是大陸所拍,介紹中華文化的節目;一套少林功夫、一套民間工藝。製作十分好,原片用英文字幕與英語旁白。相信是大陸向世界推廣的節目。

不錯RNHK33是英文台,但港台可以配上麗音和可供選擇的中文字幕。正是“捉到鹿唔識脫角”。

明珠不是英文台嗎?

不是想批評港台,而是希望港人在翠翠台無法滿足的時候,多一個不錯的選擇。

並對港台勉之!

無$,又成日比人鬧用政府$反政府,兩面不是人,所以更加唔會比$,更加窮.......

廢台一個!

錯了,
RHK33 係實時訊號轉播CGTN中國環球電視網(即原CCTV-9), 即係原汁原味播出,
如果港台要加上中文字幕, 就要後期制作, 延後播出, 先要取得CGTN的同意, 因為實時廣播係沒有錄影權,
就算CGTN同意港台加上中文字幕, 港台都唔會做, 因為要投放資源,
港台係全方位批中反港, 有錢都用作請多幾個所謂學者在節目內鬧政府.

講開香港電台, 我又插多一嘢,
就係建制派議員一定要在立法會把好關,
全力阻止建新廣播大樓, 無論幾多錢都唔批,
因為現今的時代, 睇電視的人越來越少, 網台已漸成主流,
香港電台打著編輯自主的大旗, 用公帑制作電視節目反對政府的政策, 更在節目內揶揄建制派親中是錯的, 反中才是正義, 用政府公帑的港台根本就係養狼狗咬春袋.

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2017-1-31 19:35 發表
香港電台打著編輯自主的大旗, 用 ...
根本上改期換代,必先換喉舌。是中央失策也!

引用:
原帖由 神經箭 於 2017-1-31 19:56 發表

係曾爵士放生港台,變成養虎為患

之前亞視收牌又係另一個機會,又再錯過

好似有字幕嗰噃
而家D電視可以選擇要字幕或唔要字幕

引用:
原帖由 劉婕 於 2017-2-1 10:07 AM 發表
好似有字幕嗰噃
而家D電視可以選擇要字幕或唔要字幕
你試下得唔得先啦.

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2017-1-31 07:35 PM 發表
香港電台打著編輯自主的大旗, 用 ...
100%認同

引用:
原帖由 神經箭 於 2017-1-31 07:56 PM 發表

見到RHK就憎
十幾年冇睇

引用:
原帖由 白沙灣 於 2017-2-1 21:08 發表

見到RHK就憎
十幾年冇睇
不過33台又真系幾好,有暇不妨看看。

引用:
原帖由 神經箭 於 2017-2-2 12:21 AM 發表

不過33台又真系幾好,有暇不妨看看。
增一個台..憎佢全部..
只望佢快快汁粒..唔洗眼"源"

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2017-2-1 12:27 AM 發表

係曾爵士放生港台,變成養虎為患

之前亞視收牌又係另一個機會,又再錯過
曾港奸害港

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2017-2-1 08:18 PM 發表

你試下得唔得先啦.
果然是沒有字幕。
之前RHK33 播放"花園"特輯都有字幕, 今次為省時間還是什麼就不得而知。
是否可向港台電視部或廣播管理局反映下呢?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]