• 瀏覽: 2,642
  • 回覆: 70
行政長官梁振英出席電台聯播節目,解釋新一份施政報告。他指如果騰出生態價值較低的郊野公園土地建屋,可以供應數以萬計單位,部份更可以考慮以成本價出售。

填左個維港仲多添呀~順便解決埋紅隧塞車問題, 你條撚樣又唔諗下既?

新聞來源連結:
http://cablenews.i-cable.com/ci/videopage/news/497867/

西環愛將、建制派議員、何君堯執業律師
唔係好明 :
點解填左維港
會解決塞車問題 ?

引用:
原帖由 最愛沈太c04 於 2017-1-19 09:40 AM 發表
行政長官梁振英出席電台聯播節目,解釋新一份施政報告。他指如果騰出生態價值較低的郊野公園土地建屋,可以供應數以萬計單位,部份更可以考慮以成本價出售。

填左個維港仲多添呀~順便解決埋紅隧塞車問題, 你條撚 ...
係呀, D 新界牛重要過你住屋需要

引用:
原帖由 vvoy 於 2017-1-19 10:12 AM 發表
唔係好明 :
點解填左維港
會解決塞車問題 ?
填左維港仲需要用紅隧嗎?

問過地位超然的朱議員未

引用:
原帖由 最愛沈太c04 於 2017-1-19 11:01 AM 發表
填左維港仲需要用紅隧嗎?
紅隧塞車
是因為有維港嗎 ?  

邊度起公屋,班乜都反! 超

說出了 問題中的問題

邊到起公屋  都有人不滿

引用:
原帖由 vvoy 於 2017-1-19 10:12 AM 發表
唔係好明 :
點解填左維港
會解決塞車問題 ?
我都唔係好明點解係郊野公園起屋可以解決住屋問題喎

首先起屋之前要搞三通一平,之後又要諗點同周諸環境配合,密度又唔可以高,仲有你放班人入去住,日常生活需要呢?交通問題呢?返工返學呢?睇醫生呢?你個社區冇返咁上下大規模,邊有可能提供咁多設施?唔通由得D居民自生自滅?

引用:
原帖由 Morningsky 於 2017-1-19 11:16 AM 發表
我都唔係好明點解係郊野公園起屋可以解決住屋問題喎
首先起屋之前要搞三通一平,之後又要諗點同周諸環境配合,密度又唔可以高,仲有你放班人入去住,日常生活需要呢?交通問題呢?返工返學呢?睇醫生呢?你個社區冇返 ...
發展棕地
就無呢d問題 ?

引用:
原帖由 Newbie_E 於 2017-1-19 10:58 AM 發表

係呀, D 新界牛重要過你住屋需要
其實依家個問題源頭係邊?

就係太多新移民!!!點解政府對呢樣野隻字不題?點解只係識轉移視線日日話要覓地起屋?呢D究竟係乜野居心?仲嫌香港唔夠多人嗎?要放多D大陸人落黎同化香港人嗎?

盲反派話,
香港人閒時去效野公園O既地方,
一塊都不能少...
話之 D 窮人每一日居住O既地方唔夠都好....

咁撚仆街O既思維, 應該值得多加表揚.

引用:
原帖由 vvoy 於 2017-1-19 11:18 AM 發表

發展棕地
就無呢d問題 ?
棕地起碼已經平整左,有水有電有馬路

再講,棕地起樓係把個地方土地用途提升而唔係降低,你寧願見到周圍貨櫃爛銅爛鐵,貨櫃車出出入入,定係一個小社區俾人生活?

引用:
原帖由 Morningsky 於 2017-1-19 11:24 AM 發表
棕地起碼已經平整左,有水有電有馬路
再講,棕地起樓係把個地方土地用途提升而唔係降低,你寧願見到周圍貨櫃爛銅爛鐵,貨櫃車出出入入,定係一個小社區俾人生活?
不是
現在私人棕地的設施
都是不合規格的
如要發展
要推倒重來

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]