• 瀏覽: 9,579
  • 回覆: 155
  • 追帖: 1
自許家屯開始,北京只顧與香港富豪打交道,對基層不屑一顧,尤其是對死忠左派棄如敝屣,使基層愛國人士對中共心死。

支援辦學毫無興趣,愛國學校的發展每況愈下,對愛國學校畢業生毫無表示,導致新一代覺得“愛國無好處”。

雖然香港人飲食和日常用品大多數由大陸供應。然而,我們都看不到這份情,所以中港就沒有血濃于水的感覺。

回歸之后,情形每況愈下,因為中央政府所託非人;原班過渡的管治班子,從來不認識中國,亦對中國無感。由他們主導的學術、文化和教育,自然教出要求港獨的新一代。

雖然有政府官員口口聲聲說香港不能“講毒”,但市民的感覺僅僅是“因為中共強權的阻撓”而已,這種感覺使新一代更加反感。

一方面稱頌民主,同時又不讓香港人“真”普選。感覺上是“出爾反爾,自打嘴巴”。最失敗是交不出“原因”。

感覺積重印象深
新生無意作根尋
換皮留骨班尚續
區隔長城築在心

附件

IMG_20170119_115403.jpg(643.05 KB)

關個屁事
是中共太放縱香港,不理毒媒
你睇美國,CNN,全部新聞背後有晒指導, 心理吹水影響主戰之類既思想。所有決策都有媒體背後戰略主導民意。

引用:
原帖由 oyear 於 2017-1-19 12:22 發表
關個屁事
是中共太放縱香港,不理毒媒
你睇美國,CNN,全部新聞背後有晒指導, 心理吹水影響主戰之類既思想。所有決策都有媒體背後戰略主導民意。
但系單靠呢招唔掂,睇下美國在國際上到處碰壁,因為得個講字,對他國有破壞冇建設。

其他國家有人做野,點出美國的壞事,國民知所決擇。

香港呢?

某程度上幾認同,國家當初制定計劃要讓部份人先富起來;所以接觸香港時D人可能有個諗法,先從富人開始接觸 但問題係:商人係為逐利而生,由其係果D將生意做到唔理社會生態,總之要人跟佢計劃使佢賺到錢果班商人 因為佢地帶動左個風氣:利益至上!當依樣野傳播開黍... 有人蝕喎!唔得我唔可以蝕!我要報服!為左平衡心理就跟住果D人既做法賺盡其他人既錢;一路發展就變成個個都貪乜都賺到盡 當社會唔能夠平衡、頭大身細富者越富,貧者越貧到今日攪成咁既局面

引用:
原帖由 DanRicky 於 2017-1-19 01:49 PM 發表
某程度上幾認同,國家當初制定計劃要讓部份人先富起來;所以接觸香港時D人可能有個諗法,先從富人開始接觸 但問題係:商人係為逐利而生,由其係果D將生意做到唔理社會生態,總之要人跟佢計劃使佢賺到錢 ...
睇返香港既專業界別, 都係搵到錢一樣反共, 就明錢唔係絕對既原因
重點係美金扮民主派系統當傳教咁傳講到(民主)天堂無限美好世界就應該由佢地作主(同打工仔成日以為做老闆就大晒, 事實老闆都一樣俾班客, 業主, 供應商, 員工鍊住條頸)
你要 D 人唔好信D異端邪說自然就難

引用:
原帖由 DanRicky 於 2017-1-19 01:49 PM 發表
某程度上幾認同,國家當初制定計劃要讓部份人先富起來;所以接觸香港時D人可能有個諗法,先從富人開始接觸 但問題係:商人係為逐利而生,由其係果D將生意做到唔理社會生態,總之要人跟佢計劃使佢賺到錢 ...
又, 貪係人既天性, 唔係商人既錯

有單位出租/轉手既小業主們難度會平俾你?

而資本主義本身就係逐利既

英國將香港打做成全世界最資本主義既地方

又係商人/中共既錯?

我例認為統戰成功

97回歸時幾乎無什麼人對共黨有好感,到現在選民中有一半是共黨鐵票。而取得剩底4成選票的泛民幫手小圈子做王 - 甚至支聯會副主席都拿回鄉卡回國;AV 仁也很合作地帶了了林榮基店長開記者會

老共在百年來的策反基地裡,統戰是做得算是過得去了。

引用:
原帖由 dmcgory 於 2017-1-19 14:54 發表

愛蟈學校是把孩子洗腦成白痴的地方,是失敗者樂園,目標是訓練出盲從屠夫政權的奴隸。

共狗文棍林屈氏就是典型代表,所以也不能說愛蟈學校完全做不出邪惡的成績
你系被洗腦可憐蟲的代表作。😂😂😂

引用:
原帖由 神經箭 於 2017-1-19 04:33 PM 發表

你系被洗腦可憐蟲的代表作。😂😂😂
你答佢做乜!呢d可憐蟲完全唔會多角度分析事情,心盲眼盲!可憐!

先下手為強
後下手遭殃
中央太少看香港傳媒被鬼操控的本事

引用:
原帖由 劉婕 於 2017-1-19 05:34 PM 發表
先下手為強
後下手遭殃
中央太少看香港傳媒被鬼操控的本事
今次要拎返國軍名句出泥: 唔係我軍無能, 只係敵匪太狡猾歐美國家玩佐宗教洗腦過千年共產黨講玩洗腦BB 班都不如唔係唔想鬥, 而係無得鬥
當然, 鄧小平將香港當成民主化實驗場亦唔會作任何防火牆 - 睇下佢可以燒得幾旺都係實驗結果

引用:
原帖由 dogdogchiV 於 2017-1-19 05:47 PM 發表

今次要拎返國軍名句出泥: 唔係我軍無能, 只係敵匪太狡猾歐美國家玩佐宗教洗腦過千年共產黨講玩洗腦BB 班都不如唔係唔想鬥, 而係無得鬥
當然, 鄧小平將香港當成民主化實驗場亦唔會作任何防火牆 - 睇下佢可以燒得幾 ...
敗在教育界都失手

引用:
原帖由 dogdogchiV 於 2017-1-19 14:44 發表

又, 貪係人既天性, 唔係商人既錯

有單位出租/轉手既小業主們難度會平俾你?

而資本主義本身就係逐利既

英國將香港打做成全世界最資本主義既地方

又係商人/中共既錯?
貪係人性同資本主義係逐利都係岩;但太貪就會重稻當日英國值民地發展變相成為侵略;咁就會出現大量受害者...

但當日英國有自知之明,知道咁一味靠利益靠軍隊會對自己既霸權帶來反抗,所以佢一手大棒一手糖果,除左武力之外,亦加上懷柔:適當既用文化用形象,用依D軟性、或者講用心理上既野去舒緩人既不滿,雙管齊下咁去管理 同依加一味講利益硬邦邦硬食,D人要自己搵野發洩,到最後都頂唔順,美國就係利用依點去煽風點火,D人就順勢將D不滿發洩出來 就係因為小左果D野嘛

引用:
原帖由 DanRicky 於 2017-1-19 06:04 PM 發表

貪係人性同資本主義係逐利都係岩;但太貪就會重稻當日英國值民地發展變相成為侵略;咁就會出現大量受害者...

但當日英國有自知之明,知道咁一味靠利益靠軍隊會對自己既霸權帶來反抗,所以佢一手大棒一手 ...
英國懷柔?? 我應該笑嗎?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]