• 瀏覽: 3,916
  • 回覆: 67
引用:
原帖由 daimonster 於 2017-1-18 11:06 AM 發表

後生仔返工做到死死下都係得幾千

樓主出身幾耐?  行街見到工地雜工, 餐飲/商場清潔, 有幾多"後生"? 一間公司低級多定高級多?  

一個過七十長者相信大多退休或收入吾會多, 連十四萬積蓄都冇, 算吾算生活得冇尊嚴?
唔係呀?大掃除,一小時180蚊都無人肯做,要出到200,先勉強搵到人來4個鐘。

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2017-1-18 12:07 PM 發表
1. 150 名額用唔曬 (平均一日105人)
2. 根本就無咩少數老人家申請來香港 ,你應唔明單程證系比邊D人! 兒童佔15%,二十五至四十四歲52%
年齡中位數字32,55+ 以上既只有6.6%, 65+ 只有1.7%
3. 申請公屋要一半家庭成員 ...
如果係咁派生果金,只唔只105名呀?

引用:
原帖由 將軍抽兵! 於 2017-1-18 11:50 PM 發表
香港人年青人一向自私,的確幾可悲
資本主義一定係自私,想共人產,返大陸,共左中南海d產囉!

引用:
原帖由 香港之恥6 於 2017-1-18 10:44 AM 發表
六十五歲不但可以兩蚊坐車,睇醫生又有醫療券,排公屋不但可以打尖,仲要比市區,但係佢地唔洗返工,返而要返工嗰班就住到鬼咁遠,又有生果金,又話老人津貼,現在想仲要每個月派幾千蚊免審查。後生仔返工做到 ...
老人家都個頭近……咁都要爭?………

引用:
原帖由 glycine 於 2017-1-19 12:04 AM 發表

唔係呀?大掃除,一小時180蚊都無人肯做,要出到200,先勉強搵到人來4個鐘。
同我做開果個兩星期4個鐘, 新年照舊.  
你可試試搵個屋苑清潔問佢做吾做兼職格.  
(一般平時生家淨搵人年尾清千年漬又冇夾開好多吾做)

引用:
原帖由 小熊女 於 2017-1-19 06:51 AM 發表
老人有多些福利好正常,咁都要怨,唔會卦,
睇關愛座,都少有後生仔坐
關愛座有沒有人座都沒有關係……重點是當他人有需要時有沒有位可座………

唔讓冇問題,不過唔好幫自己揾咁多籍口?

引用:
原帖由 daimonster 於 2017-1-19 01:04 AM 發表

同我做開果個兩星期4個鐘, 新年照舊.  
你可試試搵個屋苑清潔問佢做吾做兼職格.  
(一般平時生家淨搵人年尾清千年漬又冇夾開好多吾做)
我地做開個一個,上星期已經收爐,其實咪出去炒散,不過我地唔穿佢。

引用:
原帖由 港是港非 於 19-1-2017 09:35 發表
老人仇青,點解要敬老?
每次出門剩車都有人讓位給我,做父母幾時唔係將子女放在第一位?即使人家子侄,做長輩的一樣愛鍚,偏頗無助於你人生。

引用:
原帖由 港是港非 於 2017-1-19 09:35 AM 發表
老人仇青,點解要敬老?
說個明白就好, 代溝到有仇吾好話社會撕裂係單方做成

再推下去, 青少有免費+資助教育廿幾年, 點解冇廿幾年長者服務........

什麼ethics, 道德, 核心價值, 獅子山精神等"語言僞術"全部去它的, 別再只賴一邊

引用:
原帖由 香港之恥6 於 2017-1-18 06:43 PM 發表

個班人為左私利出賣香港人,根本同日本侵華時啲漢奸一樣,分晒正苦啲錢佢就做議員!
也因朝中前人姑息養奸

生咩能果呀, 主要來既都係中年人兒鐘,攞你條毛
引用:
原帖由 glycine 於 2017-1-19 12:06 AM 發表

如果係咁派生果金,只唔只105名呀?

你老豆仇視你?

無人仇青,只仇WC垃圾廢青
引用:
原帖由 港是港非 於 2017-1-19 09:35 AM 發表

老人仇青,點解要敬老?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]