• 瀏覽: 3,360
  • 回覆: 95
提委按照選委1200人比例,組成不變
最多四至五人可以成為侯選人
提多獲1/8票數便可以成為侯選人
可唔可行?
雖然都比較難通過,但係可能有兩三個泛民轉駄,有機會通過

死心吧, 破壞派唔會轉軑的, 當日政改建制走晒出去, 任飯民玩, 如果當日有3個飯民扮轉軑投贊成,咁否決政改就係建制(反正又唔會夠受票過)對飯民有利, 但飯民都一致否決就知飯民只問立場無人個人肯為大局食死貓啦
引用:
原帖由 d49jp9us9hk9tw9 於 2017-1-18 06:24 PM 發表
提委按照選委1200人比例,組成不變
最多四至五人可以成為侯選人
提多獲1/8票數便可以成為侯選人
可唔可行?
雖然都比較難通過,但係可能有兩三個泛民轉駄,有機會通過

引用:
原帖由 e5432whm 於 2017-1-18 06:30 PM 發表
死心吧, 破壞派唔會轉軑的, 當日政改建制走晒出去, 任飯民玩, 如果當日有3個飯民扮轉軑投贊成,咁否決政改就係建制(反正又唔會夠受票過)對飯民有利, 但飯民都一致否決就知飯民只問立場無人個人肯為大局食死貓啦
其實如果831方案係咁,比較溫和嘅可能接受方案,但係其實呢個方案點解唔比中央接受?

引用:
原帖由 d49jp9us9hk9tw9 於 2017-1-18 10:55 PM 發表

其實如果831方案係咁,比較溫和嘅可能接受方案,但係其實呢個方案點解唔比中央接受?
當日犯聞有同中央傾過呢個方案嗎?
個個都走去簽衰仔紙話要綑綁投票,無人肯入中聯辦去傾......

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2017-1-18 23:27 發表

個個都走去簽衰仔紙話要綑綁投票,無人肯入中聯辦去傾......
好事!如果當日政改通過,依家北京都幾頭痕。

泛民主張……接受現有的1200人選舉………

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2017-1-18 11:27 PM 發表

其實之前係有人傾過,不過中央唔接受。

樓主所提方案,中央可話零控制性,根本唔會接受。

類似建議我或者其他政治人物都提過,
但689及張派企硬, 哪怕係半點讓步元素都唔肯.

都係冇公民提名,黃之鋒未夠40冇得選,叫黃絲點接受?

好事

否決普選

明智之選

實際上非建制(政客及市民)不滿GE其中一點係由原先1/8選委作為提名門檻,
額外加上乜野出閘規則, 變成要過半選委批准先有得選,
政治上明顯係想嚴格操控, 技術操作上亦有毛病,
假設提委都分左三個水火不容陣型, 但都不過半,
咁豈不是無人可以得過半批准而出閘?

我提一個中間方案睇睇點:

1. 入閘: 每20%提委可提名一位候選人(即最多4人, 極端情況下才有5人)

2. 出閘: 若被50%提委聯手反對, 該候選人就不能出閘, 但每個提委只能反對一人.

3. 普選(第一輪): 選票中加入一個"全都反對"選項, 如若無人得票過半(有效票), 則由頭兩名候選入進入第二輪;

4. 普選(第二輪): 選票中亦有"全都反對"選項, 候選人需得票過半(有效票)才能當選, 如無人過半則流選.

提什麼都沒用

支持對立到底, 永沒普選

一方堅持真普選
另一方堅持五成入閘

引用:
原帖由 d49jp9us9hk9tw9 於 2017-1-19 07:42 AM 發表

其實之前係有人傾過,不過中央唔接受。
當年泛民好多個政改方案,好似有十幾個,搞左一個幾千人嘅小圈子投票,篩走一大批,得出以學聯做高票嘅公民提名方案同其他兩個方案,叫咩三軌方案,然後搞左一個電話投票,話有幾十萬人支持等等,缺一不可,比左政府.

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]