• 瀏覽: 6,340
  • 回覆: 106
引用:
原帖由 孺子牛 於 2017-1-19 02:01 PM 發表

所以中國政府咪向美國偷師,由社會各界精英去選香港特首囉!

明明就係向國際標準學嘢,你地又當係草,香港冇先進民主,點推向全中國得㗎!

而家你知死未?明明係好像嘢,你地又唔要。究 ...
老美唔係由各界精英去選總統喎。

引用:
原帖由 vanga 於 2017-1-19 02:00 PM 發表

咁糞民話要符合國際標準喎 , 咁即係點呀請問 ?

建制的50巴仙又過高,泛民的公民提名又過低囉。泛民有問題不代表建制啱喎。

引用:
原帖由 廿一比一 於 2017-1-19 02:14 PM 發表

建制的50巴仙又過高,泛民的公民提名又過低囉。泛民有問題不代表建制啱喎。
佢地話要

(1) 國際標準
(2) 0 篩選

你覺得如何 ?

樓主太客氣了,點只「一個」?黃絲已被洗腦被煽動到任何有關政治嘅事情都唔敢/唔想/唔肯/唔識面對事實。

要數真係有排數。

引用:
原帖由 廿一比一 於 2017-1-19 02:09 PM 發表

人地話“一理通,百理明”,仲識得“舉一反三”!

老美嘅選舉人票制度嘅精髓係咩?

就係學佢精髓,融匯貫通,再設計個啱自己嘅制度出來,咁先係㗎嘛!

淨係識得死抄爛抄,啱美國嘅,邊度就一定啱你用嘅啫?咁同讀死書冇分別!

美國佬嘅好嘢,你都係學唔來㗎啦…

無知係好可怕……但人蠢無藥醫………

反對黃金戰士唔敢面對黃巾戰士

引用:
原帖由 pp49pp 於 2017-1-19 09:59 AM 發表

你偷柴就偷柴啦!
一國兩制就係保留舊有的資本主義模式和制度並非我話所有野都完全沒有變化。
五十年不變只係一句空言。只是怕回歸後中共會赤化香港,用嚟安撫民心。
香港人有得選特首咩?你唔係咁天真呀! ...
香港e+唔系資本主義模式和制度?
姐系其實你認爲變化系ok嘅?既然變化系ok,咁是否五十年不變有咩問題?
邊個怕中共會赤化香港,邊個安撫民心?2017年仲講咩赤化,你成個腦入面都淨係得冷戰思維?
參選特首嘅唔系香港人莫非系英國人?特首唔系選出嚟莫非好似港督咁直接委任?

引用:
原帖由 廿一比一 於 2017-1-19 10:16 AM 發表

你扭曲了民主的用途同意義喎。民主最大的用處不是令人發大達,只是令人無咁易冚家剷而已。舊政府的錯誤,可負出較少的代價改正。要完美分配財富,獨裁專政又得嗎,我見仲差喎。

英國七十年代由工黨執政,大搞社會主義,結果出現問題,之後,人民知道不能繼續,選擇了保守黨,兵不血刃地扭轉局面。如在獨裁專政下,可能就打咗場仗了。
証明你仲係未明,睇唔通個民主大騙局係點玩。

大鱷炒股都會將個市舞高弄低。財團家族玩政治同樣可以將個社會舞掂弄衰,無論邊個當政行乜政策,其實背後話事人都係財團家族,邊個可以出黎參選都係財團家族掌控,班傻仔就自我感覺良好地行使民主選舉權。

引用:
原帖由 食指 於 2017-1-19 10:54 PM 發表

香港e+唔系資本主義模式和制度?
姐系其實你認爲變化系ok嘅?既然變化系ok,咁是否五十年不變有咩問題?
邊個怕中共會赤化香港,邊個安撫民心?2017年仲講咩赤化,你成個腦入面都淨係得冷戰思維?
參選 ...
首先你想表達甚麼中心思想呢?
係冇,所以你係飄來飄去。順便睇吓有冇柴偷。
怕中共會赤化香港,呢個我係講當時鄧先帝發表五十年不變講話嘅原因,而不是我現在的思維。
你話我係冷戰思維,你只係斷章取義,呢個只係你偷柴習性嘅表現。
一國兩制係因香港現存制度和中共不同。
香港人所有的自由和人權也大於國內居民。
而你認為呢啲係中共賦予嘅。係乜?
賦予嘅意思係你冇我比你。
香港人所有的自由和人權係殖民地時代已經存在。
而選特首或議員只係這個制度下所發展出來的。
你將兩者混淆了。

引用:
原帖由 廿一比一 於 2017-1-19 02:09 PM 發表

不過係由各界精英去選總統侯選人呢.

引用:
原帖由 pp49pp 於 2017-1-19 11:20 PM 發表

香港人所有的自由和人權係殖民地時代已經存在。
而選特首或議員只係這個制度下所發展出來的。
殖民地時代可以企街大喊天滅女皇嗎.
現在卻可以企街大喊天滅中共.

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2017-1-19 11:28 PM 發表

不過係由各界精英去選總統侯選人呢.
特朗普當總統已話你知你錯。

引用:
原帖由 PaoHow 於 2017-1-19 11:18 PM 發表

証明你仲係未明,睇唔通個民主大騙局係點玩。

大鱷炒股都會將個市舞高弄低。財團家族玩政治同樣可以將個社會舞掂弄衰,無論邊個當政行乜政策,其實背後話事人都係財團家族,邊個可以出黎參選都係財團家族掌控 ...

引用:
原帖由 廿一比一 於 2017-1-19 11:43 PM 發表

川普係乜人呀.
大商家呀.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]