• 瀏覽: 2,371
  • 回覆: 28
+2
舊港人,好多係八、九十年代,已經買左樓,以前,樓價平,兄弟姊妹多,又興家庭工業,只要父母儲到首期,就全家人一齊賺錢,專供一層樓,供得十年,又可賣樓分錢,再兄弟、姊妹、父母各自買。供得十零年,又再賣,分錢各自買...

舊港人,唔廢嘅一早有樓。宜家子女大左,要買樓,只需加按自己層樓,做首期,暫時放租,租金可還返首期,而仔女就負責每月供款,供得七年、八年,仔女人工加左,收返自住,有幾難呀!?

宜家大叫,買唔起樓,根本都係d蝗后,抵你地死,貪小便宜,以為住公屋好著數,買J唔起樓,交唔起租,就返鄉下啦!

引用:
原帖由 glycine 於 2017-1-28 02:20 PM 發表
舊港人,好多係八、九十年代,已經買左樓,以前,樓價平,兄弟姊妹多,又興家庭工業,只要父母儲到首期,就全家人一齊賺錢,專供一層樓,供得十年,又可賣樓分錢,再兄弟、姊妹、父母各自買。供得十零年,又再賣,分 ...
<<雞年恥笑洋奴篇>>

洋奴話: 原來我有一個舅父住緊公屋,只我入去住幾年,然後住到夠期就加名,然後扮家變分戶

附件

未命名-2.jpg(92.03 KB)

引用:
原帖由 bryan13 於 2017-1-28 10:41 PM 發表

洋奴話: 原來我有一個舅父住緊公屋,只我入去住幾年,然後住到夠期就加名,然後扮家變分戶
咁你咁 like 住納稅人津貼屋,咪住一世囉!四人屋,俾你住哂都係二百幾呎。

我地買私樓,可以越換越大!

引用:
原帖由 glycine 於 2017-1-28 02:20 PM 發表
舊港人,好多係八、九十年代,已經買左樓,以前,樓價平,兄弟姊妹多,又興家庭工業,只要父母儲到首期,就全家人一齊賺錢,專供一層樓,供得十年,又可賣樓分錢,再兄弟、姊妹、父母各自買。供得十零年,又再賣,分 ...
師姐你呢個 邏輯,都好有問題,首先唔講新移民,買唔買得起樓先,我識一D工友,佢地少數香港出世,多數第二代港人,我讀書少,我個仔亦唔叻,但個D工友仔女好叻,大多數都可以大學畢業,真係 羨慕,除咗個別港大尖子,一出來揾超過七至八萬元一個月,佢地上唔到公屋,大多數大學生,未完成大學,一夠已經十八歲,已經排隊攞公屋,關新舊移民L事。

[ 本帖最後由 吳尊函 於 2017-1-29 01:32 AM http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/androidD.jpg 編輯 ]

引用:
原帖由 吳尊函 於 2017-1-29 01:30 AM 發表

師姐你呢個 邏輯,都好有問題,首先唔講新移民,買唔買得起樓先,我識一D工友,佢地少數香港出世,多數第二代港人,我讀書少,我個仔亦唔叻,但個D工友仔女好叻,大多數都可以大學畢業,真係 羨慕,除咗個 ...
咪玩啦,我小時,工廠妹可以賺夠錢養全家,唔係點會有套戲唱:工廠妹萬歲。舊港人好多都買到樓,就算無私樓,八、九十年代,好多家庭都買左居屋。

Once 你屋企有第一間,要買第二間根本唔難。

所謂買樓難,根本係新移民廢,佢地 d 仔女先係到9叫!如果佢地唔來香港,留係大陸等發展,宜家係大陸已經好發,買樓買車啦!

