• 瀏覽: 15,659
  • 回覆: 173
  • 追帖: 1

外貌遭網民鬧爆「好樣衰」的首架國產廣深港高鐵列車,其駕駛室今日曝光!港鐵在官方facebook專頁貼文及貼圖,360度展示駕駛室內貌,可見內壁以白色為主,配以一張黑色司機皮椅,黑色控制台設有數個屏幕,除車頭玻璃外,兩旁另有4扇窗。

貼文又提到,第二架列車已經抵達香港,之後會在石崗列車停放處組裝,再進行多項測試。其餘高鐵列車,稍後亦會陸續到港。

一眾網民似乎都唔係咁like國產高鐵列車,有人留言謔稱「返到大陸,白色車身都會變黑」,有網民更疑對國貨無信心,稱「會唔會爆炸」;亦有人就關注票價,指「又等加價」。

新聞來源連結:
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20170119/bkn-20170119194613966-0119_00822_001.html

什麼網民這樣無知?

高鐵型仔過KTT好多

現在香港人去廣州就是坐以下直通車

典型城邦人.....未親身了解己口水多過浪花......自己又冇本事造.....請繼續用3星

邊度都有機會有劣質產品啦?第度嘅又冇爆炸過?

係唔 like 大陸兩隻字啫。

廢柴剩係識話爆炸無第二句,仆街啦!

引用:
原帖由 sng850 於 2017-1-19 09:24 PM 發表
什麼網民這樣無知?
除了信膠米的,仲有乜嘢動物咁低能?

香港出產井蛙。

唔覺樣衰啊

引用:
原帖由 岸上糖妹哂黑鮑 於 2017-1-19 09:22 PM 發表
?20170119203016

外貌遭網民鬧爆「好樣衰」的首架國產廣深港高鐵列車,其駕駛室今日曝光!港鐵在官方facebook專 ...
其實先不講是高鐵
話可能是新一代新幹線
睇吓班傑青嘅反應,之後再講清楚係高鐵

引用:
原帖由 m40 於 2017-1-19 09:38 PM 發表

其實先不講是高鐵
話可能是新一代新幹線
睇吓班傑青嘅反應,之後再講清楚係高鐵
傑青:Made in japan喎,梗係好嘢啦。

引用:
原帖由 sng850 於 2017-1-19 09:24 PM 發表
什麼網民這樣無知?
無知源於偏見

妄民識條春咩

由標題到內容都係on9

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]