• 瀏覽: 6,318
  • 回覆: 106
一個黃絲從來唔敢面對嘅事實:
港英政府從來就冇民主呢+嘢,
無論點樣講,點樣狡辯,都唔可以否認,其實香港嘅民主最終係中共給予嘅。

78 天外
23 山前
亞洲四小龍都是靠專政起家

引用:
原帖由 食指 於 2017-1-18 06:22 AM 發表 一個黃絲從來唔敢面對嘅事實:港英政府從來就冇民主呢+嘢,無論點樣講,點樣狡辯,都唔可以否認,其實香港嘅民主最終係中共給予嘅。
這是你對整個民主制度的運作不理解。香港現有制度就算一人一票選特首也不會是民主,只是相對較自由吧了。

引用:
原帖由 pp49pp 於 2017-1-18 08:40 AM 發表
這是你對整個民主制度的運作不理解。香港現有制度就算一人一票選特首也不會是民主,只是相對較自由吧了。
那你對民主制度理解為何?

引用:
原帖由 lun12lun12 於 2017-1-18 07:33 AM 發表
亞洲四小龍都是靠專政起家
又來了,唔講日本?

引用:
原帖由 caledis 於 2017-1-18 09:08 AM 發表

又來了,唔講日本?
日本不是主權國家。

引用:
原帖由 廢青5毛 於 2017-1-18 09:16 AM 發表

日本不是主權國家。
正確來說 日本是國家 , 但沒有主權
台灣有主權, 但極少地方承認是國家

引用:
原帖由 hkguy001 於 2017-1-18 09:18 AM 發表

韓日台一鳩樣,係老尾殖民地。

引用:
原帖由 廢青5毛 於 2017-1-18 09:21 AM 發表

韓日台一鳩樣,係老尾殖民地。
突然想到一張應景圖

引用:
原帖由 hkguy001 於 2017-1-18 09:18 AM 發表

台灣也沒有什麼主權。島上有一個外國機構, 見島上有什麼建築物不合意, 會直接倒水泥拉人而不用過問台灣當局。基本上, 現在連殖民地也算不上。

說起來, 在中國那邊還算有幾個台灣代表 - 台灣真的回歸中共統治, 國際地位反而會因此上升。

引用:
原帖由 Doraemonlam 於 2017-1-18 08:43 AM 發表

那你對民主制度理解為何?
如果你都唔了解,,點解要胡言亂語呢!
我冇可能詳細同你講,你自己上網睇。
我只會提供幾點比你思考。
香港只係一個地方,不會改變宗主國的體系。
北韓如果有一個省一人一票選省長。北韓會不會變成民主國家。
同樣,某一個民主國的某一個省長是委任的,會不會變成獨裁專制國家。
選舉制度和民主沒有直接關係。
獨裁政權一樣可以舉行各類形的選舉。

班廢物係英國統治期間都未出世,點知咁多野,人地話英國民主佢地咪話英國好囉!邊度識思考!

引用:
原帖由 pp49pp 於 2017-1-18 09:39 AM 發表

如果你都唔了解,,點解要胡言亂語呢!
我冇可能詳細同你講,你自己上網睇。
我只會提供幾點比你思考。
香港只係一個地方,不會改變宗主國的體系。
北韓如果有一個省一人一票選省長。北韓會不會變成民主國家。
同樣,某 ...
講咁多廢話都唔可以否定港英政府時期冇民主!

引用:
原帖由 caledis 於 2017-1-18 09:08 AM 發表
又來了,唔講日本?
日本? 一個廣義世襲制度, 你跟當朝為官沒點關係連門都沒法進, 你還好意思說出來。

安倍晉三曾是老爹安倍晉太郎的秘書
前任野田佳彥身家算是最乾淨, 只是松下政經塾, 鳩山由紀夫內閣, 菅直人內閣
前任菅直人由橋本龍太郎提拔, 橋本龍太郎老爹是前文部大臣和厚生大臣; 菅直人同時和其前任鳩山友紀夫是同黨前任鳩山友紀夫:其曾祖父鳩山和夫是前眾議院議長,祖父鳩山一郎是前首相; 父親鳩山威一郎曾任外務大臣
前任麻生太郎: 這更誇張, 自己看https://zh.wikipedia.org/wiki/麻生太郎#.E5.87.BA.E8.BA.AB.E4.B8.8E.E7.BB.8F.E5.8E.86
前任福田康夫: 前內閣總理大臣福田赳夫長子

日本民主? 一人一票就是民主嗎?

引用:

又來了,唔講日本?
日本都係軍國主義, 工業化起家

然後打贏中國, 打贏俄羅斯崛起

從來堅持我立場

工業化, 專政, 搶略

才是富強之路

民主爭個第一有柒用

[ 本帖最後由 lun12lun12 於 2017-1-18 10:09 AM http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/androidD.jpg 編輯 ]

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]