引用:
原帖由 glycine 於 2017-1-29 10:07 AM

咪玩啦,我小時,工廠妹可以賺夠錢養全家,唔係點會有套戲唱:工廠妹萬歲。舊港人好多都買到樓,就算無私樓,八、九十年代,好多家庭都買左居屋。

所謂買樓難, ...
其實阿G妹係轉個彎鬧緊佢令尊翁同令壽堂,當年做乜死都要嚟香港?如果唔係,依家阿G妹仲留喺大陸,就一定發過豬頭囉😄😸😸😸

引用:
原帖由 glycine 於 2017-1-29 01:05 AM 發表

咁你咁 like 住納稅人津貼屋,咪住一世囉!四人屋,俾你住哂都係二百幾呎。

我地買私樓,可以越換越大!
老鼠尾生蒼、夜朗自大

引用:
原帖由 ui907 於 2017-1-29 10:37 AM 發表

其實阿G妹係轉個彎鬧緊佢令尊翁同令壽堂,當年做乜死都要嚟香港?如果唔係,依家阿G妹仲留喺大陸,就一定發過豬頭囉😄😸😸😸
我阿爺一早來左香港喎!唔來投靠親戚,咁唔俾山賊殺都餓死!

佢同村d人,好多有老豆老母,仔女都養唔大,唔係病死就餓死!

嘩,樓主唔只鬧冇錢買樓果班人,而家重連人地老豆老母都鬧埋,可見心腸之惡毒…

引用:
原帖由 glycine 於 2017-1-29 10:07 AM 發表

所謂買樓難, ...
你估陳寶珠咩,你睇得戲多當真,你同我玩就真,你估真係有好多 李嘉誠,或者 羅兆輝,或者一百個可能有一兩個你就當真,1970年頭我阿公有層樓係 北河街,係唐樓,住咗七至八戶,佢地全部等上樓,等七至八年上樓,小姐你識個D係上層,我識個D全部係低下層,你睇 蕭芳芳陳寶珠多數好結局,我睇 張活遊,做老師一個養幾個, 馮寶寶冇飯食,白燕比杯水佢飲個隻,每人 際遇不同,有D老公走佬 爛賭,一個養四至七八個不等,重要比錢老公去賭去食白粉,又點買樓,而本人真正 第一批 石硤尾 廉租屋 徙置區住的人,我地那時無錢買電視,重要比一毛子睇 鹹蛋超人,你唔好同我講 低下層,我識 低下層多過你。

引用:
原帖由 maskman2008 於 2017-1-29 11:17 AM 發表

老鼠尾生蒼、夜朗自大
自己去地產版睇啦!呢條橋大把人用!

[quote]原帖由 glycine 於 2017-1-29 11:22 AM

所以我咪話你轉個彎鬧令尊翁同令壽堂囉,佢哋應該喺香港大個咗之後立即返鄉下,喺鄉下生咗你之後,咁依家你咪就係發過豬頭囉,依家唔抵得鄉下啲人有錢過你,將啲怨氣發喺香港人(我講香港人,不論新定舊,有香港身份證就係)身上都改變唔到㗎啦。

引用:
原帖由 吳尊函 於 2017-1-29 11:30 AM 發表

你估陳寶珠咩,你睇得戲多當真,你同我玩就真,你估真係有好多 李嘉誠,或者 羅兆輝,或者一百個可能有一兩個你就當真,1970年頭我阿公有層樓係 北河街,係唐樓,住咗七至八戶,佢地全部等上樓,等七至八年 ...
低下層就想辦法爬上去啦,有錢唔儲洗哂佢,人又懶唔用腦諗下點增加收入,十世都唔駛旨意儲到首期。

我小時無玩具、無糖食,無汽水飲,六歲已經要幫手湊BB賺錢,就係因為我媽肯用腦,因為做工廠可以賺好多錢,但好多女人生左BB就無得去賺錢,所以佢就幫人湊BB,我地放學就幫手,先儲到首期。

你有一毫子去人地屋企睇電視卡通,我家姐講,有次叫阿哥,試下問阿媽攞一毫,點知連阿哥都俾阿媽鬧,話有錢要儲起佢,唔可以亂駛!

人地戶戶有電視,我地都過左好耐先有!

引用:
原帖由 ui907 於 2017-1-29 11:36 AM 發表
[quote]原帖由 glycine 於 2017-1-29 11:22 AM

所以我咪話你轉個彎鬧令尊翁同 ...
鄉下?成條村俾老共剷走做左工廠區喎!返去邊?拆左人地間工廠?

引用:
原帖由 ui907 於 2017-1-29 11:36 AM 發表

所以我咪話你轉個彎鬧令尊翁同 ...
其實你死嘈爛嘈買唔到樓,都無用,返鄉下買囉!買別墅都得!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]