• 瀏覽: 3,888
  • 回覆: 67
六十五歲不但可以兩蚊坐車,睇醫生又有醫療券,排公屋不但可以打尖,仲要比市區,但係佢地唔洗返工,返而要返工嗰班就住到鬼咁遠,又有生果金,又話老人津貼,現在想仲要每個月派幾千蚊免審查。後生仔返工做到死死下都係得幾千,最離譜係呢班仲有啲係大陸來港無耐,上面可能有田有地有樓有車,對香港零貢獻,用我地啲資源分比佢地,呢個世界公平嗎?

[頭條日報] 《施政》退保擬每月約3500元 資產上限14萬 《星島日報》報道,特首梁振英今天公布任內最後一份《施政報告》,扶貧、安老、退休保障、規管工時是今屆政府施政的重要成績表。據悉...

新聞來源連結:
https://>><

[ 本帖最後由 香港之恥6 於 2017-1-18 10:56 AM http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/iphoneD.jpg 編輯 ]

引用:
原帖由 香港之恥6 於 2017-1-18 10:44 AM 發表
六十五歲不但可以兩蚊坐車,睇醫生又有醫療券,排公屋不但可以打尖,仲要比市區,但係佢地唔洗返工,返而要返工嗰班就住到鬼咁遠,又有生果金,又話老人津貼,現在想仲要每個月派幾千蚊免審查。後生仔返工做到 ...
後生仔返工做到死死下都係得幾千

樓主出身幾耐?  行街見到工地雜工, 餐飲/商場清潔, 有幾多"後生"? 一間公司低級多定高級多?  

一個過七十長者相信大多退休或收入吾會多, 連十四萬積蓄都冇, 算吾算生活得冇尊嚴?

引用:
原帖由 香港之恥6 於 2017-1-18 10:44 AM 發表
六十五歲不但可以兩蚊坐車,睇醫生又有醫療券,排公屋不但可以打尖,仲要比市區,但係佢地唔洗返工,返而要返工嗰班就住到鬼咁遠,又有生果金,又話老人津貼,現在想仲要每個月派幾千蚊免審查。後生仔返工做到 ...
我講下我識 d 老人家嘅生活。

由於土生土長,中英文差極有限,所以上網無難度。文職嘅,後生時一定要做 pfund, 所以唔會話無錢洗,最渣個位,都有自置公屋。連做藍領嘅,都識買下股票收息。

得閒我地去行山,郊遊,唱K,六、七十蚊包午餐,唱到三點先走,人人未放工,巴士好鬆動,唔會同後生爭位坐。

二元坐車是敬老,生果金只係錦上添花,反而成班去大××食飯時,竟有專人捧餐,係老人特權,果下先係感受到 prestige!

引用:
原帖由 daimonster 於 2017-1-18 11:06 AM 發表

後生仔返工做到死死下都係得幾千

樓主出身幾耐?  行街見到工地雜工, 餐飲/商場清潔, 有幾多"後生"? 一間公司低級多定高級多?  

一個過七十長者相信大多退休或收入吾會多, 連十四萬積蓄都冇, 算吾算生活得冇尊嚴?
你知唔知每日有幾多大陸人來港?係百五個!
資料顯示佢地都有不少係上左年幾,而且老少也有申請公屋綜援,但係佢地大陸有車有樓都查唔到,你覺得佢地生活無尊嚴?

引用:
原帖由 香港之恥6 於 2017-1-18 11:12 AM 發表

資料顯示佢地都有不少係上左年幾,而且老少也有申請公屋綜援,但係佢地大陸有車有樓都查唔到,你覺得佢地生活無尊嚴?
吾奇怪有呃綜緩人士/長者, 難道樓主出街又見吾到有長者排隊等報紙, 拾荒?

又, 有長者印印腳去大xx等人捧餐時, 有機會捧餐的年紀比收餐的更年長

如樓所言怕自己辛苦山長水遠賺幾千銀, 一日吾好彩一過廿幾卅年, 樓主希望有相同待遇嗎? "後生"仇恨你嗎?

[ 本帖最後由 daimonster 於 2017-1-18 12:02 PM 使用http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/iphoneD.jpg 編輯 ]

引用:
原帖由 glycine 於 2017-1-18 11:07 AM 發表

我講下我識 d 老人家嘅生活。

由於土生土長,中英文差極有限,所以上網無難度。文職嘅,後生時一定要做 pfund, 所以唔會話無錢洗,最渣個位,都有自置公屋。連做藍領嘅,都識買下股票收息。

得閒我地去行山 ...
G大所言身邊老人家吾會身家少於14萬卦(申報出術除外)

引用:
原帖由 daimonster 於 2017-1-18 11:34 AM 發表

G大所言身邊老人家吾會身家少於14萬卦(申報出術除外)
公屋停車場都有唔少靚車,你相信他們申報無出術嗎?

引用:
原帖由 香港之恥6 於 2017-1-18 11:38 AM 發表

公屋停車場都有唔少靚車,你相信他們申報無出術嗎?
自己吾係住公屋, 亦覺得公屋戶未必個個生活困難, 所以亦贊成"單軌制"請走富戶.

只係, 基於一部份人吾可以吾幫, 吾可以贊成福利"一個出貓全班受罰".  亦絶吾係"仇老"

1. 150 名額用唔曬 (平均一日105人)
2. 根本就無咩少數老人家申請來香港 ,你應唔明單程證系比邊D人! 兒童佔15%,二十五至四十四歲52%
年齡中位數字32,55+ 以上既只有6.6%, 65+ 只有1.7%
3. 申請公屋要一半家庭成員要系香港人
4. 這些新移民,自己家庭有單位既佔63.9%,親友既就佔19.6%,
引用:
原帖由 香港之恥6 於 2017-1-18 11:12 AM 發表

引用:

咪九嗡乜野資料勒,人地統計處資料基本上所有單程證係俾配偶同未成年子女,要到2011年先批俾成年子女,上左年紀既成年子女有幾多?仔女六十幾步,老豆老母會幾多歲?

https://thestandnews.com/society/政府文件-九七至今-88萬人單程證來港/

港府2011年4月受理公佈港人內地「超齡子女」申請來港計劃,(即於2001年11月1日或以前取得香港身份證時、未滿14歲的港人在內地子女),文件披露,截至今年10月底,已有超過4.7萬名「超齡子女」獲簽發單程證來港。

工黨話要免審查.....痴L線

果然又係狗吹資抽水

引用:
原帖由 hk_fletcher 於 2017-1-18 03:08 PM 發表
工黨話要免審查.....痴L線
香港社會福利真係過晒籠
工黨 仲話要免審查
同公賊黨&長毛都係咁無恥

引用:
原帖由 劉婕 於 2017-1-18 06:10 PM 發表

香港社會福利真係過晒籠
工黨 仲話要免審查
同公賊黨&長毛都係咁無恥
個班人為左私利出賣香港人,根本同日本侵華時啲漢奸一樣,分晒正苦啲錢佢就做議員!

香港人年青人一向自私,的確幾可悲

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]