• 瀏覽: 2,732
  • 回覆: 33
  • 追帖: 1
其實最直接嘅方法就係返大陸住,仔女又可以學殘體字講蝗語,又有國民教育,空氣又好個天又藍,科技又先進。

一國兩制並不是永恆的, 一國一制終會來臨

你我和大部份香港人可能希望越遲來越好
我有點無奈,學學適應

引用:
原帖由 2015627 於 2017-1-19 01:13 AM 發表
一國兩制並不是永恆的, 一國一制終會來臨

你我和大部份香港人可能希望越遲來越好
我有點無奈,學學適應
同新彊西藏一制左未?

引用:
原帖由 glycine 於 2017-1-19 01:32 AM 發表

同新彊西藏一制左未?
新疆書記陳全國,西藏書記吳英杰是中央直接委任

係大陸慢慢變成香港咁。返上去睇清楚啦,上面好多地方已超越香港了,淨係講電子付款已足夠了。不要做港底之蛙。

引用:
原帖由 lalu2005 於 2017-1-19 01:54 AM 發表
係大陸慢慢變成香港咁。返上去睇清楚啦,上面好多地方已超越香港了,淨係講電子付款已足夠了。不要做港底之蛙。
咁好你就快快上去住就一天光晒,唔洗花咁多力氣改變香港

香港係中國地方,不喜歡中國的黃屍廢青就不要留在香港啦

引用:
原帖由 Classico 於 2017-1-19 02:35 AM 發表

咁好你就快快上去住就一天光晒,唔洗花咁多力氣改變香港
香港無得變,只會原地踏步,無需花半點氣力。我一早已上海香港兩邊走。只是港蛙還停留在井底之中

其實冇人想香港變成大陸咁,
香港有香港嘅特色,而大陸每個出名嘅城市都有自己嘅特色。
中共之前都一直無意改變香港,否則香港仲有撚犯民咩。
不過有一班傻仔成日喺度無事呻吟,成日搞搞震玩死香港之餘,仲引起中央不滿。

引用:
原帖由 食指 於 2017-1-19 06:37 AM 發表
其實冇人想香港變成大陸咁,
香港有香港嘅特色,而大陸每個出名嘅城市都有自己嘅特色。
中共之前都一直無意改變香港,否則香港仲有撚犯民咩。
不過有一班傻仔成日喺度無事呻吟,成日搞搞震玩死香港之餘,仲 ...
Ching, 中國冇左皇帝好耐,政府喜歡當自己天朝係佢自己嘅事,除非行返帝制,唔係嘅話作為人民嘅代表根本冇資格對人民不高興。我唔知點解帝制結束咁耐好多人思想仲停留於終日惶恐,要猜度聖意嘅年代。如果老共係玩呢套,唔該復辟帝制,唔好叫自己人民代表,轉頭又叫林鄭叫佢上帝

引用:
原帖由 Classico 於 2017-1-19 08:58 AM 發表

Ching, 中國冇左皇帝好耐,政府喜歡當自己天朝係佢自己嘅事,除非行返帝制,唔係嘅話作為人民嘅代表根本冇資格對人民不高興。我唔知點解帝制結束咁耐好多人思想仲停留於終日惶恐,要猜度聖意&# ...
師兄竟然講得出"終日惶恐", 如前所言師兄對本地時政都真水土不服.

樓主就係其中之一

學簡體字講普通話=大陸化?
不如樓主講下仲有咩大陸化?

引用:
原帖由 daimonster 於 2017-1-19 09:11 AM 發表

師兄竟然講得出"終日惶恐", 如前所言師兄對本地時政都真水土不服.
我指好多人,主要係指建制走狗,成日等聖意,又宣傳得罪中央會有咩惡果,攪到人心惶惶。你地鍾意做太監返大陸做。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]