• 瀏覽: 30,485
  • 回覆: 355
  • 追帖: 1
已宣佈參選特首的前政務司司長林鄭月娥近日頻頻落區做親民騷,昨日更「紆尊降貴」搭港鐵,不過平日以私家車代步的林太明顯不太熟悉乘搭程序,甚至連八達通都不懂用。林鄭入閘時,用八達通「拍卡」後,竟站在閘機前呆望着閘機,顯得不知所措,要由身旁助手提示「得喇,行得喇」,並輕拍林鄭手臂,她才懂推閘入內。

她在港鐵南港島線新站利東站內時亦有「甩剝」,林鄭在站內主動跟市民握手和合照,擺出親民一面,但她與市民合照時,看到牆身上的廣告寫着「黃竹坑站」,竟誤以為身處「黃竹坑站」,向該市民說「新站呀,黃竹坑」,遭市民即時糾正:「唔係,係利東。」

無綫新聞昨晚播出有關片段,被網民瘋傳恥笑林鄭,有網民揶揄「入閘都唔識。都唔明點解會俾佢入閘」,亦有人以她日前「去錯殯儀館」相提並論,笑言今次甩碌並不出奇。

唔識就學 好小事

新聞來源連結:
http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20170121/56202987

算把拉

淋病話:我吳用八達通入閘,係靠奶共入閘

鬍鬚仔好過佢?點睇得出?

已前稱唔上新聞既文章  現今大行其道

林鄭與民為敵

引用:
原帖由 siuroy123 於 2017-1-21 12:21 PM 發表
已宣佈參選特首的前政務司司長林鄭月娥近日頻頻落區做親民騷,昨日更「紆尊降貴」搭港鐵,不過平日以私家車代步的林太明顯不太熟悉乘搭程序,甚至連八達通都不懂用。林鄭入閘時,用八達通「拍卡」後,竟站在閘機前呆 ...
三人行必有我師。
為政者一定要咩都識?
香港人好多都識用避孕套,係咪為政者一定要識用?
唔識用八達通搭公共交通工具有好多原因,
自己揸慣車出入都係其中一個原因。

講呢D,真係當讀者低智。。。問下有車果班,一樣有人唔識,無乜奇。

引用:
原帖由 jetflyer 於 2017-1-21 01:23 PM 發表
鬍鬚仔好過佢?點睇得出?
鬍鬚今晚即學點用

引用:
原帖由 siuroy123 於 2017-1-21 12:21 PM 發表
已宣佈參選特首的前政務司司長林鄭月娥近日頻頻落區做親民騷,昨日更「紆尊降貴」搭港鐵,不過平日以私家車代步的林太明顯不太熟悉乘搭程序,甚至連八達通都不懂用。林鄭入閘時,用八達通「拍卡」後,竟站在閘機前呆 ...
帖地到呢!
太多高官不食人間煙火。

引用:
原帖由 威廉PO 於 2017-1-21 01:33 PM 發表
講呢D,真係當讀者低智。。。問下有車果班,一樣有人唔識,無乜奇。
六十歲的本地人,-次地鐵未坐過,唔太出奇,不過,又為何要表演坐地鐵呢?

好好地做咩搞d咁既野

攪笑

對林鄭十分失望。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]