• 瀏覽: 11,253
  • 回覆: 162
  • 追帖: 3
引用:
原帖由 加藤玲奈子 於 2017-1-18 07:05 AM 發表
好建議, 而家好多香港人一半薪金去左供樓, 再儲四成半,

即係仲有5%比自己駛, 不錯不錯!!!專家不愧專家!!!

坊間一直詬病強積金滾存多年仍不足以應付退休生活,顧問公司美世調查發現,僱主及僱員平均強積金總 ...
買樓咪係投資囉

一半薪金供樓還有一半可用

....
王玉麟建議,為了日後退休時可有更舒適生活,僱員可把人工的3至4成半撥作退休儲蓄,當中包括進行強積金自願性供款,或是自行儲蓄及投資

[ 本帖最後由 86台 於 2017-1-18 08:48 AM http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/androidD.jpg 編輯 ]

何不食肉菌

引用:
原帖由 加藤玲奈子 於 2017-1-18 07:05 AM 發表
好建議, 而家好多香港人一半薪金去左供樓, 再儲四成半,

即係仲有5%比自己駛, 不錯不錯!!!專家不愧專家!!!

坊間一直詬病強積金滾存多年仍不足以應付退休生活,顧問公司美世調查發現,僱主及僱員平均強積金總 ...
存埋唔用變遺產
唔駛等退休

仆你個街我都可以做專家啦

引用:
原帖由 beelzebub 於 2017-1-18 08:26 AM 發表

咁一個4口家庭咪成千萬港紙,仲要現金唔計樓 一般人點儲
無話唔得

1. 唔退休,繼續做野
2. 有仔女養

老老柒柒你儲唔到2百萬退休不如唔好儲
人地唔儲蓄,政府每月派3千幾
你得一百個除開一個月又係用得3千幾
儲黎把柒

引用:
原帖由 kleeeenex 於 2017-1-18 08:51 AM 發表

無話唔得

1. 唔退休,繼續做野
2. 有仔女養
咁即係我啲MPF其實只係助養班 基金精英團隊

引用:
原帖由 beelzebub 於 2017-1-18 08:54 AM 發表

吓,你知唔知太陽從東邊升起⋯⋯怪唔得保險基金之類越來越多

呢d咩專家?豬up專家!

引用:
原帖由 kleeeenex 於 2017-1-18 08:57 AM 發表

吓,你知唔知太陽從東邊升起⋯⋯怪唔得保險基金之類越來越多
一直任人魚肉,戶口從來少理

借用:專家食糞La!

MPF係攞港豬D錢供養基金佬, 唔係比港豬退休用架

不如話100%, 提議果個真係有病

引用:
原帖由 beelzebub 於 2017-1-18 08:54 AM 發表

益你啦, 你估咁易同班金融才俊拉上關係

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]