• 瀏覽: 1,620
  • 回覆: 15
  • 追帖: 1
見到有d香港長者,因為一直兩夫妻都做工,結果無得申請公屋,成世人無享用過政府福利,老左因要全部pfund取回,又無得申請公屋,結果,越住越無錢,就越住越細,交租交到筆錢剩返幾十個,先可以申請公屋。派得公屋來,都無哂錢啦!

相反,大陸人一來,就唔做工,住入親友公屋,住到夠期就加名,然後扮家變分戶。

入住親人屋企何來分家,直屬先可加名!

引用:
原帖由 glycine 於 2017-1-19 08:52 PM 發表
見到有d香港長者,因為一直兩夫妻都做工,結果無得申請公屋,成世人無享用過政府福利,老左因要全部pfund取回,又無得申請公屋,結果,越住越無錢,就越住越細,交租交到筆錢剩返幾十個,先可以申請公屋。派得公屋來 ...
你真係疴不甩,如果兩公婆做幾拾年嘢賣唔到樓,呢個係無能,03年沙士淘大跌到60萬,只要有六萬就可上車,至於分戶,並不是大陸人先有,香港人重多,點解針對大陸人,你係要針對呢個政策或者呢類人,你水平好低。根本 廉租屋政策,係當年 石硤尾木屋區大火,起咗D7層大廈, 安置 當時D新移民住,即係你講D大陸人,點解唔吊英國政府,

[ 本帖最後由 吳尊函 於 2017-1-19 09:35 PM http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/androidD.jpg 編輯 ]

引用:
原帖由 吳尊函 於 2017-1-19 09:34 PM 發表

你真係疴不甩,如果兩公婆做幾拾年嘢賣唔到樓,呢個係無能,03年沙士淘大跌到60萬,只要有六萬就可上車,至於分戶,並不是大陸人先有,香港人重多,點解針對大陸人,你係要針對呢個政策或者呢類人,你 ...
點解有d人買唔到樓,咪交哂租同交左好多稅養你地呢 d 大陸人囉!

所以,有香港出世紙同納稅十年以上嘅長者,應該加多d分俾佢地,早d上公屋。

引用:
原帖由 glycine 於 2017-1-19 09:52 PM 發表

點解有d人買唔到樓,咪交哂租同交左好多稅養你地呢 d 大陸人囉!

所以,有香港出世紙同納稅十年以上嘅長者,應該加多d分俾佢地,早d上公屋。
話你冇水平即係冇水平,連歷史都唔知,你知唔知 石硤尾大火,係燒邊度,當時要起幾多楝 廉租屋,安置大陸難民,郁吓又大陸人,埋口大陸人,一D水平都冇,我揸乜 護照,你知L。我納稅多過你啦。

引用:
原帖由 glycine 於 2017-1-19 08:52 PM 發表
見到有d香港長者,因為一直兩夫妻都做工,結果無得申請公屋,成世人無享用過政府福利,老左因要全部pfund取回,又無得申請公屋,結果,越住越無錢,就越住越細,交租交到筆錢剩返幾十個,先可以申請公屋。派得公屋來 ...
大陸人一來,就唔做工,住入親友公屋,住到夠期就加名,然後扮家變分戶。

glycine意思係咪我有一個舅父住公屋,我入去住幾年,然後住到夠期就加名,然後扮家變分戶

妳係咪咁咪咁既意思?

黃絲井底觀天又一鐵証...

引用:
原帖由 bryan13 於 2017-1-20 11:55 AM 發表

大陸人一來,就唔做工,住入親友公屋,住到夠期就加名,然後扮家變分戶。

glycine意思係咪我有一個舅父住公屋,我入去住幾年,然後住到夠期就加名,然後扮家變分戶

妳係咪咁咪咁既意思? ...
佢個D都唔知什麼理論 , 總之他的公式就是 : 對大陸新移民=公屋=綜緩

現在公屋加戶只有以下幾種方法
1. 戶主配偶
2. 戶主婚生子女
3. 戶主為老弱傷殘 , 而負責照顧的親友

另什麼叫取回MPF就超過資產, 答案如下
MPF 65歲可取回但不是必須取回 , MPF 帳戶並不計算任何個人資產和納稅

不過講左都唔會明架啦

阿剋死老公冇仔送終 g 婆 , 你蝗2代黎
香港人 d 事關你叉事咩

引用:
原帖由 hkguy001 於 2017-1-20 12:07 PM 發表

佢個D都唔知什麼理論 , 總之他的公式就是 : 對大陸新移民=公屋=綜緩

現在公屋加戶只有以下幾種方法
1. 戶主配偶
2. 戶主婚生子女
3. 戶主為老弱傷殘 , 而負責照顧的親友

另什麼叫取回MPF就超過資產, 答 ...
點解咁死多大陸仔以為 mpf = pfund?

唔該你自己查下咩叫 pfund啦, 做開 pfund d 人,可以唔轉 mpf 㗎,真係弱智仔都知啦,有人仲蠢過弱智。

引用:
原帖由 吳尊函 於 2017-1-19 10:10 PM 發表

話你冇水平即係冇水平,連歷史都唔知,你知唔知 石硤尾大火,係燒邊度,當時要起幾多楝 廉租屋,安置大陸難民,郁吓又大陸人,埋口大陸人,一D水平都冇,我揸乜 護照,你知L。我納稅多過你啦。
香港窮時,肯來捱嘅,捱左四十年,個 d 就真香港人。

宜家香港福利好,又話大陸人好有錢,但仲要來香港搶福利,咪係貪得無厭呀?

引用:
原帖由 glycine 於 2017-1-20 12:21 PM 發表

唔該你自己查下咩叫 pfund啦, 做開 pfund d 人,可以唔轉 mpf 㗎,真係弱智仔都知啦,有人仲蠢過弱智。
好啦 你咁叻 , 講下香港有幾多人做PFUND不做MPF架?
知你祖先在開埠前就在香港維生啦 , 本土仔

有數據嗎?香港人公屋富戶有幾多?

引用:
廢人嘛

引用:
原帖由 glycine 於 2017-1-20 12:26 PM 發表

香港窮時,肯來捱嘅,捱左四十年,個 d 就真香港人。

宜家香港福利好,又話大陸人好有錢,但仲要來香港搶福利,咪係貪得無厭呀?
哦原來真香港人,五十年前來個D先係,而家來個D,就算勤勞係地盤做個D都唔係,五十年前來個D,生D仔女攞 綜援,假離緍變成單親攞盡綜援去泰國,都冇問題,即係龍門任你搬。

[ 本帖最後由 吳尊函 於 2017-1-20 06:46 PM http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/androidD.jpg 編輯 ]

引用:
原帖由 glycine 於 2017-1-20 12:21 PM 發表

原來我有一個舅父住公屋,我入去住幾年,然後住到夠期就加名,然後扮家變分戶<---glycine講既,咁真係...有人仲蠢過弱智

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]