• 瀏覽: 7,088
  • 回覆: 106
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 反共大孽 於 2017-1-19 09:00 PM 發表
樓主應該改名typicolo因為樓主是典型的文科廢青。信用卡可以下載嗎?信用卡對商戶的收費幾貴知唔知?
樓主條廢青識乜七,支付寶響香港唔流行因為一定要關聯內地銀行戶口,香港用戶只能關聯信用卡,根本做唔到小額支付,買十蚊野又俾三巴仙費用邊個制。

遲下香港銀行港幣戶口可以關聯支付寶就會方便香港人去用勒。

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2017-1-19 09:10 PM 發表

樓主條廢青識乜七,支付寶響香港唔流行因為一定要關聯內地銀行戶口,香港用戶只能關聯信用卡,根本做唔到小額支付,買十蚊野又俾三巴仙費用邊個制。

遲下香港銀行港幣戶口可以關聯支付寶就會方便香港人去用勒 ...
微信錢包而家中信銀行戶口可以過數,或者由visa或master過數。

引用:
原帖由 nigel2014 於 2017-1-19 09:26 PM 發表

微信錢包而家中信銀行戶口可以過數,或者由visa或master過數。
金管局八月出牌照,銀行會逐步做野。

打手最緊要有得反,那怕柒出國際

講開就講,信用咭騙案,假咭、失咭冒簽、線上盜取信用咭資料等,就經常聽到,電子支付就好似冇咩聽過。

有冇師兄聽過有關案件?

見到咁多人插樓主,我放心過年了

引用:
原帖由 nigel2014 於 2017-1-19 09:38 PM 發表
講開就講,信用咭騙案,假咭、失咭冒簽、線上盜取信用咭資料等,就經常聽到,電子支付就好似冇咩聽過。

有冇師兄聽過有關案件?
電子支付有限額,晒心機搞餐懵呃唔到幾多錢,邊有人做。

引用:
原帖由 glycine 於 2017-1-19 04:30 PM 發表

你真係笑到人碌地,小額嘅,有八達通,係 visa card 扣,大額用校友信用咭。

1. 支持母校,每次碌咭,會捐一元給母校。

2. 身份象徵,校友咭,人地知你咩學院,已經好羨慕。再分普通咭,金咭,白金咭,一拎 ...
咪講到白金咭好L威咁,話說小弟前公司要轉銀行過數出糧,就用咗銀行個普通戶口+信用咭plan,初時以為張咭係普通信用咭,過咗幾個月有人話我知張咭係白金咭…小弟只不過係低級倉務打雜人工萬幾

引用:
原帖由 黃金肥牛 於 2017-1-20 02:31 AM 發表

咪講到白金咭好L威咁,話說小弟前公司要轉銀行過數出糧,就用咗銀行個普通戶口+信用咭plan,初時以為張咭係普通信用咭,過咗幾個月有人話我知張咭係白金咭…小弟只不過係低級倉務打雜人工萬幾
大陸人大部分連萬幾都冇所以批唔到信用卡

引用:
原帖由 Classico 於 2017-1-20 08:22 AM 發表

大陸人大部分連萬幾都冇所以批唔到信用卡
傻仔,大陸人人手一張銀聯卡,雖然好多係借記卡,但同信用卡一樣用法,只係先入現金再碌卡,唔同信用卡碌左卡再入現金。

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2017-1-20 08:34 AM 發表

傻仔,大陸人人手一張銀聯卡,雖然好多係借記卡,但同信用卡一樣用法,只係先入現金再碌卡,唔同信用卡碌左卡再入現金。
有卡就當係?信用卡要有信用先攞到,借記卡即係EPS

引用:
原帖由 ^guts^ 於 2017-1-19 11:33 PM 發表
打手最緊要有得反,那怕柒出國際
呢輸班打手啲POST真係好ON9

引用:
原帖由 Classico 於 2017-1-20 09:43 AM 發表

有卡就當係?信用卡要有信用先攞到,借記卡即係EPS
呵呵,你根本唔識,大量發行借記卡,就可以將整個銀聯支付系統推廣到全世界,人地商戶只在乎你花錢購物,理得你帳目係借記定貸記。

而且大陸消費者唔多先駛未來錢,銀行咪比你老美安全囉。

引用:
原帖由 glycine 於 2017-1-19 08:18 PM 發表

係d大陸人來香港購物慘,好似鄉下佬咁,抬大舊錢來買嘢。

我地香港人,拎張校友 visa 白金咭出來,全世界通行,不過大陸人學歷低,唔通中學都同銀行出咭咩?
商舖喜歡現兜兜

引用:
原帖由 劉婕 於 2017-1-20 10:18 AM 發表

商舖喜歡現兜兜
喜歡現金d商舖, 老闆都係d老乞乞盲毛,要搵職員數錢,一日二、三次去銀行排隊入錢。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]