• 瀏覽: 7,087
  • 回覆: 106
  • 追帖: 1
微訊同支付寶在香港係人人可下載,同埋好多商舖都收,香港人唔想用係唔關落唔落後事,係有得用冇香港人想用,唔該大家搞清楚。如果你問點解,我話你聽,微訊同支付寶做到嘅野信用卡都做到,而且信用卡嘅積分同優惠係微訊同支付寶冇。所以打入唔到香港市場, 係兩間公司嘅marketing問題, 同科技無關。

引用:
原帖由 Classico 於 2017-1-19 12:16 PM 發表
微訊同支付寶在香港係人人可下載,同埋好多商舖都收,香港人唔想用係唔關落唔落後事,係有得用冇香港人想用,唔該大家搞清楚。如果你問點解,我話你聽,微訊同支付寶做到嘅野信用卡都做到,而且信用卡嘅 ...
東江水就唔同了

可惜香港人非常愛淘寶,如要去淘寶請用支付寶…

香港就係多樓主咁既能樣所以先咁落後, 香港系IT方面只係因為無支付寶嗎?
死能樣, 信用卡同第三方支付一樣嗎?
反中就係多能樣

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2017-1-19 04:22 PM 發表
香港就係多樓主咁既能樣所以先咁落後, 香港系IT方面只係因為無支付寶嗎?
反中就係多能樣
無錯⋯就係呢啲思維

引用:
原帖由 Classico 於 2017-1-19 12:16 PM 發表
微訊同支付寶在香港係人人可下載,同埋好多商舖都收,香港人唔想用係唔關落唔落後事,係有得用冇香港人想用,唔該大家搞清楚。如果你問點解,我話你聽,微訊同支付寶做到嘅野信用卡都做到,而且信用卡嘅 ...
細路啱啱瞓醒?香港金管局批準電子支付只有幾個月,關人穩事?而且到而家電子支付關聯香港銀行戶口都未搞得掂。

http://hk.apple.nextmedia.com/financeestate/art/20160826/19749508

睇番香港,電子支付市場近一兩年才起步,金管局今日才正式發行首批儲值支付工具(SVF)牌照,其中只有5間公司獲發牌,包括支付寶錢包,Tap&Go拍住賞,WeChat Pay,TNG電子錢包及八達通卡,不過除咗用咗廿年嘅八達通之外,其他SVF又有幾多人用緊呢?

盲反小童學人出POST

而家講緊既係創新概念同技術,

唔好將反中仇共的情緒加入去睇件事,

而家冇人話迫/要香港人用唔用支付寶, 亦唔係討論應唔應該用支付寶,

而係講緊香港點解唔可以好似支付寶/微信支付呢D咁創新的支付方法.

八達通係有佢既優點, 但係如果有一個APP, 可以結合到銀行戶口,

做到轉帳, 支付, 係咪更好?

就好似手機而家都可以綁定信用卡黎買野一樣

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2017-1-19 02:22 PM 發表
反中就係多能樣
你真係笑到人碌地,小額嘅,有八達通,係 visa card 扣,大額用校友信用咭。

1. 支持母校,每次碌咭,會捐一元給母校。

2. 身份象徵,校友咭,人地知你咩學院,已經好羨慕。再分普通咭,金咭,白金咭,一拎出來,staff d 口面已經唔同。communist 嘅 common people 追求人人 common, 係唔會明呢種自豪感。

3. 月月用credit card, 月月到期還清,為自己提升 credit, 獲提升 credit 額,方便買貴價電器,機票,買車,買樓首期。

支付寶完全做唔到。

.

最方既係 D 假公安越境收錢 , 方便快捷 。

.

唔想用咪唔好用囉
慘慘豬

引用:
原帖由 劉婕 於 2017-1-19 05:09 PM 發表
唔想用咪唔好用囉
慘慘豬
係d大陸人來香港購物慘,好似鄉下佬咁,抬大舊錢來買嘢。

我地香港人,拎張校友 visa 白金咭出來,全世界通行,不過大陸人學歷低,唔通中學都同銀行出咭咩?

引用:
吾該,吾好下下香港人,你不代表我。

引用:
原帖由 vam2004pire 於 2017-1-19 03:55 PM 發表
盲反小童學人出POST

而家講緊既係創新概念同技術,

唔好將反中仇共的情緒加入去睇件事,

而家冇人話迫/要香港人用唔用支付寶, 亦唔係討論應唔應該用支付寶,

而係講緊香港點解唔可以好似支付寶/微信支付呢D ...
創新就唔駛理安全?唔駛理無電話嘅小朋友,唔識用智能電話嘅老人家。

其實有支付寶又點,為免俾人呃錢,我每次只放低於一千蚊入去銀行,用完先再存。

主要用來同手機充值,食嘢俾錢,買下汽水薯片煲劇時食。

如果同朋友、屋企人一齊上,大家都無,我都費事用。

引用:
原帖由 glycine 於 2017-1-19 08:18 PM 發表

係d大陸人來香港購物慘,好似鄉下佬咁,抬大舊錢來買嘢。

我地香港人,拎張校友 visa 白金咭出來,全世界通行,不過大陸人學歷低,唔通中學都同銀行出咭咩?
妖!有幾巴閉!
我張窮人visa咭咪一樣世界通行。而家仲人有白金咭? 方便收帛金?

樓主應該改名typicolo因為樓主是典型的文科廢青。信用卡可以下載嗎?信用卡對商戶的收費幾貴知唔知?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